Основи на медийното помиярство

в. Капитал Daily | Ясен БОРИСЛАВОВ в reduta.bg | 08.03.2016

1. Пълно отсъствие на принцип и чест е първият закон на медийното помиярство. Важното е да се гъделичка любопитството на публиката. Всичко останало е без значение.
2. Честа и напълно безпринципна смяна на симпатии и антипатии. Нарича се "таблоиден катарзис". Например – наближават избори. Бъдещият премиер се нарича само Боко Тиквата и така месец, два или три. После внезапно тонът се сменя, ясно защо. Тези кампании обикновено са продуцирани от външни за медиата фактори.
3. Медийният помияр постоянно върти опашка в две противоположни посоки. Умилква се и на публиката, и на властта. Става дума за най-широката публика, която е и най-малко взискателна към добър вкус или достоверност и която няма навик да забелязва, че днес твърдят едно, а преди седмица са твърдели обратното.
Към властта обноската е винаги сервилна и угодническа – или добро, или нищо. Характерни заглавия: "Цецо Цветанов тича по осем километра", "Фандъкова заспива с Достоевски","Бойко без почивка от 9 години".
4. Медийният помияр охотно участва в публични разправи с неудобни за моментната политическа конюнктура лица, примерно Христо Иванов, Лозан Панов или Радан Кънев. Тези са актуалните, но при следващо правителство може да са други. Ако няма нещо компрометиращо в наличност, може винаги да се измисли. Това е основно предназначение на медийния помияр – да бъде употребяван политически.
5. Помиярските медии моделират свой сурогатен елит, като налагат и представата, че това е каймакът на обществото. Става дума за фолк певици, плеймейтки, актуални политици, герои от криминалния ъндърграунд, бизнесмени, актьори, спортисти, тв водещи, лорд Евгени Минчев, участници в "Биг брадър" и разни други реалити формати. Внушението е, че всъщност това е животът – помиярски лунапарк.
6. Всички текстове са като правени на един калъп – някаква компютърна програма, която подрежда едни и същи думи по един и същ начин. Само имената на хората се сменят.
7.Размиване на границата между сериозно и несериозно и отразяване на измислена действителност са основни помиярски техники. Моделира се един полуизмислен свят и после се отразява.
8. Също като уличните кучета и тези медии са по-ефективни, когато са групирани в глутници. Груповото помиярство позволява по-лесно да се клонира една откровена лъжа и да се вгради в съзнанието на аудиторията като истина.
Помиярската мисия: организирано и методично затъпяване на населението. Работата на нормалните медии е чрез тях обществото да научава какво му се случва и какво да очаква. Основна грижа на медийния помияр е това да не става.

Стр. 9

Leave a Reply