Партийни тролове в нета

в. Банкер | 30.04.2011

И интернет форумите вече не са това, което бяха. Партийните амбиции надничат и от тях. Илюзия е, че ако, вбесени от небивалици на напиращи за власт партийци, изключите телевизора, радиото и седнете пред компютъра си, ще намерите покой от политиците.
Няма партия, на която да й е замирисало на избори и която да е пропуснала уреждането на интернет агитация. Дори столетницата се превъзбуди по темата, което предизвика остра полемика в редиците й. А младият (за БСП) червен стратег Антон Кутев стигна дотам да се отрича от дълго съчиняваната си пропагандна концепция. Тя предвиждаше левицата да хване националните и местните форуми, като във всеки град организациите изберат между 10 и 15 "млади и образовани хора". Всеки един от тях щял да пише в различна сфера. Задачите на едни трябваше да хвалят кандидата за кмет на партията, а други да се застъпват пред останалите юзъри за идеите на БСП и "да ги обясняват". Друг екип от 15 души щял да следи работата на "колегите си" и да защитава партийните цели във форумите на националните медии.
Социалистите, впрочем, откриват топлата вода. Герберските онлайн групи действат вече от няколко месеца, а от години в нета се вихрят сините.
Наивно е да се мисли, че хвалбите за един или друг политик или партия идват само от техните искрени фенове. Повечето са дело на наемници, които срещу заплащане следят блоговете на противниковите политически сили и на воля ругаят "враговете". В интернет няма ограничения да наречете опонента си "мангал", "гнусно ченге", "комунист" или "корумпе". Управляващите не успяха да прокарат идеята си за носене на наказателна отговорност в относително свободното засега пространство.
Друг е въпросът, че ако решат да открият източника на ругатните, това не е трудно. Проблем са само огромното количество "благословии" по отношение на управляващите, чиито източници, ако трябва да бъдат разкрити, ще се наложи създаване на ново спецзвено към МВР, което да се занимава единствено с интернет. Не че сега ДАНС и ГДБОП не се занимават и с това, но явно не им достигат сили и време…
Впрочем вече има и ценоразписи за партийно тролство в интернет. Поддържане на тема във форуми чрез различни акаунти струва между 1000 и 1500 лв. на месец. Предлагат се и "стандартни пакети", които са по-скъпи – между 3000 и 5000 лв. месечно. Услугите, които предлага един стандартен пакет, е поддържането на различни акаунти от трима-петима души, чиято задача е определена тема в електронните издания. Те следва да се изказват по нея, да участват активно в поне два тематични форума, като се стараят да поддържат актуален интерес към зададената тема и да следят подобни теми в специализирани блогове и се изказват по тях, лансирайки определена информация или гледна точка.
Сега е ред на партиите да изчислят дали форумните тролове няма да им излязат по-евтино от рекламите по телевизиите – то и бездруго май не останаха българи, които да вярват на обещания, давани от политици. Агитацията в интернет има и още едно предимство – инвестициите в нея няма нужда да се отчитат пред Сметната палата. Лошото е само, че партиите ще ни откажат от интернет форумите, много от които благодарение на тях вече изтъпяха и се напълниха с неграмотници, които само ругаят…

Стр. 14

Leave a Reply