Пламен Генчев, съсобственик на “Булсатком”: 35% от приходите си даваме за тв права

в. Труд | 09.01.2013

- Съседите ви, г-н Генчев, които са абонати на "Булсатком", сърдят ли се, че не могат да гледат "Комиците" или Ани Цолова и Виктор Николаев сутрин по Би Ти Ви?

- Познавам комшиите си и им обяснявам, че преговорите не са приключили. А те ми обещават, че на този етап ще изчакат да се договорим с Би Ти Ви. (Смее се.) Някои клиенти недоволстват, но повечето засега ни подкрепят.

- Защо телевизията има проблем само с вас?

- Не мога да твърдя от името на другите оператори, че медията няма проблеми с тях. Но доколкото разбирам, сключените договори с други оператори се броят на пръсти.

- Защо не решихте проблемите си в съда, ами изнудвате Би Ти Ви на гърба на зрителите?

- Преди Нова година още имахме договор. За времето след Нова година, когато сигналът на Би Ти Ви и нейните канали е спрян, вече нямаме контракт, който да оспорваме. А що се отнася за изнудването на гърба на зрителите – това е тезата на другата страна. Според мен именно ние защитаваме зрителите от вдигането на цените. Щеше да се говори за изнудване, ако искахме Би Ти Ви да свали цената. А ние искаме да запазим старите нива. В нашия баланс е заложена 5% печалба, с която можем да правим известни компромиси. Всяко увеличение на цената на каналите, за които ние плащаме, би следвало да се отрази на таксата за крайния потребител, макар и не едно към едно. По нашите разчети разходите за авторски права, които ние плащаме, са 35% от приходите ни от абонатите. Това означава, че ако нашите разходи за права се увеличават, ще трябва да искаме и повече пари от хората. Освен за права плащаме и за оборудване, за сателит, различни видове такси, лицензи, заплати.

- По официални данни от АБРО имате 35% от пазара на платена телевизия у нас.

- Имаме 35% от пазара на сателитната телевизия.

- Това дава ли ви мощта да диктувате цените, на които сключвате договори с телевизиите?

- Не мисля. При повечето телевизии 50% от приходите им от оператори са от "Булсатком". Това означава, че плащаме дори по-голям процент от пазарния си дял, а би трябвало да ползваме отстъпка за обем.

- Казахте, че 35% от приходите ви от клиентите отиват за покупката на права? Не е ли време да поемете по-голям дял от инвестициите за тв съдържание?

- Това звучи популистко. Естествено, че всяка телевизия иска да се развива и твърди, че се плаща малко. От години работим с много канали и всеки от тях се чувства ощетен спрямо другите. Смятаме обаче, че в настоящата криза не е подходящо да вдигаме таксите за клиентите ни. Ако ситуацията в България започне да се променя към по-добро, абонатите сами ще покажат, че имат нужда от пакети с повече канали и от повече тв съдържание. И тогава и ние ще увеличим и парите за съдържание. Но, държа да отбележа, че "Булсатком" е телекомуникационна компания и приходите идват само от дейността за разпространение на телевизия и интернет. Плащаме данъците си в България, докато чуждите компании, с които спорим, източват печалбата си в офшорки под формата на хонорари за консултантски договори.

- Изчислихте ли вече какви са загубите от този спор?

- Това може да стане най-малко след месец. Пък и никой не е казал, че е задължително да губим. Ще компенсираме клиентите си с намаление на таксите им за следващия месец.

- Защо Би Ти Ви обвинява, че криете абонати?

- Търсят обяснение, за да вдигнат цените към нас.
Цената между телевизията и оператора се определя при преговори, като отправната точка наистина са абонатите. Но в нашия договор с Би Ти Ви няма клауза за броя на клиентите ни, защото таксата е фиксирана и броят на абонатите не е основание за промени в договора, нито за прекратяването му.

- И все пак как реално се отчитат и колко са те?

- Абонатите ни се декларират всеки 6 месеца пред Комисията за регулиране на съобщенията. В договора ни с Би Ти Ви, както и с други телевизии, не са заложени клаузи за отчитане на абонатите. В противен случай медиите рискуват операторът да декларира по-малко хора и оттам да се намали цената, която трябва да получат. При 90% от телевизиите таксите, които трябва да им плащаме, са заложени така, че постепенно да нарастват. Така, както беше и при контракта с Би Ти Ви. Броят на пакетите, за които сме обявили при последните преговори с Би Ти Ви, е търговска тайна, но никога този брой не е бил тайна за самата телевизия. Категорично не е 200 000.

- Колко абонати ви напускат, защото са недоволни, че не излъчвате Би Ти Ви и сродните й канали?

- Едва ли са повече от 300 за цялата страна.

- Защо инвестирате във филмов канал много повече, но не предлагате равностойни условия за каналите на Би Ти Ви?

- Този въпрос не е уместен. Живеем в пазарна икономика и преговорите с всеки канал се водят индивидуално.

- Защо продавате каналите на абонатите си само в пакети, а искате Би Ти Ви да не го прави?

- При нас клиентът има избор между 4-5 пакета или комбинацията между тях, като цените започват от 6,80 лв. и стигат до 26 лв.Това са едни от най-ниските такси в света, при това без да има липси в съдържанието. За подобни пакети в САЩ цената е между $50 и 100, а за Европа – между 30 и 50 евро.
Технологията ни позволява пакетите да се разделят дори канал по канал, но за крайния клиент това няма да е подходящо, защото ще затрудни комуникацията ни с него. Докато при Би Ти Ви няма избор там няма възможност да се отдели ефирната телевизия от останалите канали, а за тях се иска увеличение на цената. Ако се отдели Би Ти Ви с нулева цена, както беше досега, за нишовите канали винаги можем да се договорим.

Стр. 20

Leave a Reply