Отвъд спорта

сп. Forbes | Камелия ИВАНОВА | 28.11.2011

Стилян Шишков и Мартин Петров пренасят спортния дух в полето на бизнес инициативата. 

Резултатът е печеливш

ИДЕЯТА НА СТИЛЯН ШИШКОВ (38) за новинарски спортен сайт се ражда спонтанно в края на 2005 г., докато живее в САЩ. Той се впуска в реализацията й, като инвестира собствени средства в Sportal.bg в период, когато никой не вярва, че начинанието може да бъде перспективно. Само за три месеца след старта си през пролетта на 2006 г. вложената инвестиция в сайта излиза на нула. "Ентусиазмът играе важна роля в компанията и до днес", казва Мартин Петров (29), директор "Бизнес развитие", който се присъединява към начинанието година по-късно.
Освен приятелство със Стилян Шишков имат и общ път на развитие – и двамата са бивши футболисти и се дипломират в специалността маркетинг и мениджмънт в Blender University, САЩ. Всичко това се оказва добра основа за общ бизнес. До 2008 г., когато Стилян Шишков се завръща окончателно в България, Мартин Петров се грижи на място за новосъздадената медийна група MS Key Group. Двамата сами разработват структурите на сайтовете с помощта на програмисти и дизайнери. "Следваме наши собствени правила и черпим добри практики от успешни проекти в чужбина", казва Шишков, който е главният изпълнителен директор на групата.
Портфолиото на MS Key Group е съставено от вертикални сайтове, насочени към определена аудитория. Сред общо 40-те тематични сайта са Formulal.bg, Hotnews.bg, Woman.bg. Men.bg, Games.bg, Data.bg. Перлата за тях остава първият им сайт Sportal.bg , който вече има свои клонинги в Русия (Sportal.ru), Унгария (Sportal.hu) и Сърбия (Sportal.sr). Чуждестранните проекти разполагат с цялото ноу-хау, което двамата предприемачи са натрупали през годините. "Това е лукс, защото отпада технологично време, за да се постигне определено ниво на качество на продукта", казва Мартин.
Всички сайтове в групата генерират над 700 хил. уникални посещения на ден, според статистиката на компанията. "Насочваме се към проекти, за които смятаме, че ще са печеливши. Правили сме и грешки, но без тях няма как да се расте", казва Стилян Шишков. Според него е нужна бърза реакция при взимането на стратегическите решения, защото нишите в интернет пазара се запълват много бързо и вероятността някой да те изпревари е голяма.
Най-важната цел на двамата предприемачи е сайтовете да бъдат лесни за използване от потребителите. "Нашите продукти еволюират постоянно", казва Мартин Петров. Принципът е оптимизацията на сайтовете да се прави на малки етапи, които се натрупват и водят до качествена промяна в цялата медия. Друга посока за развитие е в областта на мобилните приложения. През 2012 г. всички сайтове в групата ще имат мобилни версии.
"Успехът на медийната група се дължи на факта, че през първите години почти всички приходи се инвестираха обратно в компанията, както и в покупката на дялове в други компании", казва създателят на компанията Стилян Шишков. Сред тези придобивания се нареждат сделките за финансовите сайтове Profit.bg и Insurance, bg, както и инвестицията в социалната мрежа Svejo.net. Един от най-новите им проекти е Novini.bg, който само три месеца след старта си регистрира над 1 млн. уникални посетители. Всяка интернет медия в групата има своя отделна редакция и журналистически екип. "Опитваме се да правим журналистика, доколкото това е възможно в интернет", казва Мартин Петров. Според него доброто съдържание и неговото ритмично подновяване са ключови, за да се привлекат читателите. Например редакцията на Sportal.bg работи 24 часа, 365 дни в годината, което е причина сайтът да има високи показатели за лоялност сред потребителите – 33% от тях правят по осем отделни посещения на ден.
"Ние сме много позитивно настроена компания. За мен е важно да работим с хора, с които ни е приятно", казва Стилян Шишков. Атмосферата в MS Key Group е като в спорта – задружен екип, амбициозни цели, а и всеки понеделник всички заедно играят футбол. Ето защо според Мартин Петров да се работи до късно не е запазена територия само за управленския мениджмънт -"Всички колеги го правят, защото не го усещат като задължение, а като удоволствие".
Рекламният пазар в интернет се разраства с всяка изминала година, казва Шишков.
Прогнозата на Асоциация на рекламните агенции -България, е тази година стойността му да достигне 18.2 млн. евро. MS Key Group има очаквания за сериозен ръст на нетните приходи от реклама от 2.2 млн. евро в края на 2010 г. до 3.4 млн. евро в края на 2011 г. Според Стилян Шишков това са индикаторите, които реално показват дали една компания е успешна.
"Имаме големи идеи. Ще разширяваме дейността си не само в сектора на онлайн медиите, но и в услугите и интернет търговията", казва Шишков, за когото спортният принцип никога да не се отказва важи и в бизнеса.

Стр. 68-69

Leave a Reply