Олигарси венчали Първанов с медиите

BNews.bg I Валерия КАСИЯН I 2009-11-26

Явор ДачковИзненада ме фактът, че президентът Първанов се появи при Слави Трифонов. Това за мен е знак, че самият Слави Трифонов иска да влиза в политиката чрез Първанов, каза в интервю за BNEWS журналистът Явор Дачков.

Г-н Дачков, как върви в. „Галерия”? Доволен ли сте от продукта, който се получи?
 
Върви много добре. Даже мисля, че това е феномен в българската преса – нов вестник да тръгне с такъв успех и да го задържа. А дали съм доволен, това е друг въпрос. Доволен съм от това, че се продава много добре и че различни послания могат да стигнат до по-широк кръг читатели. Съжалявам обаче, че това не може да се случи с вестник, в който няма толкова много клюки или по-пикантни съобщения. Но това е ситуацията в България. Иначе, разбира се, че съм доволен.
 
Как ще коментирате войната Първанов – Борисов, която вече начева?
 
По принцип войните в българската политика са игрови, те не са същински. Не са продиктувани от определени идеологически различия и политически идентичности. Затова казвам, че те са ситуационни – политиците воюват един с друг, за да намерят своята ниша на пазара и да оцелеят в нея. Имам предвид над процент и половина, колкото е една държавна субсидия. Много малко хора си дават сметка, че политиката е много успешен бизнес в България, в който държавата ти гарантира едни пари, дори и нищо да не правиш, стига да можеш да излъжеш определено количество хора да гласуват да тебе.
А на по-високо ниво, например Първанов – Борисов,  играта е за едно дълготрайно оцеляване на политици в разнебитената партийна система на България. Ако Борисов превземе десницата – с помощта на Иван Костов, Мартин Димитров, Синята коалиция и всички представители на старото дясно, то днес Първанов се опитва да превземе левицата с помощта на Станишев, Румен Петков и Румен Овчаров и старата левица, която със своите скандали деградира все повече и повече.
Първанов се прицелва в този център-ляво, така както Борисов успя да превземе център-дясно. Може би ще направят нещо като възстановяване на стария двуполюсен модел между СДС и БСП, но вече в постпреходния период на българската политика.
 
Ако си представим Първанов и Борисов като една бинарна опозиция, как ще се позиционират по тази ос олигарсите и медиите?
 
Олигарсите и медиите не сменят позициите си. Просто в единия случай везните натежават на едната страна, в другия случай – на другата страна. Проблемът с едрия български капитализъм е, че той зависи изцяло от държавата. Той не произвежда, не е независим. С много малки изключения. Т. нар. олигарси зависят от държавни поръчки, все още.
Затова те се стремят да запазят позициите си в политиката. И Първанов, и Борисов не са от вчера в политиката. Те може да представляват ново качество – например Борисов наскоро стана премиер, Първанов може би наскоро ще влезе в политическия живот отново, не като президент. Но това не означава, че те са нови лица. Те са стари лица, обвързани със същите структури и хора, които имаха влияние в политиката през последните 20 години.
 
Гледахте ли случайно  участието на президента в „Шоуто на Слави”?
 
Гледах го нарочно.
 
Какво ви е впечатлението?
 
Знаете ли, много скучно беше, бих казал доста некадърен пиар. Самото предаване беше направено много глупаво. Монтажно то беше изрязано така, че нямаше нищо общо с другите предавания на Слави. Но това не създаде някаква извънредност, а по-скоро говореше за телевизионна недодяланост. Второ – и Първанов, и Слави Трифонов се държаха доста недодялано и скучно. Това, което президентът се опита да каже, всички го знаят и го говорят.
Първанов се опита да се определи като опозиция на Борисов, да се заяви като участник в бъдещия политически живот и да отхвърли няколко сериозни обвинения върху него. Например това, че злоупотребява със своите ловни наклонности. Впрочем, те се появиха у него, след като стана президент. Преди това той не ловуваше. Беше много смешно като каза, че трябвало да му плащат, защото отстрелвал дивеч.
Мен Първанов не ме изненада, по-скоро ме изненада фактът, че се появи при Слави Трифонов, което за мене е знак, че самият Трифонов иска да влиза в политиката.  
 
Значи ли това, че Слави ще вземе страна в тази битка? Той отдавна е доста критичен към Борисов и очевидно беше добронамерен към Първанов.
 
