Пиарката на Миро гради империя

Banker.bg I Ивайло СТАНЧЕВ I 26.01.2014

Любимата пиарка на бившия земеделски министър Мирослав Найденов – Кристина Спасова, продължава да гради своя собствена бизнес империя. На 17 януари младата дама е прибавила към списъка си от фирми още една – "София уърлд трейд център". Според регистрацията дружеството с гръмко име ще се занимава основно с консултации в сферата на строителството, здравеопазването, енергетиката, туризма, храните и хранително-вкусовата промишленост, а също и с организирането на национални и международни изложения. Освен това то ще може да извършва внос и износ на стоки, търговско посредничество и представителство, както и всяка друга, незабранена от законите на страната дейност.

Този път Спасова е взела за партньор напълно неизвестен човек – турския гражданин Мирзе Шимшек. За него няма никаква допълнителна информация, освен че е роден на 3 март 1983-а, а паспортът му е издаден от полицията в Истанбул. Интересна подробност е, че министърът на финансите в южната ни съседка носи същата фамилия.

Каква точно са я замислили Спасова и Шимшек тепърва ще разберем. Засега е известно само, че "София уърлд трейд център" ще се помещава на добре познатия ни вече адрес – бул. "България" № 86, вход А, ет. 5. За тези, които са забравили, през април и юли 2012-а, малко след като напусна държавната си службица в Държавния фонд "Земеделие", 25-годишната тогава Спасова направи феноменален удар, като купи за около половин милион лева в брой два луксозни апартамента в споменатата офис сграда. Продавач бе птицепроизводителят "Градус-1" – компанията, която през 2011-а попадна под ударите на Мирослав Найденов, афиширал публично, че в продуктите й 40% били химия.

На същия адрес сега е регистрирана и "БММС", наследникът на прословутата "Кей Ем Ком", която спечели поръчката за създаването на профили в социалните мрежи на Програмата за развитие на селските райони. Пак на бул. "България" № 86, вход А, ет. 5 е и софийският офис на БАСТА – партията на Мирослав Найденов и Емил Димитров.

Около "София уърлд трейд център" има и други любопитни неща. Всички фирмени документи например са заверени при нотариус Румен Димитров. Чрез него през далечната 2001-ва Гад Зееви успя, под носа на държавата, да прехвърли на офшорка във Вирджинските острови двата най-апетитни имота на "БГА Балкан" – административната й сграда и хотел "Плиска". Тези сделки бяха изповядани въпреки възбраната за разпореждане с тях и липсата на данъчна оценка. Две години по-късно същият нотариус прехвърли на неграмотния ихтимански циганин Живко Баров шест фирми, задлъжнели на държавата с данъци за 18 млн. лева. Името на Румен Димитров се появи и покрай разследването за ДДС измами срещу енергийния бос Христо Ковачки, след като се разбра, че именно той е заверявал някои от пълномощните на самоковския бизнесмен.

За регистрацията на фирмата пък са ползвани услугите на двама адвокати – Велислава Хорозова и Милка Величкова, от адвокатско дружество "Хорозов и партньори". В което няма нищо случайно, тъй като самият Георги Хорозов е сред членовете на управителния съвет на БАСТА. Впрочем същите адвокати са упълномощени от Кристина Спасова да я представляват и за останалите и дружества.

Всичко това за пореден път подсказва, че пътят на Спасова към страната на чудесата е бил ясно предначертан от нейния покровител – Мирослав Найденов, и близките му съратници. Иначе просто няма как младата пиарка изведнъж, на 26 септември 2011-а, да напусне работата си в Държавния фонд "Земеделие", четири дни по-късно да регистрира фирмата "Кей Ем Ком" (с 2 лв. капитал) и малко по-късно да спечели поръчката за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във "Фейсбук" и "Туитър". От днешна гледна точка вече е вън от съмнение, че цялото начинание е било направено с единствената цел да се усвоят средствата – около 100 хил. лева. Активността във "Фейсбук" профила на селската програма е напълно замряла още на 16 април 2013-а и оттогава той на практика не функционира.

След като изпадна от властта, бившият земеделски министър успя да уреди Спасова и с още над половин милион лева приходи от различни обществени поръчки. Парите идват от общини, в които Найденов и близките му хора имат силни позиции. Става дума за Поморие (116 400 лв. без ДДС), Трън (53 700 лв. без ДДС), Етрополе (18 000 лв. без ДДС) и Сопот (6400 лв. без ДДС). Най-апетитен (за 290 хил. лв. без ДДС) обаче е договорът с "Главна инспекция по труда", около който миналото лято се вдигна голям шум.

Няма да е чудно, ако скоро разберем, че Кристина Спасова е успяла да подпише и няколко контракта за износ с Катар. Може би си спомняте как не чак толкова отдавна Мирослав Найденов обясняваше за огромния интерес, проявяван от арабската държава към вноса на български агнета, пшеница, вина и други. А Спасова вече регистрира своето неправителствено Сдружение "Българо-катарска бизнес асоциация", което може да се възползва от този бизнес потенциал.

Самият ексминистър Найденов също не стои със скръстени ръце. След като миналото лято регистрира сдружението "Българска асоциация земеделие и храни", през ноември 2013-а той организира кръгла маса за предизвикателствата пред сектора на прага на новия програмен период 2014-2020 година. Несъмнено обаче въпросната асоциация тепърва ще разширява дейността си, тъй като основната й цел е да подпомага земеделците при кандидатстването им за безвъзмездно финансиране. А кой, ако не Мирослав Найденов разбира най-добре от тази работа?

Оригинална публикация 

Leave a Reply