Паразитни агенции с огромни бюджети

в. 168 часа | 12.11.2010

ДЪРЖАВНИ агенции за регулиране на цени и дейности във всички пазарни направления, чиято дейност е критикувана непрекъснато и повечето от които не генерират никакви приходи, ще се облажат с най-голямо увеличение на бюджета през следващата година.
Според разчети на внесения в парламента за обсъждане проектобюджет за 2011 година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще получи с над 23,8 процента по-голяма издръжка спрямо сега.
Интересен е фактът, че съставът на енергийните комисари бе намален от 7 на 5, а в същото време се предвижда увеличение на бюджета за заплати в ДКЕВР с близо
300 хиляди лева Общото увеличение на бюджета на комисията е точно със 700 хиляди лева, като достига 3,56 милиона лева. В същото време ДКЕВР не можа да направи нищо, за да накара ЕРП-тата да изплатят парите, които дължат на държавата, и тя загуби близо половин милиард лева от дивиденти.

Един от рекордьорите

в увеличението на бюджетните субсидии е Съветът за електронни медии (СЕМ). Без да е ясно точно какво е направил през 2010 година, правителството на Бойко Борисов вдига парите за телевизионния регулатор в изборната 2011 година с 26,8 процента. Съветът ще получи точно 300 хил. лева повече, или 1,4 милиона лева за издръжка в бюджетната 2011 година. Още един регулатор ще се облажи с яко вдигане на заплатите и това е Комисията за регулиране на съобщенията. Нейният бюджет скача от 2011 година с 23,4 процента и ще надхвърли 10,45 милиона лева. Служителите в комисията ще си раздадат с над 400 хиляди лева повече за заплати. Може би върхът на наглостта е бюджетът на Комисията за финансов надзор, който самата тя е поискала. Според разчетите на новия й председател Стоян Мавродиев, КФН трябва да получи с 45,7 процента повече средства спрямо 2010 година, или с 4,3 милиона повече. С близо 2 милиона лева се предвижда да се увеличат заплатите в комисията, които и в момента са от най-високите. Симеон Дянков обаче не е на същото мнение, защото в проекта на Министерския съвет за бюджет на Комисията за финансов надзор не е отделена и стотинка повече спрямо 2010 година. Безспорно най-голямо увеличение в бюджета си ще усети Комисията по ядрено регулиране. Нейната субсидия се вдига с 32 процента, като се компенсира същия спад от приходи от собствена дейност. Тук се отчитат и възможно по-големи разходи, свързани с АЕЦ "Белене". Яко захлебване за поредна година ще получи и комисията "Кушлев". Борците срещу незаконното забогатяване, чиито резултати са повече от трагични, ще приберат 5,14 милиона лева – с 21,1 процента повече. В графата приходи отново стои нулата.
"Безспорно е, че бюджетът дава най-много на полицията. Бюджетът на ДАНС също се увеличава с 20 процента. Излиза, че се готвим по-скоро за война отколкото за излизане от кризата. Не се виждат никакви антикризисни мерки ", коментира за "168 часа" депутатът от БСП Петър Димитров. Наистина бюджетът за 2011 година, разчетен за изсмукване на всичко възможно и преразпределение към армия, полиция и социално осигуряване, предвижда скрито увеличение на разходите за цялата администрация. Според консолидираната рамка увеличението на разходите ще е символично – с около 50 милиона лева, но по-детайлен преглед показва, че има скрито преразпределение на около 1 млрд. лв. Този милиард идва от намаление на парите за непредвидени и аварийни ситуации, както и пари за инфраструктурни проекти. Милиардът ще бъде разпределен изцяло към бюджетите на МВР, армията и социалното осигуряване. Най-голям ще е бюджетът на Цветан Цветанов, който за първи път надхвърля 1 милиард лева.
Увеличението на бюджета е с 5,3 процента. Тотю Младенов ще получи с около 150 милиона лева повече, като неговият бюджет също докосва 1 милиард лева. 990 милиона лева ще получи и Министерството на отбраната, като увеличението е 11,2 процента. Почти всички останали министерства, с изключение на финансите, ще трябва да се задоволят със старите си бюджети. По този начин парите за МВР вече ще са повече от тези за образование, а здравеопазването е замразено. С други думи, реформи няма да се правят, а само ще се плащат социални помощи, коментират анализатори.

Стр. 25

Leave a Reply