Отказаха се да режат от СЕМ

в. 24 часа | Диана КЪНЧЕВА | 2009-12-08 

Съставът на СЕМ няма да се свива. Това става ясно от проекта за промени в закона за радиото и телевизията, който вече е внесен в парламента. В първоначалния вариант СЕМ трябваше от 9 да се свие до 5-има членове, а мандатът им да бъде намален от 6 на 5 години.
Този проект е обсъждало и правителството на 3 декември. След кратки спорове обаче министрите са се вслушали в експертите и са решили на този етап да не пипат бройката и мандата на СЕМ, научи "24 часа". Дискусията била обърната от практиката на Конституционния съд с промяната на мандата на различни регулатори. Според нея това не става с поправки в закона, а при настъпване на обстоятелства, описани в него.
Според близки до управляващите юристи до 1 г. ще се работи по нов Закон за радиото и телевизията и по другите проекти, които касаят медийните регулатори – закона за публичното радиоразпръскване и за електронните съобщения. Тогава ще е и дискусията дали да се обединят СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията и дали да има структура, подобна на бившия комитет за радио и телевизия, която да гарантира цифрова платформа на БНТ и БНР.

Стр. 4
 

Leave a Reply