Партиите си мерят и шоуто

в. Банкер | Павлина ЖИВКОВА | 01.10.2011 

БСП и ГЕРБ залагат на традиционната агитация, Кунева – на американския тип кампания

Глей, колко тюфлеци", "Кажи им на тези тюфлеци"… Това се лееше от сцената на Летния театър в Бургас при откриването на предизборната кампания на ГЕРБ. Тюфлеците в залата не изглеждаха особено вдъхновени от "смешките" на Жора Бекъма, за разлика от седящите на първия ред партийни шефове и кандидат-президентската двойка Росен Плевнелиев – Маргарита Попова. Цветан Цветанов – като човек, който е поръчал музиката и плаща за нея с парите ни (а това е така, защото ГЕРБ обявиха, че всички предизборни харчове ще покриват единствено и само със средства от държавната субсидия), изглеждаше повече от доволен от случващото се на сцената. Трагедията в Катуница и последвалите размирици там очевидно по никакъв начин не се бяха отразили на настроението на вътрешния министър. В Бургас, аи в останалите градове на страната, където продължава неговата обиколка, той е в друго качество – на шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Макар че и в тази му роля има доста смущаващи неща и голяма доза аматьорщина.
Основните конкуренти ГЕРБ и БСП и този път показаха, че ще заложат на традиционни кампании и че отново партиите, които имат държавна субсидия, ще си мерят шоутото. Противно на очакванията ни, че кризата ще вразуми политиците ни и ще ни спести безвкусиците и чалгата, още в началото на предизборната битка стана ясно, че това няма да се случи.
Предизборното сумо започна, а кандидатите вече издават заплашителни звуци и с още по-заплашителни движения показват колко са готови за изборите. Безпощадната истина обикновено лъсва в нощта след вота.
Особености на гербадЖийския пиар
Ако Цветанов си беше на мястото или партията му имаше пиари, които си разбират от работата, едва ли щяха да допуснат при откриването на кампанията на управляващата партия да се вихри подобен безвкусен кръчмарски хумор. Истинско тържество на чалга културата. А Цветанов показа, че всичко това му харесва. И дори стана да се ръкува с артиста, който го определи като "на Веселин Маринов углуавер". Борисов също не изглеждаше смутен от това, че е "асфалт ефенди", а на лицето на промотирания като интелигентен и фин човек Росен Плевнелиев грейна щастлива усмивка, когато Жоро Бекъма го нарече "баш булгаристан левент – паша мераклия". Отговорните за събитието гербери без съмнение се чувстваха в собствена хранителна среда. Тя така ги отпусна и обнадежди, че бяха готови да се похвалят и с успехите си.
"Всеки ден зад мен остават по 20-30 км нови пътища и се строят шест магистрали, една е готова", обяви премиерът Борисов. Призна също, че винаги му било "свито и притеснено", когато се изправял на партийни мероприятия. И не пропусна да благодари на Цветанов, "че се грижи за партията и всичко това е възможно да се случи като реализация". Прав е Борисов, реализациите в партията му се дължат най-вече на Цветанов – като се започне с неговите и тези на шефа на столичната организация и на общинския съвет Андрей Иванов и се стигне до най-пресния скандал с подкупа, който нито бил искан, нито бил даден от Росен Плевнелиев.
Евротурнета за овации
Кандидатпрезидентската кампания на ГЕРБ е уникална не само с това, че в нея няма да се ползват дарения от благодарни или безкористно харесващи партията граждани. За първи път в най-новата история на страната имаме кандидат за държавен глава, който не обикаля България, а Европа. И оттам валят съобщения към медиите, че германският канцлер Ангела Меркел подкрепя Плевнелиев. Че Силви Вартан пожелала успех на ГЕРБ, а френски депутати му казали, че България би-
ла по-добре от франция. Накрая дойде и съобщението, че и лидерът на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс харесал Плевнелиев. Някои медии стигнаха и още по-далеч – кандидатът на ГЕРБ успял да се пребори за любовта на европейската десница, измествайки от сърцето й Синята коалиция. Дали медиите се престарават, или елементаризмът идва от щаба на управляващата партия, няма значение. Плюсовете на подобен подход са, че кандидатът на ГЕРБ за президент има медийно покритие – и в прекия, и в преносния смисъл. А удобството на подобно покритие е, че на самия Плевнелиев не му се налага да отговаря на неудобни въпроси. Защото няма как да му бъдат зададени.
