Оправдават ли се очакванията

в. Пари | 2010-02-09 

Социалните мрежи генерират и големи очаквания за начина, по който трябва да действат сега. Те трябва да докажат на света, че ги има и ще ги има. Трябва да демонстрират, че имат възможност да генерират приходи, които оправдават високите оценки, давани им от инвеститорите. Трябва да правят всичко това, като в същото време уверяват потребителите, че преследването на печалба няма да наруши личното им пространство.
В света на бизнеса се вдигна много шум около едно явление, наречено Enterprize 2.0 – термин, предназначен да опише усилията да се съберат на работното място технологии от рода на социални мрежи и блогове.
Според феновете новите предложения за социални мрежи, които се развиват сега за прилагане в корпоративния свят, ще създадат големи ползи за бизнеса. Сред предложенията са услуги като Yammer – социална версия на Twitter, и Chatter – услуга за създаване на социални мрежи, развивана от Salesforce.com.
На скептиците всичките тези приказки за чуруликане и чатене им намирисват на поредния интернет балон в процес на създаване. Те
изтъкват, че дори големите социални мрежи от рода на Facebook ще полагат усилия да правят пари, защото непостоянните ползватели няма да се застояват дълго на едно място. Като пример се посочва мрежата MySpace – много популярна по едно време, но сега сянка на самата себе си. Миналата година този сайт, притежаван от News Corp., се сдоби с нов бос и уволни 45% от персонала си в изпълнение на плана за "просветляване на перспективите". Критиците твърдят и че ориентираният към рекламите бизнес модел на социалните мрежи е пълен с недостатъци. Вътре в компаниите също има много съмнения в предимствата на онлайн социалните мрежи в офиса. Анкета с 1400 висши мениджъри, отговарящи за информацията, осъществена миналата година от компанията за набиране на персонал Robert Half Technology, показва, че само една десета от тях позволяват на работещите пълен достъп до такива мрежи през работния ден, а много шефове изобщо спират Facebook и Twitter.
Най-големите притеснения на ръководителите били, че ползването на социални мрежи понижава работната дисциплина, защото работещите ще използват сайтовете, за да си чатят с приятели, вместо за да си вършат работата. Някои шефове се тревожат и че сайтовете ще бъдат използвани, за да се изнася важна корпоративна информация.

Разнообразие

Бъбривите малчовци

 - В списъка с по-малки социални мрежи фигурират и Orkut, притежание на Google, много посещавана в Индия и Бразилия, и QQ – голяма мрежа в Китай.

 - Освен тях има и други големи национални общностни сайтове, като например Skyrock във Франция, VKontakte в Русия и Cyworld в Южна Корея, както и множество по-малки социални мрежи, създадени за по-специфични интереси.

 - Специализирани са например Muxlim – 3а мюсюлманите по света, и ResearchGATE – сайт, който свързва учени и изследователи.

Стр. 19
 

 

Leave a Reply