От А до Я: националните телевизии през 2010 година

TVBulgaria I 14.01.2011

Каква беше годината в света на телевизията според TVBulgaria:

А за Ани Салич, която затвърди позициите си на топ водеща на новините у нас с огромен процент на одобрение сред зрителите, направи концерта Надежда за децата на Хаити, засне филма си Ангелина и води Великолепната шесторка. В шоуто Албена Михова стана национална звезда, и за малко да го спечели. В ефира на bTV се завърна и някогашната певица от Шоуто на Слави Алекс Раева, която се оказа отлична половинка на Мария Игнатова в България търси талант.


Б за блокбастър риалити форматите, на които заложиха комерсиалните телевизии. Nova се опитаха неуспешно да ни пробутат като социален експеримент семейно издание на Биг Брадър и нескопосано реализираното благотворително латиноамериканско шоу Байландо. Истината се оказа в България търси талант, чийто среден рейтинг между началото на март и края на май го превърна в най-гледаното шоу на годината, а отделните му излъчвания в различни дни и часове окупираха 4 от 50-те позиции в класацията за 2010-та. Шоуто спечели 17-годишната Богдана Петрова. бТВ за поредна година се оказаха безкомпромисния зрителски лидер, надпреварвайки в пъти по аудитория трите си конкурента с национално покритие – БНТ, Nova и TV7. И по четирите телевизии основен герой и гост бе премиерът Бойко Борисов, който само не води прогнозата на времето. За сега. Водещата от Шоуто на Иван и Андрей Супер Бианка имаше челен сблъсък с властта в лицето на Георги Първанов, чиято охрана се отнесе прекомерно стриктно с нея в Перник. Реакции от другите медии по случая нямаше.

В за Вяра Анкова, която бе избрана за нов генерален директор на държавната телевизия. С много вяра в собствените си сили тя започна реформа във всички посоки, чиито първи резултати предстои да видим през 2011-та. По същия канал преживяхме някак Димитър Цонев във В неделя с…, най-лошият възможен отговор на Станция Нова. От есента мястото на Митко зае Камен Воденичаров. По националната телевизия Валя Ахчиева продължи разследванията си, но не успя да предизвика кой знае какъв отзвук. И докато от БНТ1 продължаваха да се тупат в гърдите че са обществена телевизия, частния bTV иззе функциите й с есенния си проект Великолепната шесторка 2. Макар да не постигна прежните рейтингови върхове, шоуто успя да събере над милион зрители и сумата, необходима за изграждането на Център за подкрепа на бебета и родители в Шумен. Там участва и Валя Войкова, която скоро ще е отново на екран като водеща в bTV Action. bTV Media Group се превърна в част от най-голямата финансова сделка на годината, след като беше продадена за 400 милиона долара на Central European Media Enterprises. По основния им канал тръгна и В джаза събота вечер с водеща Вили Сечкова , която претърпя шумен провал в първите си издания срещу конкурентката си Венета Райкова и нейнотоГорещоОсвен като водеща Вили се изяви и като продуцент на няколко предавания по TV7.

Г за Господари на ефира. Трансферът им от Nova в bTV се оказа повече от успешен, и Господарите увеличиха значително и без това високата си гледаемост. Освен това шоуто все още успява да забавлява, въпреки почти 8-годишната си история. Предаването се сдоби и с нов водещ -  Геро, който ще води до лятото на 2011-та. Глобусът също продължи леко безмисленото си съществуване, но според наша информация то няма да продължи още дълго. През миналата година на екрана господстваха и готвачите-мъже. От Иван Звездев по bTV през веселия Лео по TV7, Ути по БНТ, та до готвача на Тодор Живков по Nova, кулинарите се надпреварваха да учат домакините как и какво да готвят по всеки повод. Както скоро ще се види, мъжката кулинарна инвазия по телевизиите тепърва предстои тази година.

