Панаир на суетата 2009: VIP-събитията лъхаха на манджи от работнически стол

BNews.bg I Онур Стоянов I 2009-12-28

По традиция в края на всяка календарна година българският зрител и читател е смазан от нескончаемите конкурси и светски прояви на родния „елит”. Отдавна превърнали се в скучни селски вечеринки, ВИП-събитията чешат егото на шепа хора, нарекли се хайлайф.

Евгени МинчевПо традиция всяка година с началото на декември идват и конкурсите – Мъж на годината, Жена на годината, Спортист на годината, Политик на годината, Мениджър на годината, Човек на годината, Кола на годината, Усмивка на годината, Вино на годината и за каквото се сетим на годината. Към всичко това прибавете още толкова балове, благотворителни вечери и коледни партита.

Рецептата за организиране на тези събития е проста, като да свариш боб.

Изкарват се 5 имена в интернет, върху които заблудени чатъри кликват няколко пъти и хоп – призьорите са на лице. Няколко фирми осигуряват алкохол, други мезета, хапки и готово. По-щедрите могат да помогнат и с някой лев. Ентусиазираните организатори пращат покани до медиите и събитието е спретнато.

Тресе се екранът, щракат фотографите, пишат журналистите. Целокупният български народ стене под тежестта на тези банални „светски” изблици, организирани от хора, които с тях искат да насочат светлината на прожекторите към себе си.

„ВИП гостите”, които се изсипват на купоните, и самите събития са като манджа в работнически стол – едни и същи до втръсване. ВИП-персоните обикалят в тръс всичко що се води „светско” и особено, ако е „…..на годината”. Някои са като от витрина на антикварен магазин, други дуят гуши и махат голишарска перушина в ролята на силните на деня.

Лицата, които се номинират за поредния приз "на годината”, също са едни и същи.

Просто сменят конкурса и всяка година са или с номинация или с приз.

Тези скучни селски вечеринки ме подсещат за началото на разказа на Елин Пелин „На браздата”. „Като заваля дъжд, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ”. В случая с конкурсите може да звучи така:

Като се започна с конкурси, та цял декември. Шумно, скучно, ден и нощ.

В същото време пенсионерите нетърпеливо чакат своите 25 лева коледни пенсии. Народът объркано се опитва да разбере дали Яне е гей или ще се докаже като мъж с Воленовата Капка. Тръпне онемял пред „Наглите”, пред отрязаните уши и пръсти.

И се редуват ден и нощ – криза, конкурси, обири, конкурси, скандали в парламента и конкурси, необслужени кредити и конкурси, убийства и конкурси…

Дано през новата година секнат всички лоши новини, изброени преди „конкурси”, както и поне половината от самите конкурси. Защото България е малка страна и няма нито толкова много интересни политици, звезди, най-малко пък хайлайф.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply