Певиците на Слави новите тв водещи

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН, Галена ГЮРЧЕВА, Силвия ЖЕКОВА, Георги ДЕЛЧЕВ | 2010-01-09

Свърши телевизионната кариера на Азис.

Телевизионни водещи“Ти не знаеш ли, че шоуто спря? Другата седмица пускам новата си песен и пак се връщам към музиката. Вече няма да се занимавам с телевизии, които се гледат случайно. Ако отида някъде, ще е само в национална", каза вчера тв водещият.
Още по-бързо залезе тв изявата на друг популярен певец – Светльо Витков от “Хиподил". Той е свален като водещ на шумно рекламираното предаване по PRO.BG “Точно така" и на негово място се търси друго лице.
Провалят ли се певците, когато изоставят едната сцена и се качат на по-голямата, наречена малък екран?
Не веднага. А заради популярността им продуцентите продължават да разчитат на тях.
Най-големи надежди засега се залагат на Александра Раева – бившата вокалистка на Слави Трифонов. Тя заедно с Мария Игнатова ще води риалити шоуто “България търси талант" по Би Ти Ви. То тръгва напролет с амбициите да е най-гледаното нещо в тв ефира, за да прибира лъвския пай от рекламите.
Раева напусна “Шоуто на Слави" през 2007 г., обвита в слухове за връзката й с Трифонов. Тя дълго мълча за личния си живот, след което се появи няколко пъти на светски събития с Христо Сираков. По-късно разказа за друг любим мъж – Камен Атов, с когото беше пред сватба. В началото на миналата година се раздели и с него. Затова пък през трите години тя се отдаде изцяло на музиката, като успя да се реализира и в модния бизнес. През септември 2007-а представи модната си марка АGGATA. Наскоро издаде първия си сингъл Baby съвместно с българския музикален тандем Star Tattooed.
Много вероятно е Раева да се окаже успешен водещ заради школата на Слави. Досега всеки, минал през нея, продължава с добра кариера.
Другата му беквокалистка – Деси Добрева, също се хваща с телевизия – започва да води “Полет над нощта" по БНТ за 3 месеца. Тя си тръгна от Слави, за да учи музика в американския колеж “Бъркли". Преди това тук беше завършила Консерваторията. Още докато беше в САЩ, през 2006 г. Деси се омъжи за приятеля си от детинство Мартин. След като се върна, участва в конкурса за Евровизия, а миналото лято дори се кандидатира за евродепутатка от НДСВ.
Деси и Алекс имат опит от “Шоуто на Слави", но Азис се хвърли в тв водите съвсем сам и неподготвен. Изобщо не са му помогнали многобройните участия на сцената. “Беше толкова различно от това да пееш пред хиляди хора – спомня си Васил. – Трудно ми беше да свикна с аутокюто, да говоря и чета правилно. Разликата от моята сцена и водещ е като земя и космос. Справях се само с камерите." Според него хората никога не са го харесвали. “С мен се забавляват, и толкова. Аз не давам никакъвпример на младите. Докато се обличах като жена, може да съм бил по-забавен, но едва ли съм харесван от някого. Опитвам се обаче да не ми пука от тези неща." В телевизията Азис се научава да е точен, дисциплиниран и да работи в екип. Но пък не прави нищо специално, за да чете правилно. Просто го може. Още в училище печели награди за най-добър четец. Преди време Азис мечтаеше да види в шоуто си Мадона, но в момента смята, че по-актуална е Сандра Бълок, която бе обявена за най-обичана актриса в света. Иска да я разпита за чисто човешки неща като например как ходи облечена вкъщи, как се облича, като спи, обува ли пантофи. Наясно е, че за много от нещата би го излъгала.
Идната седмица Азис ще покаже новия си клип към песента, чийто текст е на юриста Добри Банев, а музиката – на Велислав Драганински.
Светльо Витков не може да се съвземе толкова бързо като колегата си. Той е в депресия, откакто е научил, че го свалят от екрана. Не си вдига телефона, не се появява на публични места.
Като певец има бърза и завидна кариера – фронтмен е на група “Хиподил", която изпълняваше парчета, написани с изумително свежо чувство за хумор. Като тв водещ обаче е най-кратко пребивавалият в ефир.
Васко Кръпката е в СКАТ. Но за разлика от всички други предавания там, в които се говори мнооого дълго, неговото е музикално. Всяка сряда от 22 ч хармониката му зазвучава от тв ефира. “Карай да върви, това е блус" стартира като радиопредаване по “Мила Голд" през 2006 г. По-късно радиото се прекръсти на “Стар ФМ", но предаването продължава да се излъчва всеки вторник от 20 ч. “Това е два часа блус от личната ми музикална колекция, която е многобогата", обяснява Кръпката.
От март 2008-а предаването тръгна и по СКАТ. Концепцията му обаче е по-различна от тази в радиото. В телевизията свирят групи на живо, много от които съвсем млади. Изключение не правят и големите в българския рок като Милена, Кирил Маричков и група “Монолит". Предаването е уникално с това, че няма сценарий. “Реших, че нямаме рокендрол групи, които да се изявяват по медиите, и много от хората не знаят какво е това български рок. Идеята е да свирим на живо и да си говорим за музикантските проблеми. Както навремето си лафехме в “Синьото кафе". Показваме и неща от кухнята като например как се създава песен. Аз не се чувствам като телевизионен водещ. Аз само отварям вратата на студиото и черпя с бира. Не вярвайте на слуховете, че няма бира", съветва Васко.
Дони е и продуцент. Един от най-успешните ни певци е и твърде добър тв водещ. Последното му занятие е музикален продуцент на “Шоуто на Иван и Андрей", както и водещ на рубриката “Дони тайм" в “Станция Нова". Кариерата му в телевизията започва през 1998 г. в детското предаване “Спукано гърне" по Канал 1. В него Дони играе ролята на възрастната госпожа Летиция Каратемелкова. След това се включва в “Мюзик айдъл" по покана на Слави Трифонов. Участва във всички броеве на риалитито и като жури, и като ментор. Паралелно с второто издание на “Мюзик Айдъл" започва работа в ТВ 2 като водещ на играта “Долен, мръсен лъжец".
“Воденето е нещо много любопитно за мен и, общо взето, отдушник. Основната ми работа е зад кадър като музикален продуцент. Един водещ трябва да е преди всичко естествен и да знае каква зрителска група търси", обяснява певецът.
Богдан Томов с най-голям стаж
Най-дългогодишният тв водещ сред музикантите безспорно е Богдан Томов. Отгоре на всичко той може да се похвали с богата музикална кариера. Започва в Канал 1 през далечната 1986 г. Водил е безброй телевизионни игри, сред които изключително любопитната “Лабиринт" в първите години след демокрацията. Последната е “Седмочувство". Тя раздаваше едни от най-големите награди в ефира, а рейтингът й беше впечатляващ. Вече не се излъчва, но не поради липса на зрителска аудитория, а заради недостига на финанси в БНТ. Богдан Томов водеше и “Музикална чуднотека", както и някои от изданията на “Златният Орфей" също по Канал 1. “Само “По света и у нас" не съм водил – шегува се певецът. – Аз съм от това поколение, когато се изискваше да имаш бързи реакции и специални умения. Сега всичко е на аутокю и всеки може да бъде водещ."

Стр. 13, 18
 

Leave a Reply