Д за каналите на Диема. Докато главният канал на MTG, Nova, загуби аудитория, другите основни тв програми на групата затвърдиха позициите си, присъствайки неизменно в класациите за най-гледани телевизии на престижни места. И няма как да е иначе, защото са добре програмирани и точно ориентирани към целевата си аудитория. Може би именно каналите на Диема бяха и мястото на предаване като Доказване на противното, което не успя да намери своята публика в Nova. За сметка на това Директно: Карбовски намери аудитория с интересните си и провокативни теми. Диана Найденова пък се завърна в ефира, но в конкурентната медийна група, без да предизвика прежните сензации, на които се радваше дебютната й появата в тв ефира.

Е за Емил Чолаков, от когото човек не винаги може да разбере какво, аджеба, ще е времето, но пък шеговитите му прогнози, изпълнени с настроение, се харесаха на публиката дотолкова, че дори го изстреляха на първо място в състезанието във Великолепната шесторка.Друг формат на bTV – България търси талант, ни срешна с брейк-групата Ефект, които бяха едно от малкото нови свежи попълнения в ефира. БНТ се опита да предизвика собствена сензация с Екип 5, но предаването не успя да привлече внимание въпреки имената на телевизионни класици, на които заложи. Мартин Карбовски пък ни разказа няколко истории за Емигранти, които за пореден път го затвърдиха като интересен, макар и на моменти самоцелен журналист.

Ж за Жените с Марта Вачкова, което някак доизкрета безмисленото си присъствие в ефира и тази година. Прогнозите ни са, че едва ли ще посрещне и 2012-та в ефир.

З за Забранена любов, сериалът на Nova, който изненадващо се завърна в ефира на телевизията, при това постигайки стабилни резултати. На този етап обаче снимки на нови епизоди не се предвиждат. От канала заложиха в новините си и на рубриката Звезден репортер, която даде възможност на известни личности да предложат своята често нестандартна гледна точка към случващото се у нас. Попадения определно имаше.

И за Иван и Андрей, които се превърнаха от всенародни любимци в любимата мишена на жълтите вестници, медийните критици и публиката. Прекаленото им присъствие в ефира на Nova им изигра лоша шега, та по някое време се ограничиха само до присъствие в собственото си шоу. Договорът им с телевизията обаче им гарантира присъствие като продуценти и лица на вашите екрани още поне две години. По същата телевизия Истината за нас бе опит за положителен вариант на Цената на истината, но не успя да се превърне в хит. И като заговорихме за музика, старата песен в телевизията -  журналистката Ива Николова, и тази година продължи да обикаля всички електронни медии, вече и в амплоа на кандидат за кмет на Габрово. Слава Богу, нереализирал се.

Й за Йорданка Фандъкова, която в ролята си на кмет на София бе любим събеседник на възможни предавания. Покрай предстоящите местни избори със сигурност ни очакват още много нейни тв прояви, макар и без амбиции за следващ мандат.

К за Код Криминално на Pro BGедно от попаденията на годината, което наистина не приличаше на останалите публицистични предавания. Динамично, интелигентно, актуално и увлекателно, това е заглавие, на чието присъствие определено се надяваме и занапред. Комиците продължиха да бъдат лидер според зрителския вкус, но не и в нашите представи за смешно. Клуб Нюз по Nova минаха и заминаха без да предизвикат кой знае каква сензация. Същото се случи и с Камелия,чието шоу по TV7 е весело, но безмисленко.

Л за Люба Кулезич, която стана най-шумния глас на Рулетка по Nova и излезе анонимността зад името Лора Кварц, както се подвизаваше във вестник Уикенд. Кулезич бе и един от неуспелите кандидати за генерален директор на БНТ, което ако се бе случило, щеше да е прекомерно неудачно. Любен Дилов-син бе сред най-честите лица, предпочитани от всички медии, но с него поне бе наистина беше весело. Лора Крумова извърши изненадваща смяна на платната, прехвърляйки се в bTV, при това с уместно сутрешно предаване в неделя. Това бе и най-важната кадрова смяна за годината.

