Паулиана Новакова, бивш директор на радио “Бинар”: Промяната на този проект из основи звучи плашещо

в. 24 часа | 11.11.2013 

По повод интервю на Радослав Янкулов във в. "24 часа" на 19 ноември т.г., в което се подхвърлят тенденционни реплики относно радио "Бинар", чийто създател и ръководител съм до 10 октомври т.г., когато бях освободена.
Тъй като целта явно е да се дискредитира предишното ръководство чрез внушението.че е инвестирало в скъп и ненужен продукт, се чувствам задължена да обясня замисъла, заложен в реализацията на тази нова мултимедийна платформа. Отричането й освен технологична ретроградност и непосветеност може да се окаже недалновидна стъпка, която да повлияе отрицателно върху развитието и бъдещето на радиото. Защото репликата, че "Бинар" ще бъде променен из основи", звучи плашещо, тъй като не можеш да промениш основата на нещо, което не познаваш. Затова добре е да се знаят "основите", на които е стъпила разработката на проекта за мултимедийна програма на БНР, която е изпреварваща инвестиция в дигиталното бъдеще на радиото. С тази инвестиция БНР изпълнява препоръките на Съвета на Европа и на Европейския съюз за радио и телевизия за разширяване на дистрибуцията на съдържание чрез нови медийни платформи, предназначени за нови аудитории и интерактивното поколение.
За читателите, които може и да не са интернет потребители, съм длъжна да обясня, че "Бинар" не е ефирно радио. То се слуша, гледа и чете в интернет. "Бинар" е платформа, която предлага възможност за многократно използване на качествено съдържание с образ, звук и текст в линеен и нелинеен формат. "Бинар" има 2 видеоканала. Единият е за собствена шестчасова онлайн продукция предавания на живо във видеоформат. Те се отличават от традиционната радиопродукция, тъй като използват новия език на комуникация – във и чрез социалните мрежи. Вторият видеоканал предлага възможности за документално отразяване на живо на събития, концерти и спектакли. Освен това "Бинар" разполага с шест денонощни тематични музикални канала, които излъчват музика в шестте най-популярни жанра – поп, рок, фолк, инди и т.н., като също предлагат текст и видео.
В нелинеен формат – подкаст, "Бинар" предлага слушане на принципа "където и както пожелаеш" – както на собствената си продукция, така и избрано най-доброто от всички 11 програми на БНР, Златния фонд, продукцията на музикалните състави. Предлага още експериментална извънстудийна продукция като мултимедийни книги, виртуални галерии, кросмедийна документалистика.
Следователно посетителят на тази платформа може едновременно както да слуша и гледа живо предаване, така и да преглежда стари предавания, да чете новини, сам да създава съдържание. Реалните потребители се изчисляват в резултат на сбора от всички посещения и въпросът колко души слушат не е адекватен . 30-те – 40-те души, преброени от г-н Янкулов, са може би посетителите на чата на някое живо предаснимка: архив ване, но в същото време тези потребители може да са преглеждали Златния фонд или друго предаване на БНР. 600те повторни гледания само на пресконференцията на Монсерат Кабайе са пример, доказващ гореказаното, но толкова са и повторните гледания на някои от останалите предлагани съдържания.
В концепцията на тази разработка са заложени всички възможности за предоставяне на съдържание в интернет на базата на новите технологии .
"Бинар" е само на една година и може да се каже, че в технологично отношение е още в експериментална фаза така, както са и неговите "събратя" прохождащите онлайн програми на ВВС, Холандското обществено радио 3 FM и др. Защото няма още единен модел, по който да бъдат изградени, а напасването на новите технологии с традиционното радиопродуциране изисква време и търпение. Този чисто нов продукт започна на бял лист с идея на колега и шепа хора.
Екипът от ентусиасти постигна нещо, което никой досега не е правил. Постигнатото бе високо оценено от водещите медии от Европейския съюз за радио и телевизия и залегна като едно от големите технически, технологични и програмни постижения на съюза. Затова да се отричат и зачеркват трудът и успехът, е или плод на необмислена недобронамереност, или на некомпетентност. По-опасното е, че с такава нагласа може да се попречи на развитието на заложения ресурс, чиято цел е трансформацията на радиото в дигиталната среда. Впрочем "Бинар", като хибридна технология, спокойно може да бъде пренесена за цифрово излъчване и ще бъде единствената интерактивна програма за смарттелевизори в българския цифров ефир. С което ще преодолее и недостатъците за радиото на внедрената за излъчване цифрова телевизионна платформа DVB-T.

Стр. 28 

Leave a Reply