Оригинал и подобия

в. Сега | Божидар БОЖКОВ | 2010-03-02 

В отсъствието на "Всяка неделя" неделният следобеден ефир печели рейтинг в частните телевизии

Докато вестниците публикуват периодично спомени за "Всяка неделя", а БНТ със завидна упоритост отказва да обърне внимание на неделния следобед и продължава да го пълни с каквото дойде, легендарното предаване на Кеворк Кеворкян тихомълком възкръсна. Но не в оригинал и не в предишния си блясък, а в подобие, което обаче се стреми да го копира с пълни шепи. То започва и свършва горе-долу по времето, в което някога се излъчваше "Всяка неделя", а основната му конструкция е копирана почти едно към едно от старото предаване. Всеки, който е гледал навремето оригинала и сега проследи поне едно издание на "Нека говорят" с водещ Росен Петров (17.00, неделя, бТВ) няма как да не забележи тези стряскащи повторения. При Кеворкян в началото бяха новините, четени от Димитри Иванов. Росен Петров отделя по две-три минутки за нещо актуално. Тази неделя те бяха посветени на земетресението в Чили. После във "Всяка неделя" гостуваха лица от тогавашния културен живот или естрадата. Петров леко е моделирал това и кани основно какички от чалгата или модните агенции. В последните си години "Всяка неделя" предлагаше "Обичайните репортажи на Карбовски" – рубрика, кръстена на своя водещ, който специално издирваше всякакви обществени мръсотии. В "Нека говорят" същата роля е поета от Теньо Гогов. Той обаче е
твърде милозлив и добродушен, за да го докара до "екстраординарните" Карбовски репортажи. Кеворкян винаги имаше своите запазени пет патриотични минути, в които обикновено се застъпваше за някаква кауза, една от които бе войнишките паметници. При Росен Петров патриотизмът е включен в рубриката "Операция Слава". По средата на "Всяка неделя" в малко по-стария й период обикновено се излъчваха клиповете на трио НЛО – Георги Мамалев, Велко Кънев, Павел Попандов. Петров пълни това време със скечове на Комиците. Но това не е всичко. Копието се стреми да наподобява оригинала и чисто фонетично. В паузите между отделните рубрики и гости говорител зад кадър изчита на драгите зрители онова, което предстои да видят в "Нека говорят" с почти същата интонация и лека превзетост, с която някога при Кеворкян го правеше Димитър Игнатиев.
Като черешка на тортата в края на предаването си Петров предлага и събеседник по желание, който тук е маскиран като "Пожелахте да говори". Всъщност, маскирано е само името. Всичко останало е еднакво – от начина, по който говорителят подканя зрителите да задават въпроси по телефона през време на цялото предаване, та до самото им изчитане накрая. Кеворкян небрежно размахваше един наръч листи със зрителски питания, прехвърляше страниците, но прочиташе само два – най-много три въпроса. Със заучен от оригинала маниер Петров също мачка в ръцете си подобен свитък и постоянно премята страниците, за да прочете също само два-три въпроса. Докато събеседникът го кеворкираха, в студиото на "Всяка неделя" покойният Борис Димовски му рисуваше приятелски шарж. В студиото на "Нека говорят" му правят пък "приятелски колаж". Различното е, че докато Кеворкян си запазваше шаржовете за архива на предаването, Росен Петров подарява своите на госта. Петров засега не е въвел единствено книгата на Кеворкян, в която събеседниците му пишеха по нещо. Но живот и здраве скоро сигурно и това ще видим. Има и още една разлика. Тя е в желанието на Петров непременно да се хареса на всичките си гости. Поради което атмосферата е захаросана, а въпросите са поднесени почти с шоколадова глазура.
Появата на публицистика тъкмо в неделния следобеден ефир, освободен от всякаква конкуренция на БНТ, веднага се забелязва в рейтингите. Паралелно с Петров по "Нова" върви "На четири очи", водено от Цветанка Ризова. Дори кабелната СКАТ усети, че в тези часове на уикенда има много хляб и пусна там главния редактор на електронния вестник "Афера" Веселина Томова с едноименното предаване. БНТ, която в миналото даде тон за гледане на телевизия в неделя следобед, сега доброволно е отстъпила времето на частните медии. Наместо това предлага по-рано през деня тромавото, скучно и почти негледаемо "В неделя с…", което обаче е и сто пъти по-скъпо от събратята си в другите медии. Не е ясно кой в обществената телевизия е решил, че основните предавания в една държавна медия трябва да са тромави и трудни за гледане, но резултатът е тъкмо такъв. Докато в "Сеизмограф" по бТВ Светла Петрова с лекота разнищва всичко интересно от седмицата и винаги предизвиква дебати сред гостите си, в своя си политически обзор "Панорама" Бойко Василев изпада в едни философски размисли за живота и се изкачва в други менталности и пространства, далече от реалността. По този начин дори и иначе речовитият Волен Сидеров, когато му е гост, стои в студиото свит и омърлушен, курдисан до останалите събеседници и кротко си чака реда да каже нещо.
Миналата седмица британската обществена медия Би Би Си обяви, че е решила да отстъпи доброволно пространство на конкуренцията и ще закрие няколко свои радиоканали и ще се откаже от плановете си да издава регионални вестници. В България БНТ също доброволно година след година отстъпва пространства на конкурентите. Разликата е, че във Великобритания Би Би Си е почти империя с 88-те си радиа и телевизионни канали, а националната телевизия на България продължава да лежи само на лаврите от имперското си отминало величие.

Стр. 14

Leave a Reply