Пеперудите в парламента били ПР акция за предаване на Карбовски

www.vevesti.bg I 06.03.2014
 
 Мъж с кърпа на Спайдърмен на лицето пусна пеперуди в кулоарите на парламента, когато депутатите излязоха в почивка. Малко след 11 ч. до масата на журналистите пристигна мъж с маска. Без да казва нищо, той отвори четири кутии, от които полетяха красиви черни пеперуди, съобщи offnews.bg.
 
За секунди насекомите станах център на вниманието както на журналистите, така и на депутатите. Оказа се, че акцията е част от ПР кампания на ново предаване на Мартин Карбовски. Зад кърпата на Спайдърмен пък е биологът доц. Стоян Лазаров, който осигурява насекомите за тв риалитито "Къртицата",  съобщи сайтът lifestyle.bg.
 
Народният представител на ГЕРБ Снежана Дукова се възмути, заявявайки, че парламентът не е терариум. От НСО заявиха, че маскираният мъж е влязъл в парламента чрез акредитация от Петър Курумбашев (Коалиция за България).
 
Пред журналистите той заяви, че не знае нищо, но каза, че вероятно става въпрос за реклама на предаване, подобно на акциите, които едно време са се правили от "Ку-Ку". След акцията на квесторите в парламента бяха връчени торби, за да изловят пеперудите, които продължиха да летят из Народното събрание.
 
Журналистите решили, че мъжът носи подаръци в кутиите и не се усъмнили в него в началото, тъй като сложил кърпата пред лицето си едва малко преди да пусне пеперудите. От "24 часа" попитали квесторите какъв е този човек и те отговорили, че е природозащитник.
 
„Това не може да е природозащитник. В нормална държава такъв човек ще бъде задължително осъден за тормоз върху животинските видове", възмути се зам. шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.
 
Антон Кутев: Като знам какви хора се разхождат из парламента, животните тук са последният проблем
 
"Видове тука има много сред хорските, не само сред животинските", каза народният представител от Коалиция за България Антон Кутев, пред журналисти по повод на разпръснатите пеперуди е кулоарите на парламента, предаде „Фокус".
 
„Не мисля, че има нещо, което да ни изненада", заяви Кутев. Той обясни, че не знае как е влязъл младежът, който пусна пеперудите.
 
„Не съм присъствал на тази сценка и не знам. Не може да предизвика никакъв хаос, пеперудите бяха симпатични, но какво изразяват не знам. Какви ли не сме виждали да влизат в Народното събрание, имаше плакати да се вдигат, пеперудите не са най-големият проблем на НС", заяви Кутев.
 
Той посочи, че според него пеперудите са били красиви, симпатични създания. „Не знам какъв друг вид могат да са, но като знам какви хора се разхождат из парламента, животните тук са последният проблем", каза още Антон Кутев.
 
"Атака" повикаха експерт да прибере насекомите
 
Пародните представители от „Атака" се оказаха най-силно ангажирани с пеперудения скандал и повикаха незабавно експерт от Природонаучния музей, който да идентифицира и прибере насекомите. Той заключи, че повечето от тях са от вида „Монарх" и са доста разпространени в топлите страни.
 
Експертът Стоян Бежков бе заяви, че пеперудите са излюпени съвсем наскоро, след като са били вкарани от чужбина още като гъсеници. Той отрече опасенията на някои народни представители, че може да са отровни, но поясни, че гъсениците им наистина са такива.
 
По думите на Бежков, те са излюпени в частен дом, тъй като в България нас няма ферми за развъждане на пеперуди заради невъзможността да се поддържа необходима температура от 32 – 39 градуса при зимни условия.
Специалистът съобщи, че когато пеперудите загинат, те ще се превърнат в експонати на природонаучния музей, пише news.ibox.bg.
 
"Простотии някакви трябва да са", пък бе тълкуванието на депутата от "Атака" Десислав Чуколов.
 
Той разгневено обяви, че отдавна националистите настояват от парламентарния шеф Михаил Миков да ограничи достъпа до НС, за да не влизат "такива кретени".
 
Половин час след пускането на пеперудите доста от пеперудите останаха да прехвърчат необезпокоявани из НС, а от пресцентъра на "Атака" се въоръжиха с метла с дълга дръжка и подгониха накацалите по тавана насекоми.
 
В акцията се включи и репортер от партийната телевизия.
 
Снимкa: БГНЕС
 

Leave a Reply