Офлайн среща на тенденциите в бранд мениджмънта в дигиталния свят с дискусия, томбола с награди и флашмоб на PR Thursday

M3 College I 1.02.2013

PR Thursday на 31 януари 2013 г. събра повече от 250 души, заинтересовани от темата на дискусията: „Бранд мениджмънт в дигиталния свят – какво и как ще се промени през 2013 година?“. Събитието в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ провокира огромен интерес – дискусията се вихреше не само в залата, но и в социалната мрежа Twitter с #PRThursday. За първи път включихме и #BrandEngagement2013, с който всеки да сподели кои ще са най-работещите стратегии и какво ги интересува в тази сфера.
 
Камелия Нинакова, Project manager в уеб агенция ABC Design & Communication, започна дискусията с тенденцията, че все по-често ще наблюдаваме смислени онлайн кампании с по-ясни цели и концепции. Нейната препоръка при управлението на бизнес комуникациите в интернет пространството беше да се търси и усети кой е най-работещият канал за съответния бранд чрез експериментиране във времето.
 
Христо Ласков, Strategic director в агенция за интернет маркетинг Cybermark, засегна въпроса за товаколко е важно да имаш ясна цел относно възвръщаемостта на инвестицията от онлайн кампании. В тази насока важно е достигането на повече продажби, а не големият брой фенове, а това може да се постигне чрез таргетирана реклама с правилното послание.
 
Георги Малчев, Partner в агенция за визуална и интернет комуникация ilyan.com, беше модератор на дискусията и предвиди навлизането на все по-интересни и полезни за потребителите кампании не само във Facebook, но и в другите социални мрежи. Базирано на неговия опит, той сподели мнението, че вкарването на потребителите в игрова ситуация увеличава ангажираността към бранда поне 3 пъти повече. В същото време един от най-важните фактори, влияещи върху степента на доверие на потребителите в даден продукт, си остава казаното от другите. 92% от хората вярват на мнението на околните, а 70% се доверяват на независимите препоръки онлайн.
 
Ален Попович, CEO/Co-Founder и Marketing Manager в дигитална агенция Social Me Ltd., припомни, че Facebook е част от маркетинговия микс и не трябва да се приема като панацея за един бизнес. В крайна сметка хората вярват на лица, а не на лога, сподели той. Препоръчително е да се използват всички възможни канали на комуникация, но не на всяка цена. Присъствието на бизнеса в социалните мрежи е предопределящо готовността за диалог с потребителите. Точно за това една компания трябва да може правилно да управлява своята комуникация с тях в социалните мрежи и да ги има не само защото е модерно. Ален Попович направи разграничението, че количеството фенове е измерител за успешна онлайн кампания именно в България, докато в чужбина водещо е участието на таргетираните потребители и елементът на преповтарянето. Неговата препоръка към бизнеса е да се търси качество, а не количество, защото прогнозира насищане на вниманието на потребителите. Експериментирането ще отличи успешните в интернет пространството.
 
Мартин Попов, General manager в дигитална агенция Interactive Share, акцентира на факта, че използването на интернет пространството не се изчерпва до рекламирането онлайн, но дава многоголяма възможност за развитие на бизнесаЦелта на маркетинговите инструменти и тяхното ефективно прилагане си остава печалбата на компанията. Според Мартин Попов определянето нанай-ефективна социална мрежа за комуникация с потребителите е нещо субективно, защото всичко зависи от кампанията, която брандът цели да популяризира. Именно идейната брандинг кампания, включваща интересни, ангажиращи хората, игри, може да бъде развита не само на локално, но и на международно ниво.
 
Младен Борисов, Social media manager в ilyan.com, обърна внимание на използването на LinkedIn, като според него самоцелното изпращане на анкети и други директни рекламни съобщения до всички контакти на даден човек в LinkedIn не е ефективно и дори се възприема като спам. Георги Малчев даде интересен пример за това колко е важно да дадеш добавена стойност на таргетиранитe потребители именно в LinkedIn, особено когато посланието към тях е добре формулирано. Така че и този канал е ефективен, но само когато има ясна цел и добре обмислена стратегия.
 
По въпроса за мобилния маркетинг една от препоръките на Мартин Попов беше, че правенето на мобилна версия на сайта на даден бизнес е положително, но не трябва да се прави самоцелно. Христо Ласков прогнозира силното развитие на мобилния маркетинг, но за мобилните приложения изказа по-скоро скептично мнение. Ален Попович добави, че при създаването на приложения за мобилни устройства решаващи за успеха са полезността за потребителя и дали в действителност някой ще има нужда от него. Един интересен факт по темата е, че хората, използващи iPhone, са склонни да плащат повече за приложения от тези, използващи устройства с Android.
 
PR Thursday отново подари на гостите си специално изживяване – усмивките и приятната емоция, които правят едно събитие успешно и запомнящо се. Мистерията за всички в аудиторията, получили номера още по време на регистрацията, беше разгадана в края на вечерта. Имаше томбола с подаръци (точно както онлайн ангажирането на вниманието на потребителите най-често става с игри и награди). 
Най-голямата изненада на вечерта беше младият българският изпълнител Рафи, който провокира аудиторията да затанцува, за да запишем видео, което да се разпространи вирусно (друга често използвана стратегия). 
Нестандартната идея за спонтанен флашмоб закри подобаващо цялото събитие.
 
По време на PR Thursday подкрепихме благотворителната кампания „Кометите на Камен“ и благодарим на всички, които се включиха и тепърва ще се включат с дарения.
 

Leave a Reply