Ogilvy & Mather отбелязва 100-годишнината от рождението на своя основател

Дневник PR Сфера I 22.06.2011

Преди точно 100 години, на 23 юни се ражда Дейвид Огилви, един от най-известните и признати рекламисти в света ("творческият крал на рекламата", както го нарича Advertising Age).

Огилви за първи път извежда на преден план марката, а не самия продукт, като винаги е вярвал, че емоционалното отношение на консуматорите към продукта е много по-важно от неговите характеристики.

Книгите му "Огилви за рекламата" и "Изповедите на един рекламист" са сред най-авторитетните и четени издания в света на рекламата. Известните му кампании за Schweppes, Guinness, Rolls-Royce все още са еталон за креативност и съвсем логично водят до прозвището му "Бащата на рекламата", както и до най-високото кралско отличие – Орден на Британската Кралица.

"Потребителят не е идиот. Ако лъжеш относно продукта, ще бъдеш разкрит или от закона, който ще те преследва, или от клиента, който няма да си купи продукта ти втори път.", казва Дейвид Огилви и често се шегува, че потребителят е като собствената ти жена, която рано или късно разбира дали си честен, или не. Така, Огилви коренно променя нагласата спрямо марките – и в съзнанието на рекламистите и рекламодателите, и в съзнанието на потребителите.
Когато Fortune публикува статия за Огилви със заглавието "Гений ли е Дейвид Огилви?", той отговаря, че веднага се е консултирал с адвоката си може ли да съди изданието заради въпросителния знак. Почти няма рекламна кампания, създадена от Дейвид Огилви, която да не е останала в историята като еталон за креативност, ефективност и нестандартен подход при реализирането на творческата идея.

Дейвид Огилви започва своята кариера като продавач на бисквити Aga от врата на врата в Шотландия. Основава агенцията си през 1948 г., нямайки нито един клиент и с екип от двама души, за да я превърне в империя, придобита през 1989 г. от WWP.

За да отбележи стогодишнината от рождението на своя основател Дейвид Огилви, рекламната агенция Ogilvy & Mather организира специални тържества по време на тазгодишното издание на най-големия международен фестивал за реклама Cannes Lions.

На 23 юни рано сутринта ще бъде постлан най-дългият червен килим в историята на Кан, който ще се разполага по цялото протежение на крайбрежния булевард Croissette до входа на зала Grand Auditorium, където на огромен билборд ще пише: "На този ден, преди 100 години, Дейвид се роди, за да вдъхновява". След залез слънце пък, всички улични лампи ще светят в червено, подготвяйки минувачите за тържествата на агенцията в хотел Le Grand.

Ogilvy & Mather стартира честването с предизвикателство, което отправи към всички служители на агенцията – да създадат кратко филмче за вдъхновението, в чест на продължаващото творческо влияние на Дейвид Огилви. Конкурсът бе спечелен от Sara Hines и Jan Flentje, от екипа на Ogilvy Дюселдорф. Темата за вдъхновението и "преминаването" в червено завладяха и официалния сайт на агенцията, където посетителите са приканвани да tweet-ват с хаштаг #DO100 кои са нещата, които истински ги вдъхновяват, могат да използват апликейшън, който боядсива в червено аватара им в Twitter, както и да добавят своето послание към хилядите от цял свят, генериращи се в мозаечен портрет на Дейвид Огилви.

"Да работиш в компания, основана от човек като Дейвид Огилви, е вдъхновение само по себе си. Такова наследство те мотивира да изследваш различни идеи и модели на мислене и те води винаги към нови и по-добри места. Искахме да отдадем своята почит към този велик човек, но и да отпразнуваме онова, което го превърна в пионер за индустрията и което продължава да вдъхновява хората и до днес. Едва ли има по-подходящо място за честване на креативността на Дейвид Огилви от Кан.", споделя Там Каи Менг, творчески директор на Ogilvy & Mather Worldwide.

"Да си част от компания, която носи името Огилви и определя пазара на рекламата откакто е създадена е колкото отговорно, толкова и предизвикателно. Именно това предизвикателство ражда и вдъхновението, което ни кара да продължаваме напред и да вярваме, че и в България големите идеи остават следа в развитието на индустрията.", казва Екатерина Тупарева, управител на Ogilvy & Mather София.

Оригинална публикация

Leave a Reply