Обраха “Алфабанк”

в. Торнадо | 11.12.2010

Банков обир N1 в България, прикриван повече от 8 месеца от шефовете на трезора. Главният касиер на централата изнася над 21 милиона лева в брой

Нечуван и невиждан по размери банков обир е бил извършен преди около 8 месеца от централния офис на "Алфабанк" в София. Кражбата е дело на главния касиер от централния клон на гръцкия трезор. Според запознати с провежданото и към момента разследване разкриването на грандиозния обир е станало напълно случайно, след изненадващ вътрешен одит, изпратен от Гърция.
На 15 април 2010 гръцки ревизори влезли в трезора и с ужас открили, че от него в брой липсват над 10,5 милиона евро. Светкавично проведеното разследване почти веднага разкрило, че в дъното на кражбата стои Петко Митевски, който е главен касиер на "Алфабанк" – България.
Mumeвcku работил 6 банката от 5 години и реално бил човекът, който ежедневно имал решаващата дума по това дали всичко в трезора на банката е ОК. Фактически само след неговата лична инспекция било възможно ежедневното физическо затваряне на банковия трезор. По разкази на очевидци, след като констатирали кражбата и участието на Митовски в нея, гърците започнали тайно мащабно разследване, а самият Митовски в продължение на седмица бил държан без контакт с външни лица, под непрекъснат контрол на свои колеги от банката. Според отлично осведомени разследването още разкрило, че кражбата на огромната сума била извършвана на части като парите били изнасяни в брой от Митовски в продължение на няколко месеца. Оказало се още, че пряко или косвено Митовски е получавал съдействие и от други служители на банката, сред които регионални менажери, та дори и изпълнителни директори на трезора.
Веднага след разкритието на обира от 15 април в банката настъпили сериозни преобразувания, като огромна част от ръководния персонал бил уволнен, а на негово място били назначени абсолютно нови хора.
В същото време в "Алфабанк" било издадено специално вътрешно нареждане за пълна конфиденциалност и спазване на строга секретност по случая. Шефовете и пиарите на банката положили чутовни усилия, за да прикрият публичното изнасяне на скандала.
Мнението на банкери е, че един подобен скандал би имал ужасен ефект за банка като "Алфабанк", която все още изгражда своите позиции на българския пазар. През последната година "Алфабанк" откри у нас над 120 офиса, хвърли милиони за мащабна реклама, но все още е едва на 9-а позиция у нас.
Същевременно в Гърция "Алфабанк" има позициите и имиджа на най-влиятелния и голям трезор в южната ни съседка.
В момента на разкриване на скандала от вестник "Торнадо" той все още бе прикриван от ръководството на банката. Според източници на вестника обаче документите по случая вече са внесени в прокуратурата, въпреки че огромна част от парите, откраднати от касиера Петко Митовски, въобще не са открити След получаване на информация за кражбата репортер на "Торнадо" се свърза с отдел "Връзки с обществеността" на "Алфабанк", откъдето в продължение на два дни не дадоха никакъв отговор по случая. Едва в края на втория ден с "Торнадо" се свърза Максим Бехар, който е собственик на PR компанията "МЗ Комюникейшън", която пък е публичен представител на гръцкия трезор у нас.
Пред журналист от "Торнадо" Бехар потвърди случая, като се опита да свърши работата си максимално добре и остави решенито в ръцете на редакцията. Въпреки професионалната му намеса обаче "Торнадо" изключително държи на качеството и актуалността на представяната информация и е първата родна медия, която представя на своите читатели точни данни за най-големия банков обир в съвременната история на страната ни. Към момента Алфабанк влага милиони в строежа на нов централен офис на трезора. Сградата се намира точно до 4-ти километър на бул. "Цариградско шосе" в София. Въпреки че очевидно изчезналата сума е ударила сериозно по бюджета на финансовата институция, Алфабанк е на челно място у нас по откриване на нови офиси през тази година. Те са над 120 в цялата страна.

Стр. 7

Leave a Reply