Отворено писмо от Димитър Карбов

Димитър Карбов I 18.02.2013

Уважаеми представители на българските медии,
Скъпи съграждани и съмишленици,

Пиша тези редове, за да изразя огромното си възмущение от отношението на националните медии към провелият се вчерашен протест във Варна.
В деня, в който един от най-големите български градове излезе на най-мащабния в последните 17 години протест, нито една национална медия не отрази обективно изразеното от над 20 000 варненци гражданското недоволство. Историята помни малко такива моменти в които огромно множество от хора свободно и демократично излизат по улиците и площадите на града ни за да изразят своето мнение.
Всеки един от нас – участниците в протеста беше излязъл, за да заяви своята гражданска позиция. Лично аз не бях на улицата в качеството се на депутат, а на обикновен гражданин, част от това общество и баща на 12-годишен и 5-месечен син. Вчера бях заедно с вас и с моите синове, защото понятия като свобода, чест, достойнство и справедливост трябва да се отстояват и да се възпитават от съвсем ранна възраст.
Като член на Комисията за контрол на ДКЕВР неведнъж съм поставял в Народното събрание въпроси относно нередности и нарушения от страна на електроразпределителните дружества. Питанията ми към бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков са сред най-многобройните. Нееднократно от парламентарната трибуна съм настоявал за изваждане „на светло” на договорите на ЕРП-ата.
Вчерашният ден за мен бе поредния ден, в който бях заедно с вас – варненци, моите съграждани, за да направим нещо заедно в името на града ни, на страната ни и на бъдещето ни.
Националните медии, обаче останаха слепи и глухи за това, което се случи в морската столица. Единствено част от местните медии и най-вече социалните мрежи преливаха от снимки и коментари от, може би, най-многобройния протест в цялата страна.
Призивите на десетки хиляди варненци срещу монополите, бедността и безобразията в държавата останаха напълно неглижирани в централните и извънредните емисии на националните телевизии. Като гражданин бих нарекъл подобно отношение арогантно, възмутително, непочтено, жалко за родната журналистика.
Уважаеми медии, бъдете обективни, така както го изисква истинската, свободна и демократична журналистика. На тези, които отразиха протеста на варненци, такъв какъвто го видяхме всички ние, сърдечно благодаря!

Димитър Карбов
независим народен представител

Leave a Reply