Петко Бочаров, журналист: He съм видял човек да се зарадва, като го пенсионират

в. 24 часа | Пенчо КОВАЧЕВ | 19.12.2011 

За първи път правителство има кураж да започне най-непопулярните реформи

- От колко години си пенсионер, бате Петко?

- От 28. Работил съм само в БТА: започнах през 1952 г., пенсионираха ме през 1983 г. Бях на 64 години, имах 31 години трудов стаж. И много сили и желание да работя още.

- Защо тогава се пенсионира, не можеше ли да си останеш на работа в БТА?

- Тогава Асен Агов ми каза, че шефът на агенцията Боян Трайков и заместникът му Ненчо Хранов решили да ме пенсионират. Нямаше къде да мърдам. Но продължих да работя във "Всяка неделя". Когато Агов стана шеф на БНТ, създаде коментарното предаване "Телевизионно око", беше веднага след централната новинарска емисия. И в това предаване аз имах 4-минутен коментар. В него изрекох станалата прословута после фраза "Да, ама не!".

- И каква пенсия вземаш сега?

- 320 лв. Но през всичките тия години нито веднъж не съм получил парите на ръка. Вкарвам ги в разплащателен влог. Винаги изкарвам поне още толкова, колкото да поддържам стандарта си на живот.

- Известно е, че ти си доайенът на пишещите журналисти в Европа, а сигурно и в света? Продължаваш ли още да сътрудничиш във вестници и списания?

- В последните месеци написах още една книга, но още не съм я дал в издателството.

- Пак ли е мемоарна като предишните ти две?

- Няма нищо общо с тях. Стига с мемоарите. Опитал съм се да обясня странната народопсихология на българите. И трябва да кажа, че когато се заврях в темата, научих потресаващи неща.

- Кое е най-потресаващото?

- България пада под турско робство през 1396 г. От тази дата три и половина века българската нация я няма. Нищо няма за нея. Търсил съм да намеря нещо написано, някакъв документ, хроника… Нищо няма! Пълна тъмнина. Абсолютна празнина в българската история. Българите са живеели на Балканския полуостров – от Охрид до Черно море и от Солун до устието на Дунав. Живеели са там, но за тях няма нищо. Чак в средата на XVIII век се чува гласът на атонския монах Паисий.

- Как се казва книгата?

-Кръстил съм я "Нашата Виа долороса".

- Пътят на болката.

- Да. Пътят на Христос с кръстния му товар до мястото, където е разпнат -Голгота. През вековете България почти постоянно е вървяла по своя път на болката. Четири национални катастрофи. Нито едно българско знаме не е пленявано във войните, но пък България винаги е била на страната на губещите.

- По своеобразна Виа Долороса България върви и през последните 20 години. Дали няма пак да сме на страната на губещите? Европейският съюз се раздира от проблеми. Ще има ли смисъл да продължим членството си в него?

- Чакай сега! България е в НАТО, където членуват още 25 държави, три от които са ядрени. Никога страната ни не е имала такава сигурност зад гърба си, каквато има в момента. В Европейския съюз са 27 държави с огромен вътрешен продукт. 500 милиона население е това! Никога досега България не е била в сърцето на такава формация. Оня ден тук някакъв руски политик ни обяснява, че България може да влезе в Евразия. На Путин измишльотините. Как си го представяш това?

- Да, обаче рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" предупреди наскоро, че може да понижи рейтинга на 17-те членки на еврозоната.

- Като нищо! Ама тук става въпрос за валути, за финансова криза и за неблагополучия в шенгенската уредба… Гледах как тук протестират и искат оставките на земеделския министър Найденов и на финансовия Дянков. Абе те трябва да си хвърлят шапките от радост, че имаме такъв министър. Той е момче чудо. И ако България сега е финансово стабилна, това се дължи главно на него. Че не пуска пари, ако насреща няма резултат. Това е. А пък зърнопроизводителите са най-облагодетелстваните откъм субсидии от Европа за земеделието. Ами къде са животновъдите, зеленчукопроизводителите? С огромно удивление научих, че в България има човек, който обработва 2 милиона декара Това е латифундия от мащабите на Южна Америка. Европейските субсидии идват според площта, която се обработва. Тоя човек какви субсидии получава? Тия супермодерни трактори с какви пари са купени, само от кредити ли?

