Печели ли се от благотворителност

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 07.09.2010

Две предавания, посветени на благородна кауза, ще се конкурират за висок рейтинг в края на септември

Ерата на скандалните риалити формати в тв ефира бавно залязва. Новата мода е телевизиите да се състезават по критерия коя е по-социално отговорна.
Тази есен две от големите частни национални телевизии – bTV и Нова тв, ще се конкурират за зрителски интерес и висок рейтинг с благотворителните предавания "Великолепната шесторка" 2 (bTV) и "Байландо – сцена на мечтите" (Нова тв). Двете шоута не само стартират в края на септември, но имат и близки цели – да разплачат зрителя. За никого не е тайна, че хората най-много развързват кесиите си, когато емоцията ги завладее. Пример в подкрепа на това твърдение имаше в първото издание на "Великолепната шесторка". В един от епизодите Тити Папазов се разплаква така сърцераздирателно, че само за 15 мин компанията, която отговаря за телефонията, е регистрирала над 370 хил. обаждания. "Този връх се равнява на "Честита Нова година", когато хората си пращат поздравителни съобщения за празника", казва Христо Тучев, мениджър на IMS, фирмата, която обслужваше обажданията по време на шоуто. В този случай обаче всички пари бяха дарени за благородната кауза – по-добър живот за децата от с. Могилино.

Разни модели

3а печелене на пари

Моделът, при който всички мобилни оператори се отказват от парите си от телефония и ги даряват за каузата, засега работи само във "Великолепната шесторка". Такова нещо обаче се случва
много рядко, само когато каузата съвпадне с цялостната маркетингова и корпоративна стратегия на мобилните оператори, казва Тучев. Неговата компания обслужва обажданията и по време на благотворителния концерт за Хаити, излъчен пак по bTV. Във "Великолепната шесторка" от 2008 г. и във второто издание на шоуто, което ще стартира на 22 септември, принципът е един и същ -1 лв. отива в сметките на УНИЦЕФ, а останалите 0.20 лв. – в държавата под формата на ДДС. Какъв ще е моделът при "Байландо – сцена на мечтите" (Нова тв), продуцентите не пожелаха да споделят. Засега го пазят в тайна. Най-вероятно обаче не всичките средства от телефония ще отидат за благородната кауза.
В класическия вариант обаче средствата се разпределят между операторите, фирмата, която обработва обажданията и SMS-ите, телевизията и продуцента. В този случай "М-Тел" държи 18%, "Виваком" – 6%, а "Глобул" – 15% от сумата, събрана от обажданията (виж графиката). Останалото отива в телевизията, като тя го дели с продуцента на шоуто. Разбира се, вариантите са повече от два. В някои предавания, като "България търси талант", гласуването чрез телефония е ограничено до 10 минути, но пък трафикът е уникално висок, защото зрителите са мобилизирани от малкото време. Интересен факт обаче е, че колкото е по-нисък трафикът, толкова повече печелят мобилните оператори, а не обратното, казва още Тучев.

Кой не печели от благотворителност

Тази година каузата на "Великолепната шесторка" 2 е посветена на деинституционализирането на един дом за медико-социални грижи за деца до 3 години в Шумен. Факт е, че България е единствената страна в Европейския съюз, където подобни домове все още съществуват. Идеята е те да бъдат премахнати, а вместо тях да се създаде мрежа от услуги за подкрепа на родителите и семействата на малчуганите. "Това е работа на държавата, но тя няма модела как да го направи. УНИЦЕФ ползва добър модел, но не може да работи без пари", казва PR мениджърът на bTV Константина Маркова. И допълва, че след като проектът на телевизията завърши, щафетата ще бъде поета от държавата.
Според предварителния план на УНИЦЕФ със събраните от предаването пари трябва да се направи център, в който социално слаби родители да получават помощ при търсенето на работа. Предвижда се също изграждането на медицински център, където да се следи за физическото и психическото здраве на децата и майките.
Примерният бюджет е разчел, че за три месеца трябва да бъдат събрани 984 000 лв. От компанията,
която ще обслужва телефонията – IMS, пък очакват среден трафик от около 1 млн. обаждания общо. Това означава, че без проблем може да бъдат събрани и 1 млн. лв. от кампанията.
"Благотворителността не е бизнес. Благотворителността е гражданска позиция. Бизнесът е друго нещо", казва Тучев. Дали е така обаче, никой не може да каже със сигурност. Факт е, че при предишната кампания на "Великолепната шесторка" bTV и УНИЦЕФ дадоха публичен отчет за извършената дейност. Дано в края и на тази кампания също да разберем къде са отишли парите на всички развълнувани зрители.

Отчет

Къде отидоха парите от първата "Великолепна шесторка"

Според официалния доклад на УНИЦЕФ:
 - В община Русе са ремонтирани и оборудвани две малки къщи за 14 деца. Дейностите са на стойност малко над 455 хил. лв.
 - В община Две могили е ремонтирана и оборудвана 1 къща за 15 малчугани, която струва над 341 хил. лв.
 - В община София е обзаведена една малка къща За 5 деца и младежи, чиято реконструкция струва 300 хил. лв.
 - В община Варна е построена една нова къща за 7 малчугани. Тя
е на стойност 376 хил. лв.
 - В община Тетевен е ремонтирана и обзаведена една малка къща за 10 младежи, като реконструкцията струва 343 хил. лв.
 - Над 120 хил. лв. от дарението са похарчени за обучение на персонала, който се грижи за децата. С други 8.6 хил. лв. е закупено компютърно оборудване за къщите.

Стр. 22 – 23 

One Response to “Печели ли се от благотворителност”

  1. Криворазбраната благотворителност и мобилните оператори « Busy Lines Says:

    [...] [...]

Leave a Reply