От “купувай” до “бягай”

в. Капитал | Зорница СТОИЛОВА | 28.08.2010

Британските медии вече съветват да не се инвестира в имоти в България

Един ден британците се събудили и осъзнали, че са живели в тъп рекламен слоган. "Let’s go crazy", мигал примамващо неонов надпис върху кръчма в центъра на Банско, и те са се втурнали: "Ами, хайде!" В общата еуфория на вестникарски заглавия от типа "Къща на цената на кола" вместо с дом "в сърцето на Пирин" са се оказали с непродаваем имот в сърцето на бетонна джунгла. Страната, която топло им обещаваше слънце и бързо забогатяване, се прояви като куха комбинация от "медийна истерия, фалшива неотложност и преувеличена възвращаемост" по определението на една разочарована британка. Сега те отчаяно търсят кого да обвинят за неосъществените си мечти.
Според текст от последната седмица в британския вестник The Independent на прицел са журналистите, покриващи имотния сектор. Изданието твърди, че група огорчени ирландски инвеститори планира да заведе дело срещу репортери, "подвели" ги да вложат парите си в строителни обекти, които не са им донесли обещаните резултати. "За журналистите може и да е ясно, че лъскавите приложения за имоти следват далеч не толкова взискателен код за безпристрастност в сравнение с традиционната журналистика и са преди всичко средства за събиране на приходи от реклама, но може би за потребителите разликата не е съвсем ясна", коментира The Independent.

От "купете си парче от селска България"…

Въпреки че според адвокати такова дело едва ли би постигнало успех, а и няма да възстанови неразумната им инвестиция, британците може би имат основание да се сърдят на своите медии. Тъй като имотният балон се надуваше с тяхната щедра подкрепа.
За еуфорията на пазара на недвижима собственост, както и за повишаването на цените на някои имоти, голяма роля изиграха именно поредицата от публикации в чуждестранния печат за "евтините жилища в България". "Не можете да си позволите къща в Испания? Тогава опитайте в България." (Observer), подканяха вестниците. И още: "Не можете да си позволите Алгарве или Прованса? Купете си парче от селска България. За цената на четиригодишен Ford Mondeo." (The Sunday Times)
"Високият икономически растеж и чуждите инвестиции, увеличаващият се брой на туристите, стабилната валута и политическа система и предстоящото им членство в ЕС правят неустоима комбинация", обещаваха печатните медии през лятото на 2005 г. (The Sunday Times) А телевизиите се надпреварваха да правят репортажи за щастливото селско лято на Сара и Джон. Един от първите материали, който насочва вниманието на британците към България, датира от лятото на 2001 г., когато телевизионният канал Chanel 4 излъчва поредицата "Място под слънцето". След нея агенциите за недвижими имоти и британското посолство са залети от запитвания и имейли.
"Медиите във Великобритания допринесоха страшно много. Имали сме случаи, когато излъчат някое популярно предаване за България, след това има огромен интерес – звънят телефони, пишат имейли…", спомня си Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties, една от най-големите посреднически агенции в покупката на имоти в България.

… до "България? Пазете се!"

Днес обаче, когато рецесията е минала като зловеща болест през лъскави курорти като Банско и е оставила призрачни градове с недостроени сгради и магарешки бодили, а рекламните слогани отдавна са изхабени от употреба, британските таблоиди започнаха да си служат със сюжети от хорър филми. Като The Sun, който разказва историята за ужасена шотландска двойка пенсионери, нападнати от "луди зверове, въоръжени с мачете и търнокопи" в селската им къща в България. И я илюстрира с гигантска тяхна снимка, на която те демонстрират пистолетите, които са си купили, за да се защитават от нападатели.
Встрани от обичайните за жълтите вестници "шокиращи" материали обаче през последните няколко месеца във Великобритания имаше серия от публикации, които съветват британците да не инвестират в имоти в България. Слагаха голяма въпросителна след името на държавата, предупреждаваха "Пазете се!" и обобщаваха, че "за стотици инвеститори може да се окаже, че пясъкът е единственото "златно" нещо в България." (The Sunday Times) А разследващото предаване на BBC "Watchdog" направи ударен репортаж с широк отзвук за подведени от Bulgarian Dreams британци.
"Тази индустрия работи на принципа, че винаги трябва да откриеш горещ пазар. През 2004-2005 техните медии решиха, че България е "hot spot". Което за българските предприемачи дойде като манна небесна и почна да се продава всяка тухла и всяко парче камък. Никой обаче не отчете, че цялостният принцип на hot spot е, че той блесва, гори и изгаря бързо. Hot spot означава винаги балон", обяснява Юлиан Георгиев, собственик и управител на Homes in Bulgaria – компанията, която първа започна да предлага български имоти на англичани през 2002 г.
И ако тогава България е по-привлекателната алтернатива на скъпата, презастроена, пренаселена от други британци и гореща Испания, то девет години по-късно изглежда като по-грозната й сестра. "Позитивният имидж на България се промени, когато страната ви престана да бъде "нова и непозната"и бързо си спечели имидж на презастроена дестинация като Испания. А и някои недобросъвестни агенти и строители, които оперираха в Испания, се преместиха в България." Така британският журналист Греъм Норууд, който пише за имоти в британски вестници като The Financial Times, The Guardian и др., обяснява радикалната смяна на настроението в медиите на Острова.
Но той търси и причините в самите журналисти: "Според мен има два типа журналисти, които пишат за имоти – добрите, които понякога пишат истории, критикуващи презастрояването, и лоши, които пишат само "положителни" материали, винаги казвайки, че съответните имот или пазар са добри инвестиции. Винаги има необходимост от баланс", настоява Уорууд "и понякога трябва да се казва, че пазарът е презапълнен и следователно, вероятно, не е добра инвестиция."
Негативната вълна от медийни публикации само трупа черни точки за България в папката "лоши инвестиции" на британските предприемачи и граждани. И поставя под сериозно съмнение възможността отново да привлечем инвеститори в недвижими имоти от Острова, след приключването на рецесията.
Заместник-посланикът на Великобритания в България Катрин Барбер обаче съветва да не правим изводи за отношението на британците към страната от настроенията в медиите. "Не мога да коментирам принципа, по който медиите подбират материалите, върху които да се фокусират", коментира тя, "но от тях не може да се направи обобщение как британските компании и граждани се чувстват в България". И уверява: "Имаме много запитвания тази година от британски компании или граждани, които искат да инвестират в България – дори повече от миналата."
***
Текст под снимка
Кухите рекламни слогани бяха заменени от руините на недовършените сгради в курорти като Банско

Стр. 12 – 13

Leave a Reply