Пиарът и журналист Мария Касимова: Английските принцеси по традиция са нещастни, при Кейт ще е по-различно

www.vsekiden.com | Яна Донева | 26.04.2011

Броени дни преди светското събитие на годината- сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, потърсихме за коментар пиара и журналист Мария Касимова. Тя е сертифициран консултант по етикет и протокол, като обучението си в тези области получава в различни школи и училища в Париж, Лондон и Брюксел, сред които Minding Manners и International School of Protocol and Diplomacy. Консултант по имидж, медийно поведение и коучинг треньор. Работила е още в БНТ, предаването “Формула 5”, в редица всекидневници и списания.

Мария, наистина ли средностатистическият англичанин се вълнува толкова от сватбата на Уилям и Кейт или това е просто реклама?

По принцип Англия е изключително кралска държава- там тази институция е много сериозна и затова моделът на сватбата за тях е свишият модел за семейство. Това е от огромно значение за всеки, те имат усещането, че все едно се случва в тяхното собствено семейство и това датира още от Викторианската епоха. Всеки се стреми да спазва добродетелите, изповядвани от кралското семейство, дори начина му на живот и стил, доколкото може.

Всичко ли ще бъде по кралския протокол или ще си позволят отклонения?

Вече се заявиха някои извънпротоколни неща като това, че няма да са в каляска, а с лимузина. Абсолютно забранено е обаче на гостите на сватбата да са облечени в бяло – с този цвят може да бъде само булката. Подобно правило има и за Кралица Елизабет, която винаги е в бонбонени цветове и това е нарочно, а не просто нейна приумица или липса на вкус. Тези цветове я отличават от тълпата, така може да бъде по-лесно следена от охраната.

Особености при сервирането, при подреждането на приборите има ли?

О, да – нещата доста се различават. Ние спазваме френската система, докато те си имат своя и основната разлика е в това, че масата се подрежда по прави линии, т.е. вертикална и хоризонтална. Ние сме научени, че когато приключим с дадено блюдо слагаме вилицата и ножа успоредно едни на други в чинията по диагонала й, докато англичаните ги слагат право на горе, все едно сочат кръгъл час.

Кралският етикет е пълен с правила – дали Кейт Мидълтън вече ги е усвоила?

Мисля, че да. Тя е учила в скъпи училища и това е било част от програмата. Освен това с нея се занимават специалисти от доста време. Но все пак да не забравяме, че тя не е обикновено момиче, има бекграунд. Прави ми впечатление, че непрекъснато в пресата се изкарват компромати с членове на семейството й, като например вуйчо й, който бил голям бохем, брат й, който ползвал наркотици и т.н. Това винаги се прави с популярните личности и съм убедена, че няма да навреди на имиджа й – англичаните просто много я харесват.

Въпреки това се говори, че този брак няма да просъществува дълго- вашите усещания какви са?

Има някаква традиция в това английските принцеси да са нещастни и така е от доста векове. Случват им се все ужасни неща, умират трагично, полудяват, губят деца и т.н. и може би заради това има някакво очакване, че на принцесата все нещо може да й се случи. Струва ми се обаче, че бракът им е доста по-нормален от този на Чарлз и Даяна и не виждам причина да не просъществува дълго, но тези неща е трудно да се предвидят.

Оригинална публикация 

Leave a Reply