Пиарката на ГЕРБ ходела на училище с кола за арестанти

в. 24 часа | Диана КЪНЧЕВА | 21.01.2012

Катаджии я глобили, докато говори по телефона с общия им шеф Цветан Цветанов

Тя може да прекара Нова година с Бойко Борисов, да има решаващата дума кой да оглави Столичния общински съвет и да цензурира интервю на всеки депутат от ГЕРБ. Не защото е на важен партиен пост или има някаква власт в държавата. Просто защото важните хора в ГЕРБ й имат безрезервно доверие.
Тя е Севи, както я наричат и политици, и журналисти. Севделина Арнаудова е шеф на пресцентъра на ГЕРБ. Същата Севи, за която говори на брифинг в 8 ч сутринта преди седмица вицепремиерът Цветан Цветанов. След като огласи, че шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов е подал оставка, вътрешният министър разказа как предната вечер се обадил на Севи и попитал кой трябва да наследи Иванов на ключовия пост. Без да се замисля, Арнаудова назовала Елен Герджиков, след което Цветанов информирал кмета Йорданка Фандъкова за избора.
Не беше точно така, уточнява Севделина. Тя напуснала заседанието на Изпълнителната комисия, за да организира пресконференцията сутринта. Като свършва сбирката, Цветанов й се обажда да пита дали всичко е наред. Пиарката му обяснила, че след като сутринта ще обявят оставката на Андрей Иванов, логично трябва да имат отговор на въпроса кой ще го смени в общината. А ти кого ще номинираш, попитал я Цветанов. Не познавам общинските съветници, но като анализирам ситуацията, намирам за подходящ Елен Герджиков, отговорила Севделина. Тогава ще е той, засмял се в слушалката Цветанов, без да й казва, че това е вече решено.
Макар сега да е на една ръка разстояние от властта, Севделина е започнала като всеки журналист с репортерстване. Попада в Нова телевизия като стажантка в първи курс на Факултета по журналистика.
От студентските си години е най-благодарна за срещата си с тогавашния ректор Веселин Димитров. Открили се случайно в кафето на университета. От него научила много неща – че журналистиката е занаят, че трябва много да мислиш, преди да напишеш нещо. Никога няма да забрави как я карал 10 минути да описва една химикалка, без да спира и да прави паузи.
Първото събитие, на което я пращат, е да отрази как вадят труп от езерото в Дружба Тогава работи с Люба Ризова, Ники Дойнов, Надя Обретенова и други утвърдени днес журналисти. Севи отива, но не й прилошава от гледката. Не че е от желязо, просто е калена в такива истории. Баща й е полицай, семейните им приятели били от неговия кръг и често слушала подобни разговори. Затова в телевизията й дали криминалния ресор.
Може да се каже, че от малки двете със сестра й израснали в Шесто районно. Майка й работела в хотел на смени, а баща й бил почти непрекъснато в полицията. Много често сутрин ги водел на училище с колите, с които после задържали престъпници. Колегите му идвали да го вземат за обиск, качвали момичетата за училище и оттам отивали да си вършат работата. Ако часът бил по-ранен, ги оставали в районното и като станело време за училище, пресичали улицата за първия час. Като се разболеели пък, от класната стая пак ги пращали в районното.
От Нова тв сегашната шефка на пресцентъра на БСП Жанет Пашалиева я кани в Би Би Ти. Там Севделина пак поема криминалната хроника. Точно по време на работа се запознава отблизо с Борисов и с Цветанов. Преди това се знаели и чували по телефона. Но тогавашният главен секретар на МВР я забелязва, когато на бул. "България" рухва сграда и двама работници умират. Севи си спомня, че това става на именния ден на баща й -Стефановден. Викат я от къщи и тя, докато се ориентира къде е мястото, слиза от таксито и минава под жълтите полицейски ленти. Изведнъж се озовава очи в очи с Борисов, който е озадачен от напоритостта й. Комуникацията с Борисов и Цветанов беше много лека – винаги вдигаха телефона и не отказваха информация, нито пък криеха, убедена е сегашната пиарка.
