Пазарът на таблети ще се разрасне до 35 млрд. USD в края на 2012 г.

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 02.03.2011

 

JP Morgan повиши очакванията си за продажбите и печалбата от този тип устройства

 

Таблетите ще "изядат" пазарния дял на обикновените компютри, а голямата конкуренция в този сектор рязко ще свали цените на този тип устройства. Това се казва в анализ на щатската брокерска компания JP Morgan Securities. Прогнозите са пазарът на таблети да се разрасне до 35 млрд. USD до края на 2012 г. JP Morgan промени и прогнозите си за броя таблети, които ще бъдат продадени, както и за печалбата от тях. За 2011 г. те очакват приходите от тези технологии да се повишават от 24.9 млрд. USD на 26.1 млрд. USD, а за 2012 г. – от 34.1 млрд. USD на 35.2 млрд. USD. Очаква се през 2011 г. Да бъдат продадени 47.9 млн. таблета, докато предишната им прогноза беше за 46.1 млн. продажби. За 2012 г. продажбите ще бъдат още по-сериозни, като брокерската фирма очаква те да достигнат 79.6 млн. единици при предишна прогноза от 78.2 млн.
Пренаселване
Според JP Morgan пазарът ще расте поради увеличаващия се брой налични модели, подобряването на операционните системи и проникването на таблети в областта на образованието и професионалните среди. Компанията очаква ръстът на продажбата на таблетите да провокира спад на продажбите на персонални компютри. Според анализатор от JP Morgan повече от 35% от таблетите, продадени през 2012 г., ще бъдат "канибали" по отношение на пазарния дял на други устройства, най-вече нетбукове и лаптопи. Пазарът обаче рано или късно ще се пренасели, което ще доведе до спад на текущите високи цени, на които в момента се наслаждават таблетът iPad на Apple и останалите му конкуренти.
Пазарен дял
Пазарът на таблети в момента основно се държи от продукта на Apple, който доминира със 75% от продажбите през последното тримесечие. Това показват данни на анализаторите от Strategy Analytics. Досега по света са продадени над 14.8 млн. iPad таблета. Второто място се пада на разнообразни устройства с операционната система Android, които колективно имат 22% пазарен дял.Таблетите са много удобни за сърфиране в интернет и използване на социални мрежи като Facebook и Twitter. Междувременно самите JP Morgan наскоро проявиха интерес към закупуването на дял от Twitter, но сделката е далеч от финализиране. Сайтът за кратки съобщения се оценява на 4.3 млрд. USD, но засега отхвърля всички предложения за изкупуване.

***
4.8 млн. iPad са продадени в световен мащаб досега.
***
75% от пазара на таблети се държи от Apple.

Стр. 23

Leave a Reply