Онлайн рекламата се разрасна толкова, че задмина печатната

в. Пари | 01.02.2011

 
Очаква се тази година световният пазар за онлайн реклама да се увеличи с 12% до 62 млрд. USD
 
В световен мащаб най-големият доставчик на онлайн реклама е Google. След купуването на Doubleclick през 2007 г. компанията разработи до съвършенство програмите си AdWord и AdSense, които показват реклами в зависимост от ключовата дума в търсачката. Чрез YouTube и интегрирането на локализирани (от областта, в която се намира IP-то на потребителя) рекламни линкове във всеки клип Google се превърна в рекламен монополист на уебсредата с присъствие от 64% в САЩ. Близо 99% от печалбата от 6.520 млрд. USD (и приходи от 23.651 млрд. USD) на компанията са именно от реклама.
Земята на свободата
Най-големият рекламен пазар в момента като финансови средства, отделени за онлайн реклама, и количество уебпотребители, е САЩ. Прогнозата на в. Wall Street Journal за рекламния пазар в Щатите се сбъдна, онлайн рекламата успя да задмине тази в печатните издания и се нареди на второ място след телевизионната реклама.
Причината все повече компании да се насочват към онлайн рекламата се оказват кризата и свитите рекламни бюджети. За разлика от печатните издания в онлайн средата потребителите са много повече и така рекламните съобщения на практика се оказват по-ефективни.
Опцията за насочване на реклама към конкретна географска зона, държава или град и към конкретна демографска група (рекламодателят може да избере конкретния пол, възраст и средни доходи на таргетираните клиенти) се използва както от рекламните скриптове на Google, така и от социалната мрежа Facebook. Това е най-гъвкавата и прозрачна форма на реклама, която дава детайлен отчет доколко дадена рекламна кампания е била успешна
и до колко потребители е достигнала тя – бонус, който печатните и ТВ рекламните среди не предлагат.
Източната експанзия
Азия в момента е най-бързо развиващият се сектор в онлайн рекламата. Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да задмине Северна Америка и да се превърне в най-големия пазар за реклама през 2014 г. След три години рекламният пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион ще достигне 22.2 млрд. USD, прогнозира Bloomberg. Криза засили интереса към реклама в дигитални медии в Китай, Индия и Бразилия. Това, комбинирано с тенденцията за увеличаване на потреблението в Китай и Индия, ги превръща в апетитни дестинации за трансфер на вече установени пазари като Америка и Европа.
Според анализа на Bloomberg до 2014 г. световният пазар за онлайн реклами ще се разшири с 12% до 62 млрд. USD годишно и ще държи 17% от рекламните платформи. Той се базира на данни от 29 държави и информация от агенциите WPP Pic’s Group М and Publicis Group и SA’s ZenithOptimedia. Европейският пазар ще нарасне до 23.1 млрд. EUR, този в Латинска Америка до 4.2 млрд. USD, а в Близкия изток и Африка до 14 млрд. USD.
Старият континент
Пазарът за онлайн реклама в Европа ще застигне по размери този в САЩ, прогнозира Ален Йоро, президент на Европейската търговска асоциация на дигиталния и интерактивен маркетинг (IAB Europe), който беше у нас на семинара webit 2010. Причината е, че рязко ще се увеличат интернет потребителите на Стария континент от сегашните 9 млн. до 119 млн., и то само за една година.
В подкрепа на прогнозата си Иоро отчете спад на средствата, отделяни за онлайн реклама в Америка, с 53 млн. USD. Той контрастира с увеличението на рекламния пазар в Европа с 1.1 млрд. EUR до 16.26 млрд. EUR. Най-големият пазар в региона е Русия (40 млн. потребители). А за Азиатския регион Китай държи лидерската позиция. Например в Чехия цената на рекламата е най-висока спрямо общия брой потребители (4-5 EUR на човек).
Мобилна гугълизация
С пускането и с пазарния успех на операционната система на Google за мобилни устройства Android компанията си обезпечи лидерски дял в сегмента за мобилна онлайн реклама, измествайки Apple, Yahoo и Microsoft. Основното предимство е, че компанията в комбинация с търсачката предоставя възможност за кросплатформена реклама
- както в уебсреда, така и в мобилна среда. Пазарният дял на Google в мобилната реклама в САЩ за 2010 г. е 59%. Увеличението се дължи на стратегическия ход на компанията за закупуването на AdMob през май, което доведе до скок на пазарното й присъствие с 10.4% от 48.6%.
Пазарът за реклама за мобилни устройства в САЩ се удвои през миналата година и стигна 368 млн. USD. Забелязва се тенденцията за пренасочване на все по-големи бюджети към него пропорционално на разширяването на пазарния дял на смартфоните и таблетите. Вторият по големина играч на пазара е Apple с 21% благодарение на интереса, генериран от техния AppStore, който реализира 1 млрд. даунлоуда в края на миналата година. За разширяване на пазарното си присъствие Apple последва примера на Google и си купи Quattro Wireless
- компания за мобилен маркетинг и реклама с 5.4% дял от пазара за мобилна реклама в САЩ. В същото време компанията започна да рекламира iAd услугите си и пред потребителите в Европа и Азия.
Георги Панайотов
Разпределение Как се разви пазарът за онлайн реклама
Когато стартира идеята за онлайн реклама, нейното основно средство са спам съобщенията, пращани по най-популярната за този момент среда – мейлбоксобете. В момента най-голямата част от онлайн рекламата-48%, принадлежи на сърч енджин позиционирането и е доминирана
от Google. Следва я видео-рекламата, прикрепена към стриймнати клипове, 6 които отново Google е на първо място с YouTube. Видеорекламите са един от най-бързо разбиващите се рекламни формати, а спам писмата умират като рекламен механизъм заради ниската им ефективност, липсата на интерес от страна на потребителите към предлаганите в тях оферти и силните антиспам защити на уеббазира-ните и софтуерните мейл клиенти.
Бронз
WPP Group е втората най-голяма агенция за онлайн реклама след Google. Основаният през 1971 г. в Лондон холдинг включва 318 компании, сред които Grey Group, Ogilvy&Mather Worldwide, Young&Rubicam Brands и jWT. Компаниите от структурата на холдинга се занимават с дистрибуция на рекламни площи в уебсреда и мобилна среда. Печалбата муза 2009 г. (все още няма публикувани отчети за 2010 г.) е 8.684 млн. GBP и 761.7 млн. GBPприходи.

Стр. 23

Leave a Reply