Най-потресена в журналистическата си работа остава от историята с ватмана убиец. Той бе набутал двата трупа в шахта в подлеза на НДК. Като наблюдавала ровенето в шахтата, за първи път й прилошало. На тези истории не гледам с емоция, слагам си бариерата и си казвам, че това ми е работа, споделя техниката си на оцеляване Севделина. Отразява и задържането на Антон Милтенов – Клюна. Тъй като отговаря и за армията, на нея се пада да посреща труповете на загиналите войници в Кербала.
По едно време става и парламентарен репортер. Това е първият й сблъсък с политиката. Но малко след това напуска, защото не издържа атмосферата по това време в телевизията.
Малко преди първите евроизбори през 2007 г. Борисов и номинираните за евродепутати на ГЕРБ пътували за Брюксел, за да ги представят на ЕНП. По пътя Бойко звъннал на Севделина, за да й каже за предстоящото събитие. Тя обаче го изненадва с новината, че е напуснала телевизията. Върнал се и я викнал в кметството на разговор.
"Искам ти да си човекът в ГЕРБ, който да работи с медиите, Цецо не може повече да прави структури и да информира", отправил оферта Борисов. Севи му признала, че никога не се е занимавала с пиар, но той й обяснил, че ще прави това, което и тя иска да получи като журналист.
Пратил я директно на 17-ия етаж в централата да започва работа. С времето и тя придобила маниерите му – той задава темпото и не можеш да изоставаш, обяснава Севделина. Сега й звъни по всяко време и знае, че ще му вдигне.
Макар и мъжко момиче, Севделина си има своите страхове -например от вода. В училище я учили да плува и след като едва оцеляла в 5-метровия басейн на "Славия", останала уплахата.
Но пък е скачала с бънджи и парашут На връщане от морето, като завършила училище, с група приятели скочили от Аспаруховия мост. Всичко ти трепери, много е хубаво, не знаеш къде се намираш един час след скока, спомня си пиарката.
Кола обаче кара по правилата. Спирали са я като всеки шофьор, и то най-често затова, че говори по телефона. Веднъж дори говорела с министър Цветанов и обяснила, че провежда важен разговор с шефа си. Като разбрал кой е шефът, катаджията доволен казал, че нейният шеф, който е и негов, им е казал да не правят компромиси. Платила си глобата без забележки.
Случвало й се да иска да напусне – особено по време на предизборна кампания, когато истерията е голяма. По време на парламентарните избори през 2009 г. отишла в Банкя, където Борисов лекувал счупен глезен, за да върне лаптопа и телефона, и обявила намерението си. Борисов й казал: "Айде сега си вземи лаптопа и се върни вкъщи да се наспиш и утре пак те чакам."
Депутатите не се съобразяват с мен, а с правилата и с шефа, обяснява строгата дисциплина сред мнозинството Арнаудова.
Върл противник е на депутатските тиймбилдинги. Защото там хората се отпускат и излизат най-компрометиращите снимки и новини. Журналистите са постоянно на работа, няма неформални срещи, убедена е Севделина и затова иска, ако депутатите правят семинар, да има и сериозна част за медиите.
Журналистите не са ни врагове, но това, че им помагате и изнасяте информация, не означава, че ще ви правят чадър, разкрива едно от правилата си пиарката.
Сигурна е обаче, че не иска да бъде депутат и да е от страната на политиците. Само за 3 месеца бе член на борда на скандалната фирма "Информационно обслужване" АД по настояване на шефовете си, но веднага след като влезли ревизорите, напуснала. Намира за нередно да заема други длъжности, докато е шеф на пресцентъра на ГЕРБ. И макар с времето да разбира от доста закони и да е навлязла в много сфери в детайли, Арнаудова си харесва работата и държи да остане на мястото си.

Стр. 24

Leave a Reply