Да, определено Слави Трифонов отдавна има амбиции за влизане в политиката. Неговото шоу залезе също отдавна, той повече няма поприще в телевизията. На последните избори дори участва чрез свой кандидат. Заявявал е желанието си да влиза. И мисля, че през Първанов това може да стане. Още повече, че двамата са свързани от един от т. нар. олигарси. Което е смешно да се каже за селянин като Георги Гергов, свинаря. Но така или иначе такъв тип богаташи стоят и зад двамата.
Аз знам от сигурни източници, че Първанов е канил различни хора за включване в бъдещо негово гражданско движение, популярни личности. Той е говорил с Пламен Константинов, който му е отказал участие. Но това говори, че Първанов се готви да прави нещо като граждански проект от популярни лица, националисти – ако вземе Слави Трифонов – и разочаровани от БСП. Като имаме предвид и погрома, който Волен Сидеров нанесе на Атака, се очаква президентът да привлича и разочаровани атакаджии. Първанов е говорил и с представители на десницата.
 
Ще кажете ли конкретно кой друг, освен Пламен Константинов, е поканил президентът?
 
Предлагано е на един политик от десницата, който не успя да влезе в парламента,  да заеме дипломатически пост. Повече не мога да кажа, защото все пак не съм питал източника си дали мога да го цитирам.
 
Заговорихме за олигарси – кои са по-изявените олигарси зад президента?
 
Досега всички се опитваха да играят с него, това е естествено. Тези, които знам, че са близки, това са споменатият Георги Гергов, Валентин Златев, предполагам Банев, Христо Ковачки –Първанов е ловувал в неговите ловни полета. Предполагам, че всички, тука няма изключение, тука има само ситуационни игри. Спомням си, че например във в. Дневник преди две-три години беше забранено да се пише срещу Първанов. Сега обаче Иво Прокопиев е минал на някаква друга страна и се пише само срещу Първанов. Но не се пише срещу Борисов и срещу никой друг. Така че вестниците, медиите и свързаните с тях олигарси работят според конюнктурата и според ситуацията.
 
А как си обяснявате подкрепата, която дават на Борисов Иван Костов и Волен Сидеров?
 
Волен Сидеров бясно се стреми да бъде легитимиран от Европа, което ще му струва партията Атака. Защото той ще я стопи. В момента Сидеров е изтръпнал от ужас и страх, че изчезва. Това е единствената му възможна игра – да получи някаква легитимация от Европа чрез ГЕРБ, това е неговата цел. А Костов подкрепя Борисов с отвращение, разбира се. С тайната надежда, че Борисов ще се провали, и второ – с надеждата след някаква пустош да изгрее пак неговият шанс. И той да каже, че в криза се справя, че единствено той може да поеме нещата като министър-председател и т.н. и т.н… Това беше абсолютно сбъркана политика, и двете неща унищожиха съответните партии. Костов и Мартин Димитров трябваше да бъдат опозиция на Борисов и да предложат алтернативна политическа схема – гражданска, градска… Вместо това, те започнаха да се залепват за него и това съвсем ги обезличи. А неиздигането на кандидатура за кмет на София ги доунищожи. В момента те се ползват с 2% одобрение.
 
Ще успее ли Бойко Борисов според вас да удържи положението в кризата?
 
В България много малко неща зависят от български политици. И си е въпрос на чист късмет. Хората, които познават политиката по-отблизо, знаят и виждат, че България от дълги години се носи по едно течение, което е по-скоро външно и по външна конюнктура. Погледнато строго, Борисов няма никакъв шанс с тази армия от провинциални хора, които изглеждат абсолютно нелепо и некомпетентно, да успее да се справи с каквото и да било. Но зависи от обстоятелствата, от конюнктурата. Може би ще успее донякъде да се справи с икономическата криза. Пак казвам – това няма да зависи от него. Колкото и да плюем тройната коалиция, трябва да кажем, че в някакви граници тя работеше разумно. Аз не вярвам на всички тия думи за опропастената държава, която Борисов е наследил. Това въобще не е вярно и доказателство за това е неговият бюджет, който е същият като този на Сергей Станишев. В интервю за „Гласове” социологът Живко Георгиев каза нещо много интересно: как така в този бюджет не са предвидени приходи от парите, които ще дойдат от спирането на контрабандата, от спирането на корупционните схеми – това са милиарди. Най-големият проблем обаче не е икономическото състояние, а борбата с корупцията. И психическото здраве на нацията.

Оригинална публикация

Leave a Reply