Обади ми се, ще танцуваме Tango

сп. Forbes | Куентин ХАРДИ | 28.06.2011

Безплатната видео-телефонна услуга се разраства по-бързо от Skype

Epuk Сетън поглежда телефона си и Вижда 60 млрд. долара приходи от нискотарифни Видеоразговори. "Смартфоните, Високотехнологичните клетъчни мрежи, Skype, App store – тоба е най-доброто Време за изграждане на нова комуникационна платформа – казва той. – Ние ще бъдем на персонални компютри, таблети и Всичко, за което се сетите."
Предвид факта, че споменатият no-горе Skype ще стане част от портфейла на Microsoft за 8.5 млрд. долара, или десет пъти повече от приходите за 2010 г., ще простим на Сетън за ентусиазма му. През септември той и съоснователят на фирмата – Юри Раз, пуснаха на пазара приложение, наречено Tango, което Ви позволява да Водите безплатни Видеотелефонни разговори. Той има Вече 13 милиона потребители в 190 държави и на Всеки две седмици те се увеличават с още по един милион. Skype, който започна да предлага Видеоразговори в мрежата peer-to-peer през август, направи 9.5 млн. долара през първата година.
Разговорите no Tango са с добро качество – е, не чак страхотни, и могат да се провеждат както като Виждате и Вашия образ на дисплея, така и без него, по Време на разговора. Можете да превключвате от предна на задна камера, за да
показвате разни неща, докато говорите. През лятото Tango Вероятно ще започне да събира такса за посложни характеристики. Сетън не казва какви, но може би става дума за Видео-гласоба поща или други екстри, които Влюбените абонати биха могли да поставят в своите Видеопоздравления за деня на свети Валентин.
Трудно е Видеоразговорите да се получат добре по клетъчна мрежа. Разработчиците трябва да жонглират и с изискванията на различните модели телефони и на двете много различни доминиращи операционни системи – iOS на Apple u Android на Google. По време на повикване услугата контролира скоростта, с която данните, преминават през мрежата, и коригира качеството на повикването, така че видеоразговорът да не прекъсва, когато натоварването на мрежата се променя или някой се прехвърля към нова антена на мобилна мрежа.
Силата на Tango е в неговата вездесъщност. Докато видеоуслугата Facetime на Apple работи само на iPhone, Tango работи на iPhone и Android и ще бъде и на Phone 7 на Windows на Microsoft, когато бъде пуснат. От самото си начало Tango е функционален за 25 телефона и сега работи на около 70 модела, включително на таблети.
"Получаваме заявки за техническа поддръжка от Конго, Ботсвана", казва Сетън – доктор на науките, който изпълнява длъжността главен технически директор. Около 55% от потребителите на Tango са в САЩ. Корея е вторият по големина пазар, с 2 милиона потребители. Не е зле за компания, финансирана само с 15 млн. долара, по-голямата част от които са от петима частни инвеститори.
Основателите на фирмата смятат, че най-големият пазар е в спонтанните потребителски повиквания. Пазарувайки, когато децата правят нещо интересно – най-доброто използване е за най-близките в семейството, хората, с които разговаряте, когато не ви пука как изглеждате", казва Сетън. Той предполага, че тази група е между 10 и 20 процента от световния телекомуникационен пазар, оценяван на 600-700 млрд. долара. Затова 60 млрд. долара за Tango са нищо за новосъздадена фирма, която мисли мащабно.

Стр. 73

Leave a Reply