Огнян Димов, генерален директор на PRO.BG: На медийния пазар у нас няма място за три големи телевизии

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-02-02 

На рекламния пазар ще наблюдаваме свиване, изчакване и преценяване на възможностите

- Господин Димов, говори се, че вашият собственик СМЕ ще придобие bTV и ще има сливане между PRO.BG и bTV. Какво очаквате да се случи?

- За съжаление аз не мога да дам отговор на този въпрос. За повече информация трябва да се обърнете към СМЕ.

- Каква беше изминалата година за медиите на СМЕ в България?

- Изминалата година беше решаваща за PRO.BG. Тогава ние излязохме от детския си период и преминахме в зряла възраст. През тази година наливахме основите, изграждахме структурите, наемахме хора, осмисляхме плановете, анализирахме конкуренцията. Всичките ни усилия дадоха резултат. Другата съществена част от подготовката за това, което ще се случва тази година, бяха инвестициите -инвестирахме в база, в кадри, в техника, в програма. Преборихме се за ключови програми, като Шампионската лига, Лига Европа, филмите и сериалите на Сони и на Уорнър. Отне ни доста време, за да усвоим начина, по който се правят новините при нас, защото те трябва да са съобразени със стандартите на СМЕ. Правят се по-трудно, трябват повече хора, но това ги прави различни и разпознаваеми. RING.BG също намери своето място под слънцето, а радио PRO FM вече е сред първите пет в София. Когато стартирахме, екипът ни беше около 50 души, а сега сме около 450.

- Какви са плановете ви за тази година?

- Ще увеличим обема на новините. Ще разчитаме на собствена продукция. Ще внесем някои козметични промени в предаването Точно така, което вече е и с нов водещ – Орлин Павлов. Продължава третият сезон на Размяна на съпруги. Залагаме много и на жанра документално риалити. През пролетта ще стартираме такъв проект, който има за цел да покаже живота на българското семейство – къде и при какви условия живеят хората, какво слагат на масата си, какви са техните потребности и интереси, какво ги вълнува и за какво мечтаят. Ще направим и свой сериал, като тук говорим за два проекта – единият да е през пролетта, а другият през есента. Те ще са най-общо насочени към семейната аудитория, но единият ще е ориентиран предимно към жените.

- Смятате ли, че телевизиите ще намалят цените на реклама?

- Би могло! Биха го направили, за да може да запълнят блоковете си до определен процент. Мисля, че телевизиите ще се възползват от промените в законодателството и ще прибегнат до възможностите на т.нар. product placement (вместването на продуктите). Това е добра възможност за телевизиите, защото знаете, че по време на рекламния блок гледаемостта пада. Когато обаче възможностите на позиционирането на продуктите се използват по елегантен начин, тогава ефектите и позитивите са доста силни. Телевизиите ще прибегнат до подобни варианти. Освен това в периоди на криза има сливания, окрупняване на бизнеса, някои медии няма да издържат, защото размерът на общата рекламна баница намалява. Не всеки може да си направи телевизия. На пазара има място за още един два нишови канала и два и половина големи играчи.

- Кога очаквате да се възстанови рекламният пазар?

- Рекламният пазар все още е пълен с неясноти. Мисля, че няма основание да очакваме сериозни сътресения. Очаквам и през второто и през третото тримесечие рекламодателите да бъдат предпазливи, ще харчат разумно и по-малко, с уговорки. Все пак рекламата е свързана с това как върви бизнесът на съответната компания и рекламодателите трябва да се ориентират как вървят продажбите им и какви бюджети могат да отделят за реклама. Мисля, че през последните няколко месеца на годината ще видим съживяване. Годината няма да е от най-добрите, но няма и да е по-лоша от изминалата 2009 г. Общувам с много хора на този пазар и това, което забелязвам при всички, е свиване, изчакване и преценяване на възможностите.

Стр. 22

Снимка: вестник "Класа"

 

Leave a Reply