Друг е въпросът доколко обиколките му по Европа и долитащите оттам съобщения колко го е харесал един или друг фактор зад граница ще хванат дикиш при избирателите в България. Няма да се учудим и ако Плевнелиев, който уж никога не пропускал да се противопостави на Борисов, когато не бил прав и този път, противопоставяйки му се, изпълни неговата закана. А тя е, че Борисов щял да пусне кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова да участват само в два дебата по националните телевизии.
Червените теглят кредит
Новината от червената соццентрала е, че за първи път столетницата ще тегли кредит за предизборната си кампания. За да получат заема, социалистите ипотекират четири партийни централи – в Пловдив, Варна, Стара Загора и в Шумен. Това съобщи за "БАНКЕРЪ" секретарят на ИБ на БСП Евгений Узунов. Той се надява до дни банката да отпусне искания кредит от 2 млн. лв., който щели да изплащат с пари от държавната субсидия до юли 2013 година.
Червените нямат притеснения, че ще загубят имотите. До края на мандата на парламента годишната субсидия за БСП е около 7 млн. лева.
Социалистите ще ползват ноу-хауто на ГЕРБ от последните парламентарни избори. Тогава Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Велчев обявиха, че залагат свои имоти срещу 440 000 лв. кредит.
Колкото до откриването на кампанията на БСП – и там столетницата не прояви неочаквана фантазия, нито пък новаторство. Столичната организация заложи на Капитан Америка, който пусна бюлетина със знак "X" върху осмицата. Анимационни персонажи в 3D формат превзеха паметника на Съветската армия, а караоке на открито подгря соцактива. Съвсем очаквано Данаилов откри купона с песента от филма "На всеки километър".
И за социалистите откриването на кампанията се оказа по-важно от дневния ред на държавата. В деня, в който Катуница изпрати починалото от сърдечен пристъп момче, червените се събраха в Пловдив и с кукери, гайди и Лили Иванова тръгнаха към вота. Кампании с концерти, които да развеселят червените бабички, БСП открива и във всички областни градове.
Различната агитация
Засега кампанията на третия кандидат за президент, чиито шансове за стигане до балотаж според социолозите са реалистични, е заложил на най-пестелива и най-малко отблъскваща предизборна агитация. Щабът на Меглена Кунева взаимства много от елементите в кампанията на Обама. С тази разлика, че голяма част от направеното не стига до обществото. Или до онази негова част, за която телевизията и радиото са основните средства за информация. Кунева има осем чудесни клипа в интернет. Те няма да бъдат завъртени по телевизията. Щабът й разчита, че младите и образовани българи, т.е. онези над 3 милиона, които се преброиха през интернет, ще ги видят. Причината е проста – липса на пари и скъпото ефирно време. Затова бай Кольо ще остане в интернет. В клиповете не се появяват нито Меглена Кунева, нито кандидатът за вице Любомир Христов. В тях е заложено на "обикновените герои на България" (по подобие на онези в Америка). Това са хора, които предизборните щабове превръщат в символи на една или друга реторика. Всяко послание е насочено към някого – без героични погледи и обещания.
Впрочем и откриването на кампанията на Кунева – Христов беше доста по-различно от останалите. Двойката отчете, че в последните седмици е изминала над 11 000 км по пътищата на България, посетила е близо 90 населени места и е провела над 230 срещи. Пред гостите на събитието бяха разказани и представени видеоисториите на българите от срещите на Кунева. Друг е въпросът доколко екранното отсъствие и пищните концерти по площадите няма за пореден път да се окажат основният стимул за даване на глас…

Стр. 11

 

Leave a Reply