Няколко тенденции пред PR бизнеса за следващата година

www.prkernel.com | 2009-12-18

Какво ще предложи следващата година за PR професионалистите?

Съжалявам, че трябва да кажа това, но аз нямам кристална топка. Но все пак има няколко тенденции, които смятат, че ще се разгърнат през следващите 12 месеца.

1. PR професионалистите ще навлязат още по-навътре в същността на социалните медии.

Няма нищо лошо да използваме корпоративни блогове, Facebook и Twitter. Но ако вие не смятате, че тези три платформи са начало и край на много социално медийни кампании в тези дни, то вие тогава се шегувате със себе си.

Хората от PR бизнеса ще започнат да осъзнават, че някъде там наистина има един голям дигитален свят. Те ще започнат по-добре да разбират технологията и възможностите, които се отключват в онлайн пространството – или ще започнат да наемат или да си партнират с хора, които разработват тези възможности.

Другата причина за това е, че много рекламни и дигитални агенции разбират тези технологии и платформи и знаят как да ги ползват за да развиват креативно съдържание и онлайн кампании за своите клиенти. Ако PR практиците не навлязат по-навътре в това през следващата година, рекламните агенции са на път да изядат обяда им.

2. Линиите между PR и реклама ще се размият още повече.

Броят на начините да бъдете начело и да се свързвате с клиенти нараства бързо. И ние виждаме размиване на линиите на това, кои дисциплини кои канали държат. Аз вярвам, че повече PR професионалисти ще осъзнаят това, разширявайки своите дефиниции за това какво всъщност е PR, и да започнат да се фокусират върху създаването на интелигентни комуникационни препоръки, които имат смисъл за техните клиенти.

3. Повече марки ще осъзнаят стойността на социалните медии.

Добрите новини са, че повече компании започнаха да виждат, че социалните медии предоставят ценности за техните марки и тази тенденции се засилва. Все пак аз смятам, че социалните медии представляват един интелигентен канал за интегриране в един добре изготвен маркетингов план, но сами по себе си не могат да бъдат маркетингов успех за повечето компании. През следващите месеци, много компании ще разберат това от първа ръка.

4. PR практиците ще станат по-находчиви бизнес практици.

Има едно умение, които много хора от PR бизнеса притежават – способността бързо да се настроят към марката и нейната категория. Ако искате наистина да повлияете на успеха на марката, вие трябва да започнете с едно дълбоко гмуркане в нейния бизнес и цялата й индустрия.

Къде пазарните проучвания показват най-големи възможности за растеж? Как може да насочите вашите усилия по географски принцип за да съвпаднат с тези проучвания? Как може да подкрепите екипът по продажби и да отворите вратите за да могат те да разширят дистрибуцията? Разбирането на бизнеса по-отблизо ще ви отведе до стратегии и тактики, които предлагат по-добър шанс за влияние.

Материалът е преведен от Davidwmullen и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Дейвид Мулен

Оригинална публикация

Leave a Reply