Пиар експертът Джими Найденов: За Топалов щеше да бъде по-удобно, ако мачът с Ананд не е в София

www.vsekiden.com | Христо ДЕНЕВ | 2010-04-23

Г-н Найденов, утре е първата партия от сблъсъка за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд. Какво значение, според вас, има фактът, че двубоят ще се играе в България и какво ще донесе това на страната ни?

Това е изключително, изключително позитивно. И не трябва да гледаме само приказките за “стените”, “домашната обстановка”. Става дума за това, че който организира такъв мач печели винаги. Много сериозен имиджов ресурс. Така или иначе в продължение на доста време в световните новини ще влиза мачът в София. Сега ще видите едно друго нещо – който се е хванал да бъде спонсор на този мач, който е участвал с реклама, ще извади огромен успех от това. Това печели България. Освен това мисля, че ще има огромната възможност вниманието на нашата общественост да се фокусира върху една много хубава игра. Говорим специално за въздействието върху децата.

Вероятно и напрежението върху Веселин Топалов ще бъде голямо? Той вече игра един подобен мач срещу Гата Камски в София…

Ще има със сигурност. Сигурен съм, че на него щеше да му е по-удобно, ако мачът не бе в София.

В България сме свикнали да се оплакваме за какви ли не неща, а излиза, че имаме един от най-добрите шахматисти в света, един от най-добрите сумисти и един от най-добрите футболисти. Защо се получава така? Ето, хората успяват.

Да не забравяме, че имаше период, в който световните шампиони за мъже и за жени в шахмата бяха българи – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Но оплакванията са въпрос на нагласа на обществото. Аз не съм сигурен, че много искрено се оплакваме, но тук има въпрос, че е важно тия високо-разредни спортисти какво водят след себе си. Т.е. за мен поне е важно дали ще има Бербатов, Топалов, Махлянов и всичките други и след 10 години. Дали те ще имат наследници. Това е най-важното. И поради тази причина е хубаво и важно, че двубоят за световната титла по шахмат ще бъде в София.

Оригинална публикация

Leave a Reply