НПО започва лекции по медийна грамотност, обяснява пропагандата и троловете в интернет

bnr.bg I 2.02.2016 

Медийната грамотност е всеки един от ползващите медиите да могат да ги употребяват по правилния начин – да разбират добре съдържанието и да разбират защо конкретно съдържание се поднася по конкретен начин, да знаят какво е жълта медия, какво е кафява медия.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Александър Кръстев от Читалище.то в навечерието на серията лекции, посветени на Медийната грамотност, която неправителствената организация започва във вторник, 2 февруари, от 19 часа с лекция за троловете в интернет.

Има проблем, определено. Медийната среда в България е тотално объркана и много по-различна от медийната среда, която трябва да бъде в една нормална европейска държава. В медиите има страшно много зависимости – политически и икономически, има монопол.

Кръстев отбеляза, че малък процент от аудиторията осъзнава, че медиите от дадена група са винаги с властта и се ползват като „бухалки“ срещу бизнес конкурентите на собственика си, който изкупува бизнеси, докато официално разполага с един стар опел.

Публикацията срещу Делян Пеевски в "Шпигел" не беше отразена в нито една от телевизиите. Какво означава това? Това е един от въпросите, които ще си зададем по време на тези срещи.

Хората продължават да вярват на нещата, които им се казват по медиите. Не знам дали това се дължи на тоталитарното наследство или просто хората не осъзнават, че има нужда да показват някакво критично мислене. Това също е тема, която трябва да бъде изследвана.

Не можем да обвиняваме хората, че се поддават, ако никога не е правено усилие да бъде показано на хората, че нещата, които излизат от медиите, невинаги са верни и невинаги са случайни.

Пропагандните материали винаги се опират на малко факти и много лъжи. Пускат се през една медия и се препубликуват през други, обобщи Кръстев.

Оригинална публикация

Leave a Reply