М за Марк О’Селски, бъбриво магаре, което се опита да яде от яслите на другите водещи на вечерно talk-show. Най-хубавото на появата му е, че предложи нещо ново в негово лице (муцуна). Лошото е, че отликите с останалите подобни формати, се оказаха дорук. Друго инатливо създание, Миролюба Бенатова, бе обявена за репортер на десетилетието на bTV, но това не я направи повече от умела, амбициозна, но студена журналистка, която търси самоцелна сензация и си позволява лични оценки повече, отколкото е нужно. Също така устатият й колега  Милен Цветков за пореден път изгуби позиции в Nova, което го обрече на кратко просъществувало битие в икономическата EBF. В крайна сметка реши да се завърне в телевизията, която го създаде, БНТ, но честите му появи в Nova подсказват, че може би сериалът на любов и омраза между канала и него ще продължи и тази година. През 2010-та една от малкото качествени музикални телевизии, ММ, прекрати съществуването си. Наследникът й Nova sport обаче не можа да събере по-голяма аудитория. Така жертвата се оказа напразна.

Н за На кафе, което увеличи пазарния си дял и показа най-добрият декор за сезона, но продължава да бъде противоречиво приемано от зрителите. Все пак това се оказва една от малкото програми на Nova, които доближават като гледаемост bTV. Поредицата на Георги Тошев НепознатиТЕ, продължи да предлага качествени документални филми, поднесени с интелект и разказани добре. За разлика от него Николай Бареков демонстрира високо самочувствие и ниски резултати както в собствения си жълт сайт bNEWSтака и в Бодилник по TV7. Годината се оказа недобра и за Нико Тупарев, който направи двата си най-зле приети от публиката формата, с което повлече рейтинга и отношението към Нова телевизия надолу. В резултат в момента Old School Productions не работят върху нов формат, както се очакваше. Ако Тупарев се завърне в бизнеса в следващите месеци, вероятно ще е в Националната телевизия.

О за Олга Лозанова, която след тоталния провал на основните проекти на Nova се видя принудена да напусне канала. Наследникът й е не е обявен официално. По bTV Отпечатъци не можа да се наложи като смислено предаване, най-вече заради безличната си водеща.

П за Про БГ, които не можаха да наложат позитивния си облик и необичайните си предавания на пазара, в резултат на което сливането им с bTV Media Group коства съществуването на канала. В bTV Пълна лудница бе “презаредена”, което не я направи по-смешна, но пък достигна рейтингови рекорди и роди култовото “До-о-о-обре” на Димитър Рачков, което можете да чуете по всички кафенета на страната. БНТ продължи да излъчва най-забавното си шоу, Парламентарен контрол, кадрите от което захраниха не една и две хумористични рубрики във всички медии. Добра новина се оказа завръщането на едно от малкото им наистина добри предавания, Пътеводител на историческия стопаджия.

Р за рейтингите, които циментираха лидерската позиция на bTV и станаха повод за напрежение между двете най-големи частни телевизии заради различното им тълкуване. Росен Петров разшири ефирния си престой, като запълни неделния следобед с обновена версия на някогашната Всяка неделя. Re:Tv не се завърна в ефира, оставяйки единствено телевизия Европа в ролята на новинарски канал, не особено информативен.

С за Стъклен дом на SIA, с участието на редица звезди, сред коитосоц-депутата и кино легенда Стефан Данаилов. Сериалът се превърна в един от безспорните хитове на годината, отваряйки широко вратите за серийната инвазия, която предстои през 2011-та. Слави Трифоновпродължи да се радва на щедър зрителски интерес и да адаптира чужди формати по балкански тертип.  Станция Нова се премести в неделя, лишавайки се от присъствието на Иван и Андрей, но залагайки на нови рубрики като Съдебен спор. Други промени върнаха в ефира обновеното и вече благотворително Стани богат и все тъй същата Сделка или не. Сутрешните  блокове съвсем минаха под индигос изключение на този през уикенда на Pro BG… Но той не просъществува.

Т за Темата на Нова, която за поредна година бе пример за силна публицистика. Нещо подобно се опитва да направи и Таксито на БНТ,което обаче упорито не успява да забърше зрители по телевизионната магистрала. През 2010-та настъпи ефирното царство на турските сериали, с което турското присъствие излезе от учебниците по история и се настани трайно в българския хол. Перла, Листопад и Забраненият плод поставиха зрителски рекорди според TV Plan. В самият край на годината агенцията, измерваща гледаемостта в България, бе придобита от конкурента си GARB, с което остана единствен инструмент за следене на рейтингите у нас.

