Онлайн, всичко е онлайн

в. Капитал | 2010-01-23 | 00:01:01

Според прогнозата на Deloitte, бъдещето на медиите е тясно обвързано с технологиите

Годината на несбъднатите революции.

Такава може да се окаже 2010 г. за медиите, поне според прогнозите, публикувани в традиционния доклад на Deloitte. Старите медии отказват да умрат, новите изпитват първи, леки затруднения заради финансовата криза и всички все още търсят правилния път. Ето какво очакват да се случи през следващите 12 месеца анализаторите на Deloitte:

Радиото и телевизията ще процъфтяват

Обратно на апокалиптичните прогнози през последните години, според Deloitte двете медии не само че не показват признаци да губят аудитория, но и ще продължат да играят важна роля в консумацията на съдържание. Нито дигиталните записващи устройства, нито услугите по поискване (on demand) ще успеят да променят навиците на аудиторията и над 90% от произвежданото видеосъдържание и 80% от аудиосъдържанието ще бъдат консумирани линейно – по традиционния начин чрез телевизора и радиоапарата.
Всъщност уеб базираните услуги за видео по поискване могат да помогнат на традиционните медии. Част от онлайн потребителите могат да започнат да следят новото си любимо шоу, което са открили в интернет, по телевизията, без да чакат да бъде качено онлайн. Ако някои сайтове на видео по поискване започнат да изискват заплащане за услугите си, това също може да прехвърли аудитория към традиционните тв канали.
Общата консумация на телевизия също се очаква на нарасне, основно благодарение на нови услуги като HD телевизията и специализираните филмови канали например.
"В дългосрочен план по-големият дял от аудио- и видеосъдържанието може и да бъде консумиран нелинейно. Но през 2010 г. повечето потребители на съдържание са склонни да останат щастливо зависими от [предварително изготвената] програма, отколкото да негодуват срещу това, което някои коментатори определиха като "тиранията на програмата", смятат анализаторите на Deloitte.

Онлайн рекламата ще продължава да расте

Макар че през 2009 г. рекламата в интернет показа, че не е неуязвима за въздействието на финансовата криза, тя продължи да изяжда дела на традиционните рекламни канали. Тази тенденция ще продължи и през 2010 г., за да достигне до 15% от общите глобални рекламни разходи в края на 2011 г. Но през настоящата година ще бъде отчетен ръст и в парично измерение.
Според Deloitte не всички сегменти ще растат с досегашните темпове, като основно забавяне на ръста ще има при банерната реклама. Двигатели на растежа ще продължат да бъдат рекламата в търсачки, социалните мрежи и cost per action рекламата, при която рекламодателят заплаща само при извършване на определено действие от страна на потребителите (покупка, отваряне на страница и т.н.).
Разрастването на онлайн сегмента означава, че традиционните медийни компании ще продължат да изпитват затруднения в запазването на досегашния си бизнес модел. Очакванията, че доброто старо време ще се завърне, засега са безпочвени и те трябва да бъдат готови да понесат няколко години на постоянни загуби.

Възхода на електронната книга

Deloitte прогнозира, че през 2010 г. закупените електронни четци на книги ще останат по-скоро нишов продукт и ще бъдат продадени около 5 млн. броя. Е-книгите от своя страна ще отбележат огромен ръст в продажбите и пазарът може да достигне 100 млн. копия. Все пак не е задължително да притежаваш специално устройство, за да четеш е-книги.
Но има вероятност устройствата за четене на дигитален текст да получат силен тласък благодарение на една от най-засегнатите от интернет индустрии – печатните медии.

Вестници и списания в търсене на бъдеще

Някои големи медии вече експериментират с оформянето на съдържанието си за електронни четци и таблетите, които се очаква да залеят пазара. Един от първите слухове за прословутия таблет на Apple дойде през есента на 2009 г. от изпусната реплика на главния редактор на NYTimes Бил Келър.
Много анализатори говорят за завръщането на затворените, платени сайтове на печатни медии. Рупърт Мърдок е най-гласовитият поддръжник на този бизнес модел. NYTimes обявиха, че от 2011 г. ще въведат платен достъп до статиите си, но все пак всеки потребител ще има възможност да чете определен брой материали безплатно.
Deloitte виждат възможен изход в комбинацията от няколко модела. Затварянето на свободния достъп може да работи в полза на някои издания, които според доклада са успели да възвърнат част от хартиените си абонати. Друг възможен ход е частичното ограничаване на достъпа до определен тип съдържание. В последно време микроплащанията, които се оказаха изключително успешни за музикалните компании, набират популярност и сред издателите на вестници и списания. Но пред тях все още има прекалено много препятствия (като липсващия стандартизиран инструмент за разплащания онлайн), за да се очаква, че те ще се наложат през 2010 г.

Интернет в телевизора

Конвергенцията между двете медии е една от постоянно обсъжданите, но неслучващи се теми. В САЩ, където цифровата телевизия вече измести аналоговата, комуникацията между зрителя и неговия телевизор става все по-популярна, но ползването на интернет приложения, услуги и социални мрежи все още е по-скоро изключение.
Все пак процесът тече и вече се очертава един потенциален печеливш – рекламната индустрия. Възможността за интеракция от страна на зрителя и свързването с интернет дават възможност например за покупка на рекламиран продукт още преди рекламният блок да е свършил.
Очевидно е, че всички залагат на развитието на технологиите, но не всички знаят какво да правят с тях. Което пък гарантира, че не само през 2010 г., но и след това в медийния бизнес ще бъде доста, доста интересно.

В следващия брой:

В следващия брой №4 очаквайте прогнозите на Deloitte за IT индустрията, а в #5 – за развитието на технологичния сектор.

Илюстрация: Ася Колева, вестник "Капитал"

Стр. 47

Leave a Reply