Патрашкова: Алексей казва, че влиза в много роли

в. 24 часа | Слави АНГEЛОВ |2010-02-11 

С Кристина Патрашкова, главен редактор на вестник "Галерия" разговаря СЛАВИ АНГЕЛОВ

- Кристина, ти отричаш Алексей Петров да стои финансово зад в. "Галерия". В каква позиция ще коментираш ареста му?

- Още преди излизането на в. "Галерия" се разпространи слух, че това е вестник на Алексей Петров. Категорично твърдя, че Петров няма нищо общо със собствеността на вестника. Може да бъде проверено и в търговските регистри. Това обаче не означава, че аз и колегите от вестника не се познаваме с него. Направих едно голямо интервю с него и покрай него между нас се формираха и човешки отношения.
Той често е бил наш източник на информация. За него се говорят всякакви неща, но едва ли има съмнение за това, че той е много добре информиран.
Не случайно още за предишния брой на "Галерия" той каза, че много хора в ГДБОП работят по него и предстои да бъде арестуван. Каза, че ще му бъдат вменени някакви обвинения. Той ни даде дори документ, според който един от задържаните от бандата на Наглите е бил принуждаван чрез физическо насилие да каже, че Петров е поръчител на убийство, но този човек е отказал.

- Алексей Петров какво ти каза? Защо се подготвя неговият арест?

- Неговата версия бе, че човекът, който главно е нервен спрямо него, е министър Цветан Цветанов. Става дума за това, че Петров преди време в парламентарната комисия на Иван Костов е изнесъл доказателства, включително и папки, за това, че висши служители на ДАНС са замесени в незаконни действия, в далавери.

- Той е смятал, че ще го арестуват заради разкритията пред комисията?

- Той беше искал дори стенограмата от това заседание, което му бе отказано. И сега е интересно това да се разсекрети, за да се види какво точно Алексей Петров е казал там. Той е направил разкрития за висши служители на ДАНС, които Цветан Цветанов подкрепя. Нервността на Цветанов пролича особено след като Апелативният съд реши да освободи Антон Петров-Хамстера, свързван с Алексей Петров.
Потресена съм от разпространеното видео от пресцентъра на МВР. Показен, доста груб арест на човек, за който не се знае дали обвиненията ще издържат в съда. Изглежда сякаш зад всичко това стоят много лични мотиви. МВР ходи да арестува с камера като риалити шоу.

- МВР от години снима акциите си.

- Но какво искаш да покажеш с всичко това?

- Добре, но защо така се получават нещата при Алексей – вестник "Галерия", всички смятат, че е негов, но не бил негов, партията на Яне Янев също, но и тя нямала нищо общо с него? Що за човек е той според теб?

- Той самият обича да казва, че изпълнява много и различни роли. Около неговото име се въртят най-много легенди. Вероятно това е част от митологията. Както и при актьорите, когато изпълняваш някаква роля, не знаеш в каква степен превъплъщението е истинско и в каква то е режисирано. Вероятно това е част от тази история. Аз мисля, че неговата дълга кариера на агент под прикритие го е научила да влиза в различни роли. За това хората си мислят, че има нещо задкулисно.

- Как ще реагира той на този арест?

- Той е много хладнокръвен човек, който не губи присъствие на духа. Още повече – той го очакваше. Вероятно по някакъв начин си го е представял. И той не се чувстваше притеснен. Дори казваше, че може да е в негова полза.

- Какво го е карало да мисли така?

- Вероятно, защото не се е чувствал гузен. Или може би е имал какво да каже. Той между другото се изказваше положително за някои действия на МВР, включително и акцията срещу Наглите. Единствената му забележка към Цветанов беше, че говори повече от необходимо. Но Петров каза, че на всяка цена трябва да се стигне до върха на тази организация за отвличания.

- Преди няколко месеца той обеща големи разкрития за механизмите на прехода, но не каза нищо. Защо?

- Въздържаше се, защото винаги в нашите разговори поне е проявявал симпатии към премиера Борисов. Петров твърдеше, че това е най-подходящият да управлява в момента. Категорично го подкрепяше и казваше, че трябва да му помогне. Смяташе, че Борисов е човек, който умее да взема решения, въпреки че може би е обграден от хора, които понякога могат да го подведат.

- Те не са ли в тежък конфликт?

- Днес много колеги ме питаха за това, включително и дали причината за конфликта не е един взрив преди години срещу приятелката на премиера Цветелина Бориславова. Алексей Петров ми е казвал, че е обяснил на Борисов точно кой е поръчал взрива на колата – важна фигура в подземния свят. Казвал ми е също, че Борисов е наясно с това и те нямат никакъв проблем по отношение на тази история. Дори ми е казвал, че при атентата срещу него пред басейна "Спартак" преди години Борисов е бил първият човек, който е отишъл да го види в болницата.

- Но все пак обвиненията срещу Петров са много сериозни…

- Първо, той до съвсем скоро беше най-известният, митологизиран агент под прикритие, който беше осветлен. Излиза, че 30 г. той е бил държавен служител, човек, внедрен в мафията, който е изпълнявал поръчки на държавата. И това е продължило 30 години.

- Има обаче и хора, запознати от първа ръка с кадровото му досие, които казват, че той не е свършил почти нищо като агент. Направили го агент, за да опънат чадър върху него…

- Не съм запозната с неговото досие, но съм чувала, че лично премиерът Борисов е казвал, че Алексей Петров е единственият човек в България, който е хващал жив терорист.

- Да, преди 1989 г. Как обаче Петров се развива след това?

- И аз искам да разбера истината – каква точно роля е изиграл Петров. Но и всеки, който твърди, че той не е направил нищо като агент, е хубаво да го докаже. От всичките ми разговори с него аз не мога да остана с впечатлението, че това е човек, който се занимава с проститутките на Лъвов мост. Срещу него днес бяха изредени много обвинения, че аз не разбирам за какво точно го разследват. Нека да извадят доказателства и ако това се случи, аз ще го видя в някаква друга роля.

- Казваш, че министър Цветанов бил нервен, но той се ползва със силна подкрепа от премиера…

- Алексей Петров и премиерът Бойко Борисов са били по едно и също време в МВР. В миналото са имали и обща фирма, били са много близки. Съотборници са в каратето. Те са хора, които от време на време се чуват, а доколкото зная и се срещат. Много ми е интересно дали тази акция срещу Алексей Петров днес не е свързана по някакъв начин с миналото му и даже с живието и битието на Бойко Борисов.

- Смяташ, че с ареста му се разчистват някакви стари сметки?

- Не, по-скоро ми се струва, че Цветан Цветанов извършва някакви действия, за да разчисти свои лични сметки. Дано не подвежда Бойко Борисов. Но може би и премиерът има някаква роля в това.

- Вярно ли е според тебе, че докато е бил в ДАНС, Петров е изнудвал много бизнесмени, включително и олигарси?

- След ареста на Петров Цветанов отправи апел към всички, които могат да свидетелстват, че им е навредил по някакъв начин. Нека сега да докажат всичко това. Но дори и да не го докажат, дори и той да бъде освободен скоро, те постигнаха своята цел, защото успяха да го дискредитират.
Аз се надявам, че свидетелите срещу Петров няма да се окажат някакви сутеньори. Би било доста несериозно.

Стр. 4

Leave a Reply