У за Уницеф, които подрепиха два проекта на bTV, попаднали в годишния топ 50. Уляна Пръмова престана да оглавява БНТи следващото ръководство и до днес й оправя бакиите. По канала продължи да се излъчва Умно село, иначе нелоша поредица, която обаче не успя да стане хит и през 2010-та. Панорама пък съвсем омекна към гостите си, с което продължи да губи тежест.

Ф за футболното първенство, което донесе на БНТ най-гледаните им излъчвания, а на Господари на ефира рубриката Вувузела-вувудала.Студията на националния канал за Световното демонстрираха странния вкус на управата на телевизията, но преживяхме и тях.

Х за Магърдич Халваджиян, който достигна пика си като продуцент и стана любимец на всички лелки като част от журито на България търси талант. В същото шоу изгря поизбледнялата звезда и великолепната усмивка на Хилда Казасян, която се превърна в една от най-популярните жени в страната.

Ц за Цветанка Ризова, която продължи спокойните си интервюта с предимно политическия елит на страната. Тази година има двойни избори, та ще я гледаме повечко по Nova.

Ч за Частен случай, което е пример за безнадежно остаряла публицистика. Едно от лицата й, Владо Береану, не се радваше на хубава година след като се оказа, че хем е работил за ДС, хем кака Лара май нещо не го иска.

Ш за шоупрограмите, които спретнаха каналите по случай Нова година, в които имаше много малко шоу. bTV се отчетоха с концерт на Миро, замаскиран като специално издание на Шоуто на Слави, Nova ни предложиха Смешна Нова година, която трябваше да кръстят Скучни стари муцуни, а БНТ проведоха концерт с победители от формати на bTV.

Щ за Щърбева, Галя, която слагаме тук само защото буквата е щекотлива. Галя продължи да е лице на Календар, но дори тя не успя да спре загубата на интерес към новините на Nova.

Ю за Юлиян Вучков, който продължи да плаши децата с шумните си прояви по почти всяка телевизия, за която можете да се сетите, плюс по още няколко. Остава надеждата, че скоро изявите му ще намалеят по биологични причини.

Я за Ясновидците, които не се завърнаха по bTV, но пък намериха топъл прием в Шоуто на Иван и Андрей и по-малките телевизии. От време на време попадаха и в новините, главно заради фалшиви прогнози. Осъдени нямаше. Язък.

Нашата оценка за предаванията през 2010-та:

Байландо – 2.5 от 5

Биг брадър Фемили – 2 от 5

Бодилник – 3 от 5

България търси талант – 5 от 5

В неделя с… – 1 от 5

В джаза събота вечер – 2 от 5

Великолепната шесторка – 3 от 5

Глобусът – 2.5 от 5

Горещо – 3 от 5

Господари на ефира – 4 от 5

Директно: Карбовски – 4 от 5

Доказване на противното – 3 от 5

Емигранти – 3 от 5

Екип 5 – 2 от 5

Жените… 2 от 5

Забранена любов – 2.5 от 5

Истината за нас – 3 от 5

Клуб Нюз – 2.5 от 5

Код: Криминално – 4.5 от 5

Комиците – 3 от 5

На Инат – 3 от 5

Надежда за децата на Хаити – 3 от 5

Нека говорят… с Росен Петров 4 от 5

НепознатиТЕ – 5 от 5

Панорама – 2 от 5

Открито с Валя Ахчиева – 2.5 от 5

Отпечатъци – 2 от 5

Пълна лудница – 3 от 5

Пътеводител на историческия стопаджия – 4 от 5

Споделено с Камелия – 2.5 от 5

Стъклен дом – 4 от 5

Станция Нова – 3 от 5

Умно село – 3.5 от 5

Частен случай – 2 от 5

Шоуто на Иван и Андрей – 3 от 5

Шоуто на Слави – 3.5 от 5

Оригинална публикация

One Response to “От А до Я: националните телевизии през 2010 година”

  1. PRnew.info Team Says:

    Страхотен анализ! Поздравления :)
    Чете се на един дъх и е забавен, пълноценен и много точен…

Leave a Reply