- Трябва ли да бъде увеличена пенсионната възраст?

- Абсолютно. Това неизбежно ще стане. Не може да продължаваме, както е било преди 20 години. Досега не съм видял човек, който да се израдва: "Ураа, утре се пенсионирам!" Обратното. "Ще ме пенсионират, ама какво ще правя после…" Ако се намали броят на пенсионерите, ще изчезне дефицитът и пенсиите могат да станат по-човешки. И като гледам какви възражения, каква съпротива се явява на нещо, което е напълно закономерно и нормално за 21-и век, си давам сметка, че, за съжаление, българската нация е още много назад в своето развитие.

- А защо е тази голяма съпротива?

- Не мога да разбера, след като всеки иска да работи и след пенсионирането. Пак казвам: досега не съм видял човек, който да се зарадва, когато искат да го пенсионират. А сега се сърдят, че ще ги пенсионират година по-късно. Да кажеш, че една балерина трябва да се пенсионира на 42 г., съм съгласен. Няма начин да танцува повече, с изключение на Мая Плисецкая и коя беше там…

- Алисия Алонсо.

- Да. Но всички служители на МВР да се пенсионират на 40 години, това на какво прилича?! Този дефицит, който го има в осигурителния институт, е пълно безобразие! И трябва бързо да се преодолее.

- След 10 ноември се разбра, че парите за пенсии ги няма, изхарчени са…

- И аз съм чел това. Което си е живо престъпление на комунистите.

- Защо обаче нито едни управляващи за тези 22 години не поискаха да решат генерално този проблем?

- Защото тази червено-синя мъгла – благодаря на Жорж Ганчев за находчивостта – не направи нищо. Омерзен съм, когато мисля назад във времето, когато всичко живо крадеше от тази нещастна държава. Затова така ревностно поддържам това управление. Защото то е първото и единственото, което след 1989 г. не краде. Може би иска да го направи, но условията са такива, че не може да краде Освен това работи истински и оставя след себе си резултати. Мен не ме интересува, че еди-кой си работи. БАН работела! Ама дай да видим какво е направила. Заслужава ли тези държавни субсидии, които всъщност ги плащаме ти и аз. БАН продължава да е с тоталитарна структура по модела на Съветския съюз и до ден-днешен.

- Ще издържи ли правителството в тази битка за пенсионната възраст?

- Започвам да се съмнявам, като гледам колко съсредоточена е атаката. Всъщност тя започна още преди последните избори. Обаче те показаха, че гласоподавателите не са се повлияли от воя на "битите карти", както ги наричам. Това правителство има кураж да започне най-непопулярните реформи, които са задължителни. Към които нито едно управление досега не посмя да посегне, защото знаеше, че ще предизвика отрицателните реакции на хората. Вижте БДЖ – една страхотна клоака, от която се е крало като за световно. Вагони са крадени и какво ли още не. Да не говорим за "Кремиковци" по-преди. И когато правителството реши да оправи тези най-забатачени неща, виж какво нещо се надигна?! И като гледам как тези с тракторите правеха това, което показваше телевизията в Гърция, си казвам: боже, колко е глупав този зърнопроизводител, който блокира столицата и иска да стане това, което се случи в Гърция. Там днешният срив дойде след манифестациите с тракторите. Страх ме е това да не се случи и в България…

***
CV
* Роден на 19 февруари 1919 г. в София
* Завършил е Американския колеж и право в СУ "Св. Климент Охридски"
* През 1952 г. постъпва чрез конкурс в БТА, където работи в един и същи отдел – "Международна информация", чак до пенсионирането си през 1983 г.
* На 20 януари 1962 г. прави на живо първия политически коментар по БНТ пряко от студиото на телевизионната кула
* От 1981 г. е редовен участник в легендарната "Всяка неделя"
* През 1992 г. прави неделен коментар след "По света и у нас", където се ражда прословутата реплика "Да, ама не"

Стр. 13

Leave a Reply