От МС изтриха новината за Шейха и Формула 1

в. Дума | 04.09.2010

Новината за посещението на “шейха на Абу Даби" в България светкавично изчезна от сайта на Министерски съвет, след като два вестника разтръ-биха вчера за международния гаф на правителството. Като ДУМА писа, пресцентърът на кабинета разпространи на 30 август погрешна информация за среща между министър Трайчо Трайков и “шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки". Според разпратеното до медиите съобщение Ал Блюки е собственик на държавната компания EABG и подписал “споразумение за икономическо сътрудничество", включващо и инвестиране в писта за Формула 1. Истината обаче е, че въпросният шейх не оглавява държавна компания, а частен консорциум и не е държавник в Абу Даби, а просто член на управляващата фамилия.
За да замажат гафа на правителствения пресцентър, от Министерството на икономиката и енергетиката пуснаха друго съобщение, в което шейхът и компанията са описани коректно. На сайта на МС обаче до вчера сутринта си стоеше грешната информация с дата 30 август.
Вестник ДУМА и вестник “Сега" обаче вчера излязоха с водещи материали за скандала. От “Сега" дори публикуват гневно писмо от фирмата AEBG в което собствениците обясняват колко са обидени за грешното си представяне и твърдят, че ще се откажат от плановете си за инвестиции у нас. След вестникарските разкрития от сайта на МС светкавично бе изтрита цялата новина за визитата от Абу Даби. Все още в страницата на МИЕТ виси “правилното" прессъобщение.
Изтриването на информацията обаче едва ли ще оправи нещата, защото от AEBG твърдят, че веднага след срещата са поискали извинение от правителствения пресцентър и са получили уверение, че ще се излезе с уточняваща информация. Такава обаче и до днес няма. В остро писмо, изпратено до в. “Сега", изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата “никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България".
Борисов вчера не успя да скрие яростта си от развитието на ситуацията. Премиерът обясни пред медиите обаче, че няма за какво да се извинява, защото всъщност инвеститорът от Абу Даби му бил препоръчан от Румен Петков. Червеният депутат е председател на Организационния комитет за изграждане на трасето за Формула 1. По думите на Борисов той не е виновен, че са му подали грешна информация за госта. Румен Петков отрече пред журналисти в парламента вчера да е разговарял с шейх. Той бе лаконичен, но категоричен, че “проектът за Формула 1 ще стане". Според него напрежението дошло от това, че не е било направено уточнението, че не става дума за държавна компания, а за 67 частни компании. Според Петков би трябвало премиерът да е бил уведомен за тези подробности. Левият депутат коментира, че самият той не би си позволил да подведе премиера
В писмото до “Сега" обаче Худра обяснява съвсем друго. “EABG бе поканена чрез посредник от офиса на ми-нистър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за Формула 1. Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за Формула 1 е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", казва Раид Абу Худра. Свършеното по проекта, който според българските институции е в напреднала фаза, не е впечатлило инвеститорите, става ясно от писмото.

Стр. 2

Leave a Reply