Новите собственици

в. Стандарт | 15.12.2010

Грозев работи с големия бизнес

Христо Грозев е съсобственик на "Стевиа Комюникейшънс" заедно с двама съдружници – Карл фон Хабсбург, наследник на австроунгарската корона, и Даниел Рутз, инвестиционен банкер от Германия. У нас компанията беше в преговори за покупката на три тв канала – ТВ 7, Би Би Ти и ТВ Европа, но и трите сделки не се състояха. Притежават радиостанции и списание в Холандия. Преди това Грозев е бил президент на радиогрупата на Metromedia с присъствие в 9 страни в Европа. После тя е погълната от Communicorp Group, където Грозев е директор по развитието. Компанията притежава у нас 7 радиостанции и една музикална тв.
"Стевиа" атакува в Брюксел решенията за раздаване на лицензи за тв честоти в България, както и тези за т. нар. мултиплекси – платформите за цифрово излъчване на тв и радиостанциите, заради които страната ни е заплашена със санкции от Брюксел.
Грозев става популярен през 1990 г. , когато заедно с Живко Желев и Александър Момчилов осъществяват първото предаване на радио "Канал КОМ" в Пловдив. Завършил е пловдивската английска гимназия, а после и Американския университет в Благоевград. Там е сред създателите на университетското радио.
***
Павлов с интереси в медиите и банките

Бизнесменът Любомир Павлов отдавна се занимава с медии. Но е завършил медицина. Роден е на 9.12.1957 г. в Пловдив.
По собствена инициатива се включва в първите антикомунистически акции през 1989 г. За себе си казва, че преди това не е познавал по-известните лица на СДС. Запознава се с д-р Константин Тренчев и в онези смутни години започва да си партнира с "Подкрепа". След това става член на Националния координационен съвет на СДС.
Съосновател е на Обединения демократичен център (ОДЦ), където привлича стария си приятел Стефан Софиянски. Учил е банково дело и финанси. През 1998 г. е председател на Надзорния съвет на столичната Общинска банка. Любомир Павлов е женен за журналистката Диляна Грозданова, депутат в 39-ото народно събрание от НСДВ. ТV 7 и в. "Експрес" са правени по негов проект, в който участват и съпругата му Диляна Грозданова, и брат му Юлий Павлов. Управлението на двете медии се поема по-късно от "Нова Българска Медийна Група Холдинг" АД.
***
Донев – приказката за Рокфелер в БГ вариант

Приказката за ябълката на Рокфелер е най-близко до историята на фармацевтичния бос Огнян Донев. След 1989 г. той започва от най-ниското стъпало – с гаражна търговия. Огнян Донев завършва международни икономически отношения във Висшия икономически институт в София и има докторска степен по икономика от Берлинския университет. Във времето се занимава с търговия с метали, доставя български стоки на "Метро" в чужбина, внася детски играчки. В ролята на Рокфелеровата ябълка обаче за него влиза малката фармацевтична фабрика "Унифарма", която успява да купи с печалбите от предишните си дейности. Постепенно я вдига на крака и разраства. Печелившата формула прилага после и за "Софарма", която купува в окаяно състояние на ниска цена. За да я превърне сега в едно от проспериращите български предприятия. Междувременно преди няма месец той стана новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Пак по това време за "Стандарт" Донев заяви, че идва време на крупни сливания и поглъщания на фирми у нас и че няма нищо страшно в това, силните и мощните да погълнат малките и слабите. И само след дни доказа на дело думите си.

Стр. 4

Leave a Reply