PayPal съди Google заради технология за “електронен портфейл”

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 30.05.2011

 

Съдебният иск е насочен и срещу двама бивши служители на компанията за онлайн разплащания, които в момента работят за търсачката

 

PayPal, подразделението за разплащания на онлайн аукциона eBay, заведе дело срещу Google. В съдебния иск се казва, че интернет гигантът е откраднал технология, превръщаща смартфони в дигитални портмонета. Според ищците Google са получили търговските тайни от двама бивши служители на PayPal – Осама Бедие и Стефани Тилениус. Двамата са едни от ключовите фигури, които организираха партньорство за мобилни разплащания между Google, MasterCard, Citigroup и мобилния оператор Sprint. Компанията от Маунтин Вю очаква да стартира системата си това лято за мобилни телефони, използващи тяхната операционна система Android. Искът подчертава разрастващата се борба между широк кръг компании – от традиционни финансови институции до фирми от Силиконовата долина – за завземане на позиции на пазар, който според някои анализатори има потенциал от 1 трлн. USD. Мобилните телефони се разглеждат от мнозина като личния портфейл на бъдещето.
Смяна на отборите
Бедие се е присъединил към Google през януари тази година, след като е работил в PayPal девет години. Тилениус е работила в eBay между 2001 и 2009 г., а през февруари 2010 г. се е присъединила към екипа на Google като вицепрезидент по електронната търговия. От eBay твърдят, че са работили заедно с Google в продължение на три години по оформянето на търговска сделка, с която PayPal е щяла да служи като една от опциите за плащане в пазара за приложения на Android. През този период Бедие е бил главният преговарящ с Google. Според обвинението той е прехвърлил на личния си компютър файлове с плановете на PayPal за създаване на система за мобилни разплащания няколко дни, преди да започне да работи за Google. В иска се казва, че като са наели Бедие, хората на Лари Пейдж са получили гледната точка на PayPal по отношение на слабостите на компанията и по този начин са купили възможно най-всеобхватната критика на собствените си проблеми.
Нова технология
Говорителите на Google са казали, че все още не са получили копие от съдебния иск и не могат да коментират, преди да имат възможност да го проучат. Двете компании са имали и други сблъсъци през последните години, най-скорошната от които беше породена от стартирането на услугата за онлайн плащания през компютри Google Checkout през 2006 г. Тази услуга обаче оказа минимално влияние върху пазарната доминация на PayPal. Сегашната технология, която позволява на използващите смартфон потребители да плащат с устройствата си в различни магазини, се нарича NFC (near field communications). Тя вече се използва в Япония и скоро се очаква да набере скорост и в останалия свят.

Стр. 14

Leave a Reply