Печатът няма да умре

в. Пари | Христо ЛАСКОВ | 2010-03-02

Навлизането на таблетите ще промени облика на медийната индустрия, но тя ще продължи да мирише на мастило

Почти 1400 страници от най-реномираните американски списания ще бъдат декорирани от една и съща реклама: Печатът е номер 1. Това предвиждат плановете на Time, Hearst, Conde’ Nast, Wermer Media и Meredith, които започват кампания на обща стойност 90 млн. USD. Целта й е обединена в думите на главния изпълнителен директор на Times Ан Муур. Дигитализирането на съдържанието ни е важно за нас, но не искаме клиентите ни да вярват, че печатните ни издания не се четат въобще, коментира тя пред Wall Street Journal. А колко по-различни звучаха издателите преди година, когато всеобщото мнение беше, че бъдещето на медиите е в интернет.

Планове

Целта на кампанията, която ще започне по-късно този месец, е да се покажат предимствата на печатните издания и по-специално на списанията пред интернет. Една от причините – рекламата в интернет оставя краткотрайно впечатление, докато мастилото носи своя чар и дълготрайност. Едно от лицата на кампанията е плувецът Майкъл Фелпс, който казва: В интернет сърфираме; в списанията се потапяме.
Мрежата обаче нанася необратими промени в начина, по който се развива медийната индустрия. Примерите за това са много. Преди седмица датският вестник Information стана първият в света, който представи своя версия за таблета на Apple iPad. Или поне подсказа как ще изглежда тя, когато устройството се появи на пазара в Европа след около 2-3 месеца. Плановете на други медии обаче са далеч по-сериозни.

Видео

Британската ВВС пусна приложение в App Store, чрез което предлага своето видеосъдържание от сайта си. Новинарската агенция Associated Press обяви, че планира да пусне платено приложение за iPad, което ще бъде част от усилията й за капитализирането на присъствието й в интернет. Плановете на главния изпълнителен директор на компанията Том Кърли са да създаде "изцяло нов бизнес, наречен АР Gateway". Той ще обединява всички полета на дигиталните медии, в които оперира АР. Сред тях е АР Mobile за смартфони, сред които е и iPhone. Разликата е, че докато сега агенцията разчиташе предимно на приходите от реклама, в бъдещите й приложения такава няма да има. Вярваме, че потребителите са склонни да плащат за услуга, съвместима с iPad, която да предлага съдържание, съобразено изцяло с нуждите и желанията им, казва Кърли. А използващите таблета ще могат да се възползват от цялото налично съдържание на агенцията – снимки, видео, текстове и т.н.

Ефект

Именно в мултимедийното богатство на таблетите се корени и евентуалният им успех. Устройствата, които досега не се радват на особено голям интерес от страна на потребителите, съчетават предимствата на две продуктови категории, между които се позиционират. От една страна това са смартфоните, които обаче не са достатъчно големи и мощни, за да задоволят всички потребности. От друга страна са нормалните лаптопи, които обаче са твърде големи и тежки, а батериите им не издържат достатъчно дълго. Нетбуковете определено не можаха да запълнят възникналата празнина. Те бяха по-големи от смартфоните, но недостатъчно мощни, за да заместят лаптопите. Таблетите обаче имат потенциала да запълнят тази дупка в продуктовите гами на производителите. Ненапразно по време на презентацията на своя iPad главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс показа как точно се чете сайтът на New York Times.

Приходи

Въпреки намерението на американските издатели да вдъхнат нов живот на печатните си издания прогнозите на анализаторите за бъдещето им не са особено розови. На другия полюс обаче са очакванията за развитието на интернет рекламата. Според ZenithOptimedia през 2012 г. интернет рекламата ще представлява около 16% от целия пазар спрямо 12% през миналата година. А до 2015 г. интернет ще е вторият по обем рекламен пазар след телевизията.
Самите рекламодатели също не стоят твърдо зад идеята за доминация само на един от двата модела – онлайн и офлайн. Дори обратното. Те трябва да открият начина да се обвържат с новите предложения на пазара като iPad, които да добавят стойност към вече съществуващите им активи - хартията. Подобно е положението и при другите традиционни медии като вестниците.
Така например през миналата година американската Вестникарска асоциация публикува на няколко пъти карета, в които показваше колко точно хора четат вестници всеки ден. Целта й беше същата – да покаже, че мастилото не е умряло и няма да се даде без съпротива на новите медии.

Проучване

Кой чете на мобилен телефон

 - Около 25% от американците четат новини на мобилните си телефони, показват данните от проучване на Pew Research.
 - По-голям дял – 43% от американците на възраст под 43 години – получават най-горещите заглавия директно на мобилните си устройства.
 - Най-четени са новините за времето (72%) и събитията на деня (69%).

Стр. 20

Leave a Reply