Отлагат раздаването на ваучери за цифрови декодери

www.bnt.bg | 14.07.2013 

Раздаването на ваучерите за безплатни декодери за цифрова телевизия няма да започне утре и се отлага за неопределено време, съобщиха за "По света и у нас" Агенцията за социално подпомагане. В началото на месеца транспортния министър Данаил Папазов обеща, че социално слабите ще започнат да получават талоните от 15 юли, но проверка на "По света и у нас" в Агенцията по социално подпомагане установи, че и до днес там ваучери не са получени.
Дори агенцията да ги получи утре, раздаването на ценните книги в пощенските станции може да стане най-рано след 5 дни. Многократните опити да получим коментар от транспортното министерство се провалиха.
Проблемът с декодиращи устройства за 1 септември е решен за софийската община Оборище, Североизточна, Централна южна България и Северозападна България. Но и там получаването на устройствата няма да стане веднага. Във врачанското село Згориград чакат цифровизацията с нетърпение. И продължават да не знаят какво трябва да направят, въпреки масираната рекламна кампания. "Имам малко телевизорче, не знам нещо трябва ли да му се купува, ще мога ли да гледам, няма ли да мога, дали ще предоставят нещо, дали ще можем да гледаме, дали ще трябва да доплащаме с пенсиите", сподели Екатерина Николова – жител на село Згориград, Врачанско.
"Нищо не знаем, ще питаме децата", разкри Иванка Павлова – жител на село Згориград, Врачанско.
Хората от селото чакат цифровизацията, защото ефирната им телевизия често
прекъсва. Причината е, че близкия ретранслатор е обект на кражби или
повреди. Въпреки проблемите от Агенцията за социално подпомагане увериха,
че са в готовност да започнат да раздават ценните книжа щом ги получат и
отново припомниха процедурата.
"Връчвайки този ваучер на лицето, то трябва да отиде в магазин, който е избран чрез обществена поръчка от министерството на транспорта и срещу този ваучер то получава това декодиращо устройство", заяви Янита Манолова – зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.
Хората, които имат право на ваучери за цифрови декодери, са 210 000 души.
Още през май Агенцията за социално подпомагане е дала списъците с имената
им в пощите. Основният критерии за получаване е кандидатът да е вземал
помощи за отопление през последния отоплителен сезон.
Има обаче и допълнителни условия – телевизора да няма т.нар. формат MPEG-4, да няма връзка с кабелна или сателитна телевизия. При така зададената схема от АСП прогнозираха, че на практика социално слабите, които ще получат ваучери ще са по-малко от 210 000 души.

Автор: Милен Кирилов, Илиана Минковска 

Leave a Reply