Петимата от запаса на БНТ

в. Стандарт | Иваничка ТОДОРОВА | 29.11.2010

Фестивалът "Медиамикс" може да падне в жертва за Националната телевизия, каза Георги Кузмов

Заветното Студио 3 на БНТ. Точно тук се събра Екип 5 за репетиция преди първото си предаване довечера. Те са пет от най-разпознаваемите лица на Националната телевизия, от пет различни поколения с един проект, който да ги върне към мястото, от което започва всичко. Тук, където днес се снима "Панорама", Иван Гарелов се завръща заедно с Милен Цветков, Георги Кузмов, Мариета Фидосиева и Мартина Шопова. А "часът и мястото на срещата вече са известни" – всеки делник от 19 ч по БНТ1. След като през годините Екип 1, 2, 3 и 4 градиха имиджа на сериозната публицистика, отборcът на петимата се завръща, за да направи за два месеца политическия обзор на изминалата година и да очертае тенденциите на предстоящата. Какво следва 60 дни по-късно, все още е рано да се каже.
Идеята за предаването е изцяло на новото ръководство на БНТ. "По баджанашки ни избраха, шегува се Милен Цветков. С Меги сме братовчеди, а с Иван – трети братовчеди". "Ние сме поканени само като лица, за да го реализираме", допълва Георги Кузмов. Подготовката, т.е. времето от поканата до излизането в ефир, отнела около 10 дни. Всеки обаче е реагирал различно на предложението. "Не може да се каже обаче, че ние се завръщаме, защото може да сме само за 2 месеца и след това да се сбогуват с нас. Въпреки този неизгоден елемент приех от раз. Да ви лъжа, че се съгласих заради многото пари – това е смешна работа. Не е и само сантиментът. Смятам, че БНТ в момента е единствената интелигентна телевизия – без турски сериали, без чалга, без пошли риалити. Колкото и да звучи неочаквано за някои самозабравили се телевизионери, че БНТ е казионна телевизия, следователно тя изпълнява поръчки, точно обратното – тя е най-некомерсиалната. Дали защото ние сме създали традиции, дали защото това ръководство е същото онова, което по-рано правеше новините, но е факт. Освен това смятам че в по-широк план този проект е възраждане на публицистиката", каза за "Стандарт" Иван Гарелов.
И докато при него плюсовете на предложението светят в неоново червено и се виждат отдалеч, то не при всички от екипа е така. Георги Кузмов не крие, че решението е било трудно и е имал колебания. "Ние все пак идваме отвън, имаме си други ангажименти, занимаваме се с други неща. Въпрос на приоритети и на преценка от какво можеш да се откажеш. По същия начин важи и правилото, че човек трябва да върви напред, а не да се връща назад. Затова са колебанията. Фактът, че сме тук, значи сме преценили, че това е правилното решение. До преди 2 години бях шеф и правех медийния фестивал "Медиамикс". Миналата година форумът не се състоя. Предполагам обаче, че като лице на телевизията вече не бих могъл да го правя. Може би ще пожертвам фестивала", не крие Кузмов.
Въпреки трудните решения Мариета Фидосиева не е пожертвала работата си на продуцент на новините по "Хоризонт". За трудното решение й помогнало ръководството на радиото, което й дало картбланш да участва в "Екип 5". "Това все пак е двумесечен проект, ако не ме бяха пуснали от "Хоризонт", нямаше как да приема", разкъсва се между две любови новинарката. Но не крие, че идеята петима толкова различни журналисти, с различни подходи да седнат на една маса, я привлича. При Милен Цветков и Мартина Шопова не е имало особено дилеми. "Аз съм безработен и щеше да бъде лудост да не приема предложение за работа", смее се Цветков. А Шопова напусна ТВ7 месец преди апетитното предложение от БНТ. Всъщност задната мисъл на Милен е да "върне сериозната публицистика от сутрешните блокове в праймтайма". "Милен дойде в сутрешния блок на Нова, където аз го повиках, и оттам тръгна и се не видя", смее се Гарелов, а Цветков утвърдително клати глава в знак на съгласие, че именно те двамата са хората, които през 2000-а преместиха публицистиката рано сутрин. Сега отново заедно искат да я върнат вечер. "Започваме навито. Така както преди години, работихме и нощем и за без пари, само с амбиции", категоричен е Гарелов.
***
ВИЗИТКИ
Иван Гарелов – За пръв път влиза в БНТ през 1973-а. Дълги години води "Панорама". Създател е на "Екип 4" по модел на "Нюз найт" на Би Би Си 2. Напуска БНТ през 2000-а, за да оглави "Новини и актуални предавания" на Нова ТВ, а от 2004-а до 2006-а води "Вот на доверие" в bTV
***
Милен Цветков – започва кариерата си в БНТ като репортер на "Ку-ку" и на "ТВ неделник". Води "По света и у нас". 2000-та отива в Нова ТВ като водещ на "Здравей, България". Сменя няколко позиции и предавания, докато напуска финално преди няколко месеца. За кратко премина и през икономическата телевизия EBF.
***
Георги Кузмов – В БНТ работи от 1986-а в предаванията "Актуална антена", "Вариант 4", "Плюс-минус". През 1993-а става шеф на Ефир 2. Изпълнителен директор е на "Медиамикс Груп" и организатор на медийния фестивала.
***
Мариета Фидосиева – Започва работа в БНТ през 1987-а като част от екипа на "Добро утро". Работи в "ТВ неделник", "По света и у нас", след което става парламентарен репортер в Ефир 2 и водещ на новините. Сменя телевизията на Националното радио, за да води предаването "Преди всички", а в момента е продуцент на новините на "Хоризонт".
***
Мартина Шопова – Работи в БНТ от 2004-а като репортер, редактор и водещ на културната рубрика на Сутрешния блок. През 2005-а отива в ТВ7 като водещ на предаването "5 по Рихтер", след което става водеща на Сутрешния блок.

Стр. 25

3 Responses to “Петимата от запаса на БНТ”

  1. Tiery Says:

    Колеги, знаете ли че Мартина Шопова е ПР-ка на министъра ТОмислав Дончев!? Междувремено води и предаване по БНТ. Ако и това не е сблъсък на интереси…

  2. Пенев Says:

    Tiery, точно така, това е класически конфликт на интереси. Явно агресивната и обсебваща неосъществена актриса госпожа Шопова, която май е и все още със средно образование, се е намърдала в Министерски съвет да черпи информация от извора и да добавя по някой лев към БНТзаплатката.

  3. Sent Major Says:

    Яко цоцат, да им приседне – ПР-ки журналистнки, къде го има това бе???

Leave a Reply