Онлайн маркетингът расте по време на криза

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-03-30

Смелите инвестиции помагат за спечелването на пазарен дял

През последните години интернет рекламата в България отбелязваше главозамайващ ръст от порядъка на 80-100%. Изминалата 2009 г. обаче беше различна. Брутната сума на рекламните инвестиции в интернет се оценява на около 33.44 млн. лв., показват данните на TNS/TV Plan и медийната агенция "Пиеро 97". Най-големите и традиционно рекламиращи в интернет клиенти свиха бюджетите си средно с 20%. Въпреки негативната тенденция интернет е единствената медия, която отбелязва ръст от 4% през 2009 г. спрямо 2008 г. Все пак имаше, макар и малко, рекламодатели, които използваха случая да завоюват по-голям пазарен дял. Такъв играч беше М-Tel, който спечели значителна преднина благодарение на силното си присъствие в мрежата. От автомобилния сектор изпъква поведението на "Тойота", която е увеличила инвестициите си в онлайн реклама с близо 113%. Най-активни от банковия сектор са ПИБ с ръст от 102% и Райфайзенбанк със скок от повече от 50%. От козметичния сектор най-силно се представят Beiersdorf, които са увеличили инвестициите в онлайн маркетинг с 93%. Според експертите през 2010 г. ситуацията с интернет рекламата ще се запази и онлайн рекламата ще остане в сходни обеми.
Тенденции
Доказано е, че в моменти на криза трябва да се рекламира най-много, в противен случай продажбите падат, коментира за в. "Пари" Жанет Найденова. Всички конкуренти свиват бюджетите си от миналата година, а ако ние ги запазим, това ще ни позволи да увеличим пазарния си дял. През миналата година се планираше на парче, компаниите не смееха да инвестират в маркетинг и дори се стигна до абсурдната ситуация в края на 2009 г. да бъдат "изсипани" едни пари, които просто се изхарчиха за реклама, а не се инвестираха. Препоръката ми е да не се свиват бюджетите, доколкото е възможно, и да се тества ефективността на каналите. А интернет вече е доказан маркетингов канал, допълва Найденова. За да бъде рекламата успешна и запомняща се, трябва да се акцентира върху нестандартни идеи и подходи, коментира за в. "Пари" Жюстин Томс, мениджър на ABC Design. Предимството на интернет рекламата е, че предлага евтини и ефективни решения. Фактът, че все повече хора използват интернет – около 40% от населението по данни на "Гемиус", е добър знак за онлайн рекламата. През 2009 г. имаше очаквания да има бум на онлайн рекламата за сметка на тази в традиционните медии, но това не се случи. Моето обяснение е, че на интернет рекламата се гледа като на вид екзотика, а по време на криза маркетолозите предпочитат да играят на сигурно. Интересна тенденция е присъствието на по-малки български компании в интернет. Големите международни корпорации не са толкова гъвкави, колкото българските, които си позволяват експерименти, допълва Томс.
Прогнози
Голяма част от надеждите на анализаторите за ръст на пазара са насочени основно към 2011 г. Проучване, направено от анализатори на JP Morgan, показва, че 45% от анкетираните представители на медия агенции са на мнение, че през второто шестмесечие на годината разходите за интернет реклама в световен мащаб ще се повишат с 5-9%. Очакванията са за леко възстановяване на пазара, но никой не се надява да се върнем до нивата от 2006 г.

Стр. 23

Leave a Reply