Парична програма

сп. Тема | Николай ЙОРДАНОВ | 21.08.2011

Новата телевизия "България он Ер" пуска най-дългите новини в ефира. В нея ще видим много лица и гласове, които помним от БНТ

Икономиката е в нас и ние сме в икономиката – така програмният директор на стартиращата 6 началото на септември телевизия "България он Ер" Николина Димитрова обяснява защо новата медия ще пречупва ежедневните събития преди всичко през призмата на бизнеса и парите. "Покажете ми едно нещо от живота, което не е свързано с пари, и ще преосмисля идеята – казва още тя. – Задачата ни обаче е не да гледаме на икономиката като на нещо, създадено само за богати и избрани. Целта е да съветваме хората какво да правят с парите си, как да ги пазят, как да ги умножават. Ще им разказваме какво се случва на пазарите в момента и какво би могло да се случи по-късно. Не очаквайте само борсови новини и котировки като в телевизия Bloomberg например. Очаквайте поглед върху всичко в държавата през един по-специфичен ъгъл."
"България он Ер" ще стартира на мястото на М Sat. Новият канал ще се лови ефирно във Варна, Сливен, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Добрич, Плевен, Кюстендил, Монтана, Кърджали, Пазарджик и Ловеч и още няколко по-малки града, а по кабел – в 85 на сто от мрежите в страната, включително в София. През 2009 година компания "Химимпорт", която притежава телевизия "М Sat", радио "Алфа", вестник "Черно море", бордното списание на авиокомпания "България Ер" и регионалната едноименна варненска ефирна тв програма, кандидатства за последните ефирни тв лицензи у нас, от които получи разрешение за излъчване в 15 града.
Първите новини на "България он Ер" ще започват в 7.00 като част от сутрешния блок, а последните са в 22.30. Емисии ще има на кръгъл час. Програмата помежду им от понеделник до петък ще продължава с документални филми и икономически разработки на репортерите. Любопитно хрумване изглежда делничната рубрика "Терминал", в която журналистите на "България он Ер" ще посрещат на летището пристигащите в страната чужденци и ще ги разпитват по каква работа идват, били ли са и друг път у нас и какво очакват да им се случи. След това екипът ще се мести в салона "Заминаващи", където ще се интересува дали отиващите са свършили работата си, какви са им впечатленията и биха ли се върнали пак. Планът да се шета из терминала изглежда логичен, тъй като офисите и студиата на самата нова медия се помещават в сграда на аерогара "София". Преди години, докато работеше в БНТ, програмният директор на "България он Ер" Николина Димитрова бе автор и водещ на подобна рубрика -"Далекоглед", в която пребиваващи в страната ни чужденци споделяха едни от най-интересните наблюдения за България и българите, които можеха да се чуят в ефир.
Във вечерната програма най-необичайно изглеждат форматът и продължителността на централната емисия. "Денят он Ер" ще започва в 19.30 и ще продължава до 21.00 часа. В този час и 30 минути новините ще бъдат смесвани с коментари на участници в тях и на анализатори. Както напоследък става все по-модерно, гостите няма задължително да сядат на стола до водещия. Телевизията ще прави непрекъснати включвания от местата на събитията, ще търси "загряващите" репортажи от точките, където предстои да се случи нещо, и т.н., обещава Николина Димитрова. Въпросите от студиото ще задава познатият ни от БНТ Ивайло Лаков. Новините в "Денят он Ер" ще представят други кадри на националната телевизия – Радинела Бусерска и ексдепутатът от НДСВ Милена Милотинова.
Милотинова ще води и собствено предаване по "България он Ер" – "Брюксел 1", какъвто е и адресът на телевизията -булевард "Брюксел" N2 1. В него тя ще се занимава с това, в което се специализира през последните години и в ефира на Канал 3 – ще разказва как решенията и директивите на Европейската комисия влияят на живота на обикновения човек в България.
Друго доскорошно лице на БНТ – Таня Кръстева, ще представя всекидневна кратка рубрика за парите, ценните книжа и облигациите и финансовите ресурси. Предаването й ще се нарича "Мини бук", а в края на седмицата ще има и разширено едночасово издание – "Инвест бук".
Водещ на сутрешния блок "Он Ер 7,8,9" ще е Йоана Николова, която е и автор на по-голямата част от рубриките в него. "Идеята е той да е максимално полезен на зрителя и да му дава голямо количество информация, от която той има нужда – разказва тя. – Не искаме да натоварваме, искаме да сме позитивни и да не прекаляваме с нито една тема, колкото и актуална да е тя."
За разлика от установената телевизионна практика рано сутрин зрителите да се подтикват да играят аеробика "Он Ер 7,8,9" ще ги обучава на йога. Преди да се появи на екрана на новата телевизия, Йоана е работила в БНТ, в "Европа", в ,Диема 2" и в ВВТ, където водеше "Черно на бяло", както и "Денят", първо заедно с Иван Такев, а след това и сама.
През уикенда по "България он Ер" ще върви предаването "Медиите он Ер" на Доника Ризова. В него тя ще кани свои колеги журналисти от други медии. Доника обещава да дава ефир не само на вестникари и на автори от мрежата, но и на журналисти и водещи от конкурентни телевизии, което не е честа практика на малкия екран. Така хората от новата програма искат да демонстрират, че са отворени за света, не робуват на догми и не искат битката за рейтинг да ги ослепи за добрите постижения на другите хора.
С това икономическите акценти в събота и неделя не приключват. За тогава е планирано и "Сделка на седмицата" с водещ Надя Маринова и редактор Красимир Лаков. Спортното предаване "Резултат" също е планирано за тогава. "В първата част на "Сделка на седмицата" ще говорим за сделка с фирма от реалната икономика – изкупуване, сливане или друг вид – разказва Лаков. – Ще използваме случая да представим и целия сектор със статистики, визитки на най-големите и т.н. Във втората част ще се съсредоточим върху финансовия сектор."
"Искаме постепенно "България он Ер" да се наложи като марка за обективна, задълбочено аналитична и ориентирана към широк кръг зрители телевизионна журналистика – обобщава Николина Димитрова. – Ако успеем, ще сме доволни, че не сме пуснали в ефир поредната нова телевизия…"

Стр. 50 – 51 

Leave a Reply