Онлайн тормоз мъчи най-много децата

в. Монитор | Соня АНГЕЛОВА | 05.08.2011

Онлайн тормозът наранява децата повече от физическото насилие. Това показва анализ на Националния център за безопасен интернет. Според шефа на неправителствената организация Георги Апостолов той идва преди всичко от "Скайп", "Фейсбук" и мобилните телефони. Най-често става дума за обиди, откровени лъжи и послания от името на нищо неподозиращата жертва, твърди той. Обидите и гаврите, разпространявани чрез интернет, се оказват най-травмиращи за днешните деца и юноши.
В близо 70% от случаите на онлайн тормоз всичко започва като забавление. Леснодостъпните техники за деформиране на снимки, публикуването от чуждо име, както и клеветите постепенно могат дори да обсебят живота на жертвите. Случаите на психически срив са твърде чести, признават от неправителствената организация. Според данните им между 19 и 21% от децата и юношите стават жертва на онлайн тормоз, но за негови автори се признават с 2-3% по-малко от децата.
Вероятно първоначално наистина става дума само за развлечение, но постепенно омразата, агресивността и отмъщението превръщат мрежата в изключително мощно оръжие срещу неукрепналата психика на юношите, коментира Апостолов. Най-тежко преживяват подигравките и гаврите 13- до 15- годишните.
За съжаление обаче все още възрастните не оценяват истинското въздействие на онлайн тормоза, твърди той. Анкета сред родители и учители показва, че те продължават да пренебрегват пресолените шегички. Според училищния психолог Иван Игов под 13% от родителите наистина разбират какво правят децата им в интернет.

Стр. 5

Оригинална публикация

Leave a Reply