Пир по време на криза

в. Уикенд | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 25.03.2011

Чревоугодническм разгул, казармени порядки и никакъв хумор – с това ли Би Ти Ви ще трупа рейтинг тази пролет?

Дали новото кулинарно риалити на Би Ти Ви и Слави е изплагиатствано или не – това няма толкова голямо значение. Нито е първи подобен случай, нито ще е последен. То нека е адекватно замислено и добре направено, пък какво като е откраднато. Там е проблемът обаче – че не е нито едното, нито другото.
"Лорд ъф дъ шефс" (по-претенциозно от това звучеше само "Денсинг Старс") се чакаше с голям интерес, подклаждан от силна кампания и може би най-добрите реклами, снимани за българско тв шоу досега. Затова и зрителският рейтинг на старта надмина дори .Стъклен дом".
Надеждите на публиката бяха като едно време, когато чакахме спусканията на Пепи Попангелов за световната купа по слалом: дали този път ще ни изненада? Или отново ще падне? И както се казва в онзи скеч на Шкумбата – той никого не изненадва, а още на втората вратичка отпада.
Такъв е случаят и с новия проект на Слави Трифонов. Всъщност трябваше да се досетим. Така става винаги, когато сценаристите на шоуто му играят по-важна роля от музикантите или актьорите.
В презадоволено консуматорско общество като западното този жанр е модерен вече доста години. Някои го наричат "food porn" – кулинарно порно.
Доказано е, че човешкото съзнание се възбужда, гледайки красиво поднесена и заснета храна.
Въпросът обаче е – ние задоволено консуматорско общество ли сме точно в момента? Как преобладаващо пенсионерската публика на Би Ти Ви възприема безкрайно сменящите се кадри с примамливи блюда и дегустиращи членове на журито? Първо ни пускат новините, в които ни обясняват как поскъпват хляб, олио и мляко, а после завъртат масово нагъване на суши, капама, киш и тирамису. Неочаквано добра комбинация, нали?
По подобен начин преди повече от 10 години един мулташки рожден ден в хотел .България" потресе гладните минувачи по тротоара на "Руски". Паметен остава рожденият ден на "Мултигруп" през Жан-Виденовата зима, когато приятелите на корпорацията (в това число и Вежди Рашидов, самонарекъл се "мултак") набиват хайвер и сьомга, докато хората нямаха пари за хляб и мляко.
Даже и да приемем, че ефирът има нужда от атрактивно кулинарно ри-алити шоу, най-малкото е редно да се прецизира начинът и тонът, с който съдържанието се поднася на изнервена аудитория като тукашната.
Но да караме поред. Още в първите кадри на "Лорд ъф дъ шефс" ни стресна обезобразената от пластични операции Елен Колева. Жалко за това талантливо и симпатично момиче. Дано да не е необратимо. Истинска мъка е да гледаш как лицето й се гърчи в гримаса, преодолявайки тежестта на наблъскания в устните пълнеж. След това ни поднесо-резюме от кастинга, който, казват, се били тисали 10 000 кандидати. Не е много сигурно как многохилядната аудитория на Би Ти Ви е възприела нескончаемите кадри с дегустиращия и изпотен Слави. Да кажем, че е имало хора, на които това се е харесало.
По-голямо раздразнение предизвика пренебрежителното му отношение към седящите до него на масата. Маестрото и двамата клети сценаристи се облизваха като гаврошовци и дояждаха подадените им от него блюда. Това бе в рязък контраст с опитите им да разведряват обстановката с типичния си тъп хумор.
Какво видяхме по-нататък в кулинарния хаос, който настъпи в една иначе лъскава и модерна кухня?
Кърваво обезкостяване на пъдпъдъци, от което някои защитници на животните сигурно са припаднали. Почистване на лаврак. Обелени ябълки, оцапани с кръв. Въобще поуката от стартовото предаване на "Lord of the Chefs" явно трябваше да бъде, че професията на готвача е близка до тази на касапина. Имаше и казармена гонка от страна на взелите се на сериозно "шефове" спрямо състезателите. И о, да – имаше отново дегустации, в които главен герой вече не бе Слави, а силиконовата уста на Елен Колева.

Какво не видяхме?

Не видяхме характеризиране на участниците. В това отношение "Сървайвър", "Мюзик Айдъл" и "Биг Брадър" са все така недостижим стандарт за редакторите на "Седем осми". Не видяхме никакви кулинарни тънкости и трикове. Нямаше хумор, нямаше оригинални продуцентски хрумвания, нито напрежение. Не чухме и адекватно музикално оформление на случващото се.
Но въпреки всичко "шефовете" имаха солидна публика от милион и половина зрители. Само в българския гаврошовски мазохизъм ли е причината? По същото време Нова телевизия стартира новия си проект "Метрополис", който по никакъв начин не успя да се възползва от слабостите в кулинарния разгул на Би Ти Ви. Зад името, с което повечето българи свързват популярно движение за електронна музика, се крие амбициозна образователна поредица от репортажи, снимани в различни страни. В този й вид нейното място е навсякъде другаде, но не и в делничния праймтайм. За добро или лошо, шоуто прилича на сериал от неделния следобед на "Дискавъри ченъл".
Разбираеми са опитите на шефовете да излъскат имиджа на Нова телевизия. Ако обаче ще го правят с проекти като "Метрополис", изчистването на репутацията ще бъде съчетано с все по-сгромолясващ се зрителски рейтинг.
Ето как две дългоочаквани телевизионни премиери от новия сезон се оказаха разочарования. Дали ще могат да се подобрят "в движение"? Както се казва – дано, ама надали.

Стр. 28

Leave a Reply