Осем телевизии започват да излъчват цифрово от 1 март

в. Утро, Русе | Петър ГЕЦОВ | 11.01.2013

От 1 март 2013 г. осем телевизии започват излъчването на ефирен цифров сигнал вместо с досегашния аналогов, съобщи официалният сайт за цифровизацията у нас. Пионерите са БНТ, bTV, bTV Action, Nova, Bulgaria On Air, BBT – Балкан Българска Телевизия, DRT – Дарик Радио и Телевизия и TV7. Това са всъщност телевизиите с лиценз към момента, броят на които вероятно ще се увеличи. Очаква се към този списък да се присъединят ТВ Европа, The Voice, VTV. Според "Цифро-НИМ" е възможно и ефирното излъчване и на bTV Comedy.
В различните региони ще се излъчват различни цифрови програми, така че е възможно някои да стартират в Русе по-късно или изобщо да не тръгнат. Очакванията обаче са до края на 2015 г. броят на телевизиите, излъчвани чрез цифров ефирен сигнал, да нарасне до 50. Към момента в Русе могат да се приемат цифрово излъчваните тестово БНТ, ЬТВ и ТВ7. Според притежатели на телевизори с цифров тунер, по високите места се ловят и десетина румънски ефирни програми като TVR1, TVR2, TVR3, TVR Cultural, Antena 3, Realitatea TV и Canal D. Доста често обаче се случва да няма сигнал.
Цифровият сигнал ще върви паралелно с аналоговия за срок от 6 месеца. От септември ефирна телевизия ще ловят само апаратите с вграден цифров тунер и с декодер MPEG-4. За по-старите модели трябва да се купи външен декодер, чиято стойност в магазините ще е между 60 и 90 лв. Работа ще вършат и сегашните стайни антени. По магазините се предлагат и специални за цифрова телевизия антени на цени от 10 до 60-70 лева.
Няма да има никакъв проблем за абонатите на кабелните телевизии, които ще получават сигнала от операторите както досега независимо какъв телевизор имат.

Стр. 9

Leave a Reply