Онлайн маркетингът ще съживи пазара

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2009-12-15

Разходите за реклама в мрежата се увеличиха с 10% през настоящата година

Интернет рекламата продължава да расте. Темповете са по-бавни, но на фона на икономическата криза и намалените бюджети дори и минималният ръст е постижение. Надеждите за движение нагоре се запазват и за следващата година, показа проучване на в. Пари. Рекламодателите все повече обръщат поглед към социалните медии и мрежи като Facebook. Това коментира за в. Пари Моника Ласота, мениджър бизнес развитие на Гемиус. Това е сравнително ново поле на маркетинга и все още няма ясна отчетност за ефективността на кампаниите там. Приема се просто като препоръчително присъствие. Ако марката иска да е разпознаваема, трябва да има профил в някоя социална мрежа, да се покаже пред потребителите. Никой обаче не се интересува как тази реклама влияе на продажбите на компанията, каза Ласота.

Потенциал

Началото на 2010 г. ще бъде трудно за повечето рекламодатели, защото обикновено в този период всички изчакват. Това коментира за в. Пари Мартин Попов, генерален мениджър на дигитална агенция Mindshare. Кризата се усети и в интернет, но все пак годината приключва с ръст на пазара от около 10%, което прави близо 18 млн. лв. разходи за интернет реклама. Тя ще затвърди позициите си и очаквам през 2012 г. да изпревари радио- и прес рекламата, коментира Попов. Според него потенциалът на интернет не се използва пълноценно и близо 90% от рекламите там са само имиджови или просто отбелязват присъствие. Трябва да се търси ефективност, отчетност, креативност, коментира Попов. Липсата на тези неща се дължи на факта, че около 80% от бюджетите за интернет реклама се управляват от медия агенциите, а не от специализираните дигитални агенции, допълва той.

Ръст

Това, което очаквам от 2010 г., е лек ръст, коментира Жюстин Томс, експерт онлайн маркетинг и медии. Факт е, че в последните години свикнахме с годишни ръстове от около 90-100%, а тази година за първи път ръстът ще е едва около 5-10%. Очаквам подобна цифра и за идната година. Отдавам го, от една страна, на икономическата криза, а от друга – на успешното навлизане на low cost модела за интернет реклама. Съвсем естествено е да се увеличава делът на разходите за интернет реклама спрямо този на другите медии. По данни на Гемиус, ако през 2007 г. той е бил едва 3%, през 2008 г. е 5%. В много държави достига до 20-25%, казва Томс.

Забавяне

По-различна е позицията на Иван Иванов, изпълнителен директор на Zed digital Cybermark. Смятам, че ръст на пазара на интернет реклама няма да има поне до средата на следващата година, коментира той. Може би звучи малко нелогично, като се има предвид, че интернет рекламата по света бележи ръст, дори и малък, но в България нещата се случват така. Интернет рекламата все още е подценена и така ще бъде още дълго време. По-склонен съм да мисля, че ще има още движение надолу, преди да се обърнат посоките.
До момента делът на интернет рекламата в общия микс е 3-4% за българския пазар, казва Иванов. При нас тази цифра е два пъти по-висока, защото успяваме да спечелим доверието на нашите клиенти и да покажем наистина ефективност и резултатност от инвестицията в интернет. Наблюденията ми върху пазара показват, че този дял нараства, но бавно. Това се дължи до голяма степен и на агенциите, които предпочитат да работят по утвърдените схеми и канали, казва Иванов.

***
Прогнози

Пазарът леко се възстановява

▶ През третото тримесечие на годината разходите за онлайн реклама в световен мащаб възлизат на 5.5 млрд. USD, сочат данни на Interactive Advertising Bureau и PricewaterhouseCoopers. голяма част от надеждите на анализаторите за ръст на пазара са насочени основно към 2011 г.
▶ Някои оптимисти смятат, че положителните промени се случват още сега, тъй като има леко повишение в разходите за реклама в сравнение с второто тримесечие на годината. Проучване, направено от анализатори на JP Morgan, показва, че 45% от анкетираните представители на медия агенции са на мнение, че през второто шестмесечие на годината разходите за интернет реклама ще се повишат с 5-9%. очакванията са за леко възстановяване на пазара, но никой не се надява да се върнем до нивата от 2006 г.

стр. 18

Leave a Reply