Pecha Kucha Night Sofia

EVENTS.dir.bg

Кога: 4-5 март 2010 г. (четвъртък-петък), 20.20-1.20 часа
Къде: София, УАСГ, Аула "Максима", бул. "Христо Смирненски" №1
Достъп: Входен билет
Организатор: Sgrada.com

Събитието: Събитие, по време на което архитекти, дизайнери и хора на изкуството представят своите идеи и проекти, и за нещата, които ги вдъхновяват.

Какво е Pecha Kucha?

I. Формат за презентации:

Pecha Kucha (произнася се "Пе – Чак -Ча", с ударение върху средната сричка, и на японски обозначава шумът от неангажиращ разговор или "лафче") е иновативен формат за презентиране лансиран от архитектите Астрид Клайн и Марк Дайтъм (Klein-Dytham Architecture) през 2003 г. в техния клуб SuperDeluxe в Токио.

Всеки от презентаторите илюстрира идеите си с 20 слайда (обикновено на Power Point), като всеки от слайдовете се появява на екрана автоматично, за 20 секунди. Общо 6 минути и 40 секунди за цялата презентация.

Идеята зад този формат е презентациите да бъдат максимално "стегнати", нивото на интерес сред аудиторията – високо, и колкото се може повече творци да имат възможност да споделят своите идеи и проекти в рамките на една вечер. В наши дни, благодарение на уникалните си достойнства, форматът 20 х 20 се разпространява като вирус и в академичните и бизнес среди.

II. Вечер, посветена на дизайна и креативността:

Pecha Kucha Night (Нощта на Pecha Kucha) е уникално събитие, по време на което архитекти, дизайнери и хора на изкуството представят в неформална обстановка своите идеи и проекти, а също така споделят с аудиторията за нещата, които ги вдъхновяват и мотивират.

Освен неформалната и динамична среда, уникалното в Pecha Kucha Night е, че редом с доказани имена като Рем Коолхаус, Рон Арад, Том Диксон, Тойо Ито и много други, презентират студенти и тепърва доказващи се творци – хора с послание, които желаят да го споделят със света. "Виж и бъди видян!" е мотото, изразяващо най-точно философията на събитието.

III. Най-голямата социална мрежа на творци в света:

Организираните в различни части на света Pecha Kucha Nights постепенно прерастват в най-голямата социална мрежа на архитекти, дизайнери и хора на изкуството – "офлайн" аналог на популярни интернет мрежи като Facebook и LinkedIn. Това са истински, живи срещи, на които се обменят идеи, стартират се нови партньорства, генерира се вдъхновение…всичко това, съчетано с приповдигнато, позитивно настроение на хора, говорещи един език – езикът на КРЕАТИВНОСТТА.

Спонсори:
Българският форум за интериорен и мебелен дизайн | Мебели, дизайн, архитектура – пътеводител с фирми, продукти и новини | 

Оригинална публикация

Leave a Reply