Осъдиха Петър Стоянов за шамар на репортер

в. Труд, Второ издание | 18.02.2011
 
За първи път у нас президент беше осъден, съобщиха от телевизия СКАТ. Бившият държавен глава Петър Стоянов (1997-2002) вчера бе признат за виновен от Софийския районен съд за това, че зашлевил шамар на журналиста Георги Жеков. Присъдата на Стоянов е да плати 500 лв. глоба и разноските по делото.

Случката била заснета от камерата на СКАТ на 9 септември 2009 г. Тогава Жеков правил репортаж пред паметника на жертвите на комунистическия режим. Журналистът бил с оператор на панихидата, когато забелязал, че и Петър Стоянов е там. Запътил се към него и го провокирал с думите: "Какво правите тук, като ядохте и пихте с убийците на жертвите?… Изкарахте живота си по резиденциите, а имате наглостта да се появявате тук." В отговор бившият държавен глава му зашлевил плесница. Жеков си извадил медицинско, което сочело кръвонасядания по лицето. Петър Стоянов вчера не се е явил в съда. Той не отговаряше и на телефонните позвънявания. "Труд" научи, че е в Женева, където празнува рождения ден на съпругата си Антонина. Бившата първа дама живее и работи като юрист в Световната организация за защита на интелектуалната собственост там.
"Делото е знаково и безпрецедентно. Присъдата е важна и за всички журналисти, защото им дава допълнителна защита. Ако Стоянов бе оправдан, тогава всеки журналист би могъл да бъде шамаросай, ако зададе неудобен за интервюирания въпрос", пишат в съобщението си от СКАТ. Присъдата на Петър Стоянов не е окончателна. Той може да обжалва пред по-горна инстанция.

Стр. 5

Leave a Reply