Около 600 хил. домакинства у нас гледат цифрова телевизия

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 19.01.2011

51% от българите активно ползват интернет като източник на информация, а 52% от тях вече не четат вестници

С 13% за три години са се увеличили българите, които гледат цифрова телевизия. Това показва социологическото проучване на агенция MBMD за развитието на медийния пазар у нас. То е проведено в края на 2010 г. сред 1213 респонденти в цялата страна. Ако през 2007 г. едва 10% от населението са гледали цифрова телевизия, то през изминалата година те вече са нараснали на 23%. "Това означава, че вече около 600 хил. от домакинствата у нас предпочитат цифровата телевизия, макар тя да е по-скъпа", каза директорът на социологическата агенция Мира Радева. За сметка на това ползвателите на ефирна телевизия рязко спадат – от 32% през 2007 г. на едва 18% в края на 2010. "Само крайно бедните хора и тези, които не се интересуват от телевизия, вече ползват ефира", коментира Радева.
Кабелната телевизия също губи позиции спрямо цифровата, сочи проучването. 53% от българите в момента ползват кабела като средство за приемане на телевизионен канал. Преди три години те са били с 5% повече.
Възходът на нишовите канали
Още една любопитна тенденция се наблюдава в проучването на MBMD за развитието на медийния пазар в България. Свирепата конкуренция между две от най-големите телевизии у нас – bTV и Нова тв, вече се размива. "Предпочитанията на зрителите все по-осезаемо се насочват към специализираните филмови и спортни канали, както и тези, които излъчват документални научни поредици", коментира Мира Радева. Например телевизия "Диема" е предпочитана от 20% от зрителите. bTV Cinema също набира скорост. Тя е любима на 16% от българите.
И все пак най-гледаната телевизия си остава bTV. Тя е предпочитана от 91% от българите. "Профилът на аудиторията й обаче като че ли се промени през годините. Ако през 2007 г. я предпочитаха повече младите, сега тя е най-гледана сред хората над 60 години", коментира още директорът на MBMD. Според нея това се дължи преди всичко на турските сериали, които телевизията започна да излъчва. След bTV в класацията на най-предпочитани телевизии се нарежда Нова тв. Тя е любима на 70% от българите.
Инвазията на интернет
С 15% са се увеличили ползвателите на интернет, сочи още проучването на MBMD. Ако през 2007 г. те са били едва 34% от цялото население, в края на 2010 г. вече са се повишили на 51%. Проучването посочва още, че 91% от хората, които ползват интернет, сърфират в мрежата всеки ден или най-малко 2-3 пъти в седмицата. "Това означава, че хората, които веднъж започнат да ползват мрежата, се пристрастяват към нея и остават лоялни нейни клиенти", коментира Радева. За сметка на това процентът на хората, които не четат вестници, рязко се е покачил през последните три години. През 2007 г. 31% от българите не се интересуват от пресата, а в момента те са 52%. Въпреки че аудиторията на печатните медии намалява, вестниците "Труд" и "24 часа" остават най-предпочитаните всекидневници.

Стр. 14

Leave a Reply