Олга Лозанова за Нова телевизия

сп. OK! | 2010-02-25

Промените в програмната схема на Нова телевизия.

Нова телевизия винаги е била динамична, защото такива са нейните зрители – динамични, млади по дух, търсещи хора. Ние имаме невероятното преимущество да бъдем втори, което означава свободата и задължението да движим пазара напред, да сме смели и новатори, за да можем да се наложим. Ето и тази пролет влизаме силно в сезона с проект, който не е правен досега никъде в света – "Биг Брадър фемили". Една своеобразна дисекция на "българския модел", видян през най-малката му клетка – семейството. За три месеца ще наблюдаваме какви процеси протичат вътре в него, какви са отношенията, които се опитваме да скрием зад стените на дома си, но които диктуват поведението ни навън. Зрителите ще имат възможност да се огледат в съдбите на хората в къщата, да си зададат много въпроси за самите себе си, а какви ще са отговорите им, ще разберем, като видим кое семейство ще изберат за свой фаворит. Очаква ни много интересен експеримент – няма поставени тези, а само отворени теми за дискусии на фона на реалния живот, който, както добре знаем, често пъти е по-любопитен и невероятен и от най-драматичните сериали. Обвързването на високорейтингови забавни формати, какъвто е "Биг Брадър", със сериозни социални теми е наша "запазена" марка, която работи много успешно, защото дава дълбочина на забавлението и успява да вкара сериозни теми във фокуса на интереса на много по-широка аудитория. Така се случи с предишния сезон – "ВИП Брадър", който независимо от атаките, на които беше подлаган, продължава да е най-успешният телевизионен благотворителен проект, защото освен че събра феноменална сума, успя да разшири интереса към благотворителността, изваждайки я на показ. Водещ на този сезон ще бъде Ники Кънчев, а не Николай Урумов или Къци Вапцаров, както пишат жълтите вестници.
Вечерното шоу на Иван и Андрей
Шоуто на Иван и Андрей продължава. Те преминават през много труден период. Трансферът от една телевизия в друга не е шега, а това, съчетано с амбициозния план освен медията да сменят и образа си и да се пробват в тип предаване, за което в България няма традиция, а само една отправна точка – Слави, направи ситуацията още по-сложна. Но ние като медия с лекота поехме риска на такъв експеримент, защото, както вече казах, същността на Нова е да е провокативна и смела, а Иван и Андрей като лица много пасват на профила й. Често ги обвиняват, че копират Слави – първо, това не е Вярно, защото техните търсения са много повече В областта на журналистиката, отколкото на шоуто, и Второ – изборът на жанр не е плагиатство,
това е все едно да не правим новини, защото БНТ вече ги предлага от 50 години. Смятам, че посоката, която Иван и Андрей са избрали, е правилната, но се изисква много работа и време, докато се наложи, защото добра журналистика се прави трудно, а и навикът да бъде гледана късно вечер трябва да се създава тепърва в България.
Станция Нова е много успешен проект и за телевизията, и за Иван и Андрей като продуценти. Тя е поредното предизвикателство, което Нова отправи към себе си и към зрителите, налагайки нов модел на гледане на телевизия през уикенда.
Челюсти беше пореден експеримент -искахме да проверим дали едно успешно радиопредаване може да се излъчва симултанно и по телевизия със същия успех. Оказа се, че подобна формула не работи, затова Диана запазва присъствието си в "Станция Нова", където е просто страхотна, и в бъдеще ще правим заедно и други проекти, защото добрите журналисти са голяма ценност и трябва да бъдат грижливо пазени.
Колелото на късмета започна с летящ старт. То е типичен евъргрийн формат. Въпреки че е ново за българския пазар, създава усещането, че винаги го е имало – толкова е лесно за гледане, с изчистена ясна формула на забавлението. И като към нея се прибави Румен -
масовата аудитория е гарантирана. Печалбата от 100 000 е напълно реална, защото зад нея стои неумолима бизнес логика – колкото повече печелят зрителите, толкова повече предаването се гледа, а високите рейтинги означават високи приходи от реклама. Така че зрителите могат да бъдат спокойни – с тях имаме общ интерес – ние да раздаваме, а те да печелят големи пари.
Сутрешната телевизия става все по-интересно поле за развитие и експерименти. След като политическото говорене уседна трайно в сутрешните блокове и като че ли ги превзе "отвътре" и те се превърнаха в едни безкрайни говорилни, дойде времето за освежаване на форматите. Жанрът "инфотейнмънт" (информация+забавление) отдавна е хит в чуждите телевизии и смятам, че успешната сутрешна формула трябва да е 6 тази посока. От 15 февруари "Здравей, България" е в нов формат – много новини, но представени по интересен и изненадващ начин, балансиран пъзел от сериозни и леки теми, поднесени с динамика и хумор от една свежа, бодра двойка водещи. Един блок без излишни претенции, а по-скоро добронамерен към зрителите и отчитащ какво отговаря на сутрешния им ритъм.
Милен е един от най-успешните водещи в българския ефир, той е журналист с кристално чиста биография и ясно заявена позиция, отстоявана през годините, което е рядка ценност за нашия пазар и затова той има твърдо ядро фенове, които вероятно ще зарадва с ново седмично предаване. В предаването "На кафе" промените ще започнат от март. Ще бъдат свързани с "Биг Брадър", но ще използваме повода, за да променим формата и да го освежим. След края на реалити предаването "На кафе" ще продължи в новия си вариант.
Вие ме "препитахте по целия конспект" и въпреки това има още толкова много неща зa казване, че няма да ни стигне нито времето, нито страниците, но за медия с подобна динамика като Нова, това е естествено състояние. Ние никога не сме се страхували да експериментираме, защото вярваме, че който не рискува, няма особени шансове да спечели… любовта на зрителите.

Стр. 16 – 17

